🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

КЕВР иска да вдигне цените на парното сега, защото газът можел да поскъпне догодина; Над 500 000 търговски обекта ще трябва да си намерят доставчик на ток; Продължението на "Турски поток" ще е готово най-рано в края на годината

Ако искате да получавате най-важното от сектора на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Повишение или понижение на парното? Това бе основният въпрос през тази седмица, а отговорът на шекспировата перифраза е само един - повишение, разбира се. Месец след като парното и топлата вода поевтиняха, енергийният регулатор ще повиши цените. Решението на пръв поглед е абсурдно, тъй като природният газ, който е основно гориво за повечето топлофикации, е на рекордно ниски нива и би трябвало да води след себе си по-ниски тарифи в енергетиката. Но на практика през май регулаторът промени собствените си правила и вече няма да актуализира цените на парното и топлата вода при промяна в стойността на газа, освен ако последната не е над 15%. Досега прагът беше 5%.

Така от 1 юли се предвижда повишение на тарифите за парно и топла вода, като най-голямо ще бъде за София - с малко над 22% спрямо действащите стойности. Причината за това са прогнози, според които цената на природния газ ще се повишава в бъдеще. Така потребителите ще трябва да плащат още отсега за нещо, което не е 100% сигурно, че ще се случи.

Ден по-късно публикациите за повишението на цените разгневиха премиера Бойко Борисов, който обяви, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) "прави глупости" и се закани, че е обсъди смяна на състава му, част от който е с изтекъл мандат.

В извънреден брифинг пък от самата КЕВР обясниха, че цените трябва да се съпоставят регулаторна година за година, а не спрямо действащите в момента тарифи. "Всички наши решения са в обществен интерес. Надявам се това да е било разбрано, ако някой не е успял да го разбере, няма да го разбере никога", отговори задочно на премиера шефът на КЕВР Иван Иванов. Окончателните цени на парното от 1 юли ще бъдат одобрени до няколко седмици.

Точно три месеца пък ще имат фирмите, за да излязат на свободния пазар на ток. Реформата за задължителната либерализация на фирмите влизя в сила от 1 октомври. Оттогава около 506 хил. търговски обекта, собственост на над 300 хил. фирми, ще са длъжни да си купуват ток през борсата. Това е броят на небитовите потребители (по данни на енергийния регулатор), които до края на 2019-а са се снабдявали с електроенергия по регулирани цени, също както домакинствата. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, предложени от Валентин Николов (ГЕРБ), които бяха одобрени на първо четене от енергийната комисия в Народното събрание.

Птомяната ще засегне всички стопански субекти - малките квартални магазини, баничарниците, фризьорските салони, канторите, читалищата и др., които ще трябва да сключат договор с търговец на електроенергия. Те и в момента могат да излязат на свободния пазар, но повечето предпочитат регулирания заради сигурността на тарифите. От октомври обаче това вече няма да е възможно.

Тази реформа е голяма стъпка за българската енергетика и трябваше да е факт още преди няколко години, тъй като премахва възможностите за изкривяване и кръстосано субсидиране в сектора. Бързането обаче крие своите рискове и още през ноември много малки фирми може да се окажат с двойни и дори тройни сметки за ток, ако не успеят да се подготвят за промяната.

/////ИЗБРАНО ОТ КАПИТАЛ И ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

### Идеята за създаването на "Държавна петролна компания" напредва в парламента - промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси за създаването й бяха приети на първо четене във водещата икономическа комисия в парламента. Това обаче се случи, без да бъде предоставено нито едно число - няма бизнес разчети, не е ясна нуждата от финансиране, няма план за дейността, необходим капитал на дружеството и т.н.

### Премиерът Бойко Борисов представи с апломб напредъка на изграждането на отсечката на "Турски поток" през България пред сръбския президент Александър Вучич, който бе на официално посещение у нас. Завършването на газопровода, който Борисов упорито иска да прекръсти на "Балкански поток", бе планирано за края на май, но заради ограниченията около COVID-19 дейности по проекта се бавят, като проектът ще бъде завършен най-рано в края на годината.

### Бизнесът с нефт, газ и въглища става все по-нерентабилен, тъй като световните запаси от изкопаеми могат да загубят около две трети от стойността си през следващите 50 години. Така те ще намалеят от около 39 трилиона до 14 трилиона долара, показва проучване на Carbon Tracker, публикувано в Euractiv.