🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продължението на "Турски поток" ще е готово най-рано в края на годината

Бойко Борисов определи себе си като "малко премиерче", което прави всичко, за да са доволни Тръмп, Путин и Ердоган

Премиерът Борисов и президентът Вучич провериха работата по "Турски поток". До момента положеният газопровод в траншеята на проекта е 91.43 км
Премиерът Борисов и президентът Вучич провериха работата по "Турски поток". До момента положеният газопровод в траншеята на проекта е 91.43 км
Премиерът Борисов и президентът Вучич провериха работата по "Турски поток". До момента положеният газопровод в траншеята на проекта е 91.43 км
Премиерът Борисов и президентът Вучич провериха работата по "Турски поток". До момента положеният газопровод в траншеята на проекта е 91.43 км

"Цяла Европа сега ни гледа и ни се чуди как си се возиме тука и си гледаме тръбичките." С тези думи премиерът Бойко Борисов представи с апломб напредъка на изграждането на отсечката на "Турски поток" през България пред сръбския президент Александър Вучич, който е на официално посещение у нас. Визитата бе съчетана и с официален "въздушен" обход на магистрала "Европа".

Завършването на газопровода, който Борисов упорито иска да прекръсти на "Балкански поток", бе планирано за края на май, но заради ограниченията около COVID-19 дейности по проекта се бавят. Според директора на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов до края на юни всички тръби вече ще бъдат изнесени по трасето, а през октомври се очакват и компресорите, което означава, че проектът ще е напълно завършен най-рано в края на годината. Формално това е цяла една година закъснение - първите доставки на газ бяха планирани за февруари 2020 г.

"Де факто по начина, по който го строите, никой не може да има коментар или забележка, каза Вучич вероятно по повод съмненията, че може да има санкции от САЩ подобно на "Северен поток 2". "От Доналд Тръмп до Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Вучич, само президенти и аз, едно малко премиерче по средата, направих всичко да сте доволни", отговори в типичния си стил Борисов.

И все пак руснаци

Основната интрига при избора на изпълнител за продължението на "Турски поток" през България бе как да се включи в проекта и Русия. По принцип един от кандидатите имаше директна връзка с "Газпром", но офертата на саудитския консорциум "Аркад" се оказа по-добра. Тогава "Булгартрансгаз" направи безпрецедентен ход, като се опита да отстрани "Аркад" и все пак да сключи договор с руското обединение, но това не издържа в съда. В крайна сметка саудитците получиха договора за 2.15 млрд. лв. без лихвите, но неформално наеха част от екипите на конкурента си - италианците, които правят заварките.

Сега Малинов потвърди и информацията, че на българския участък на газопровода вече работят и сръбски екипи, които построиха продължението на "Турски поток" в Сърбия. Има обаче сериозни предположения, че това всъщност са руски експерти от "Газпром", които работеха и в Сърбия и сега са в България. Причината за това може би е желанието на руската компания възможно най-скоро да започне да транспортира газ от Турция, през България и Сърбия към Унгария - "Газпром" е резервирал за себе си 90% от входния и 80% от изходния капацитет на тръбата.

"Сега има над 1600 работници по цялото трасе. Още 480 са в карантина в момента и до 10 дни ще се включат в строителството. През юли и август ще е пикът на строителните дейности и тогава се очаква по цялото трасе да работят около 3500 души", обясни Малинов като посочи, че именно тогава ще могат да се поставят в земята по 10 км тръби на ден.

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българско-турската до българско-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции - станция "Расово" и станция "Нова Провадия". Техен строител е консорциум около ГБС, като стойността е 350 млн. лева.

18 млн. лв. за археология

Любопитна подробност е, че по време на разчистването на терена за газопровода са открити над 70 археологически обекта. По думите на шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов инвестираните дотук средства в разкопки и съхранение на антики са около 18 млн. лв., като сумата ще расте още. На-древните предмети, които са открити, са от VI-V век пр. Хр.

"И музеите, и складовете се напълниха с артефакти", казва Борисов.

Интерконекторът до Сърбия

Освен продължението на "Турски поток" е планирано да се изгради и междусистемна газова връзка от България до Сърбия, която няма да се ползва за транзит, а за реверсивно прехвърляне на по-малки количества газ в националните преносни мрежи на двете страни. По нея формално се работи от 10 години като проектиране и осигуряване на финансиране, но до момента няма реално строителство. Този петък обаче оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации" откри процедура за осигуряване на над 11 млн. лв. като техническа помощ. По думите на Владимир Малинов "Булгартрансгаз" ще кандидатства пред ЕК и за 43 млн. евро безвъзмездно финансиране за проекта. Одобрението се очаква в началото на септември.

На българска територия интерконекторът е дълъг 62 км, но от въпросите на сръбския президент Александър Вучич се разбра, че от сръбска страна този проект не е приоритетен и дори не се знае къде точно трябва да минава тръбата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    absent avatar :-(
    Абсент

    Чета и се чудя, Бойко ли е по-прост или Българина, че го избира. Помощ!!!

    Нередност?
Нов коментар