"Росатом" най-вероятно ще бъде избрана за строител на АЕЦ "Белене"

Руската компания се е договорила с доставчиците на оборудване Framatome SAS и GE Steam Power

Съществуват сериозни опасения за годността на 30-годишната площадка за ядрената централа.
Съществуват сериозни опасения за годността на 30-годишната площадка за ядрената централа.
Съществуват сериозни опасения за годността на 30-годишната площадка за ядрената централа.    ©  Красимир Юскеселиев
Съществуват сериозни опасения за годността на 30-годишната площадка за ядрената централа.    ©  Красимир Юскеселиев

Макар процедурата за избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" все още да не е приключила, резултатът от нея изглежда предизвестен. Три от петте компании в кратката листа за преговорите обявиха днес, че са постигнали споразумение за сътрудничество и на практика формират алианс, който няма как да не бъде избран от българската държава. Става дума за руската корпорация "Росатом" и заявилите готовност за доставка на оборудване компании Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power (САЩ).

Руско-френско-американската комбинация беше обявена още вчера от премиер Бойко Борисов по време на извънредния брифинг по повод изтеклите снимки от спалнята му. Но още от края на миналата година е ясно, че Framatome и GE не искат да участват самостоятелно в процедурата, а желанието им е да са партньори на избрания за основен стратегически инвеститор в ядрената централа. Освен "Росатом" реална възможност за такъв имаше само Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC), но след сегашното споразумение това вече изглежда почти невъзможно.

3 в 1

Меморандумът беше подписан от Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на "Росатом", Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

Според постигната договорка компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". При условие че руската държавна корпорация "Росатом" бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

"Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ "Белене", каза Кирил Комаров.

"Росатом" вече си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш-2" в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви-1" във Финландия. С General Electric партньорство има и в проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет.

Условията

Към момента няма промяна в поставените от българското правителство условия АЕЦ "Белене" да се строи изцяло на пазарен принцип, без държавни гаранции и задължително изкупуване на енергията. На по-късен етап обаче това може да се промени с решение на Народното събрание, особено след като от "Росатом" неведнъж обявиха, че няма как да се строи ядрена централа без подкрепа от държавата. Просто инвестицията, която в случая се оценява на около 10 млрд. евро, няма как да бъде възстановена в обозрими срокове изцяло от пазара.

Основните опасения около изграждането на АЕЦ "Белене" са свързани именно с цената на произвежданата от него електроенергия, която се очаква да бъде около 150 лв./мВтч или три пъти над сегашните пазарни нива. Фактът, че централата може да заработи най-рано към 2030 г. пък повдига допълнителни въпроси свързани с конкурентоспособността й в бъдеще предвид развитието на ВЕИ технологиите, които дори днес предлагат по-ниски цени на тока, съхранението на енергия и водородната енергетика.

Също така конкретно за България стои въпросът как ще балансира енергийната система, след като АЕЦ "Козлодуй" ще работи със сигурност поне до 2050 г., и на практика в продължение на две десетилетие ще има четири работещи 1000-мегавотови блока, които и без предвидените мерки за енергийна ефективност и сега надхвърлят потреблението в страната през голяма част от годината, без да се броят другите мощности като ВЕЦ, ВЕИ и ТЕЦ на природен газ, каквито със сигурност ще има. Възможностите за износ на електроенергия не са гарантирани, тъй като всички съседни страни развиват свои мощности, повечето от тях ВЕИ и на природен газ - още през тази година България стана за няколко месеца нетен вносител.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    coy12604249 avatar :-P
    coy12604249
    • - 3

    В тон със зелената европейска политика?

    Нередност?
  • 2
    4itatel avatar :-@
    Elena Dimitrova
    • + 7

    Русия участва във всички фалшиви инфраструктурни проекти в България за да краде от нас - 4 милиарда годишно! Поздравления на съучастниците!

    Нередност?
  • 3
    jivko_boev avatar :-@
    Живко Лобутов

    Ако този проект се случи, не дай си Боже, Боко ТИКВАТА ще осигури изплащането на имперската рента на Русия поне за 10 год. напред, а чекмеджето ще бъде все по пълно.

    Нередност?
Нов коментар