🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ТЕЦ "Марица-изток" планира да получава голяма държавна помощ до 2025 г.

Бизнес планът на компанията е, меко казано, антипазарен и дори нереалистичен, като не отчита либерализацията в сектора и Зелената сделка на ЕС

ТЕЦ "Марица-изток 2" планира да продължи да продава скъп ток на регулирания пазар, да не направи никакви оптимизации на персонала и да получава нова държавна помощ. Това става ясно от внесения за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бизнес план за периода 2021 - 2025 г.

В документа има и откровени парадокси - компанията планира да удвои приходите си от участие на енергийната борса, като в същото време се казва, че сделки на свободния пазар ще има само когато "пазарните нива са икономически изгодни", зад което се разбира 185 лв./мВтч при настоящи нива около 60 - 80 лв./мВтч.

Дружеството, което за миналата година отчете загуба 202 млн. лв., а натрупаната към момента е 821 млн. лв., демонстрира и нездрав оптимизъм - прогнозите му са, че още догодина ще успее да излезе на печалба.

Самият бизнес план е одобрен от съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, който е принципал на дружеството и в който участва изпълнителният директор на ТЕЦ-а Живко Динчев. Нелепото е, че данните в него не са актуализирани и всички числа за 2019 г. са прогнозни, нищо че вече сме в средата на 2020 г.

Енергийният регулатор ще разгледа документа на 24 юни и може да го върне за доработка, ако прецени, че заложените в него прогнози не съответстват на реалностите.

Още и още...

Изкуственото поддържане на централата излиза все по-скъпо на данъкоплатците, а искането на ръководството на компанията е държавните дотации да продължат и през следващата петилетка. Въпреки антипазарните мерки от страна на правителството и непозволената държавна помощ за близо 600 млн. лв. от БЕХ в началото на годината, последвана от купуването на CO2 квоти за над 300 млн. лв., централата продължава да оцелява на ръба.

"Перспективите за развитие на ТЕЦ "Марица-изток 2" са свързани с усилията на БЕХ в съвместната му работа с правителството за подобряване и стабилизиране на финансовото състояние на дружеството", пишат от централата. За нуждата от нова помощ се говори и в отчета на компанията за първите три месеца на годината, когато тя отчита нова загуба от почти 64 млн. лева.

Усилията, които дружеството планира да положи, са свързани с разработване на краткосрочни и средносрочни цели, които да доведат до подобряване на производствената ефективност и до повишаване на ефективността на разходите за производство на ток. От бизнес плана обаче се вижда, че разходите за социални придобивки на служителите почти не се променят, което е сигнал, че съкращения няма да се правят.

В същото време се казва, че едва 70% от мощността на централата ще бъдат в разполагаемост за следващите 5 години, като прогнозната им натовареност ще е 48%, или около една трета от общата мощност на ТЕЦ-а.

Твърде розово

Основното очакване на ръководството на ТЕЦ "Марица изток 2" е положителният финансов резултат от 2021 г. нататък да бъде постигнат чрез "ефективно изпълнение на ангажиментите на централата, свързани с наложени допълнителни задължения към обществото и очакваната промяна в цените на електроенергийната борса на платформите "Ден напред" и централизирания пазар на двустранни договори".

Именно с наложените от министъра на енергетиката Теменужка Петкова допълнителни задължения към обществото централата получава държавна помощ през последните години, тъй като високите производствени разходи не позволяват той да бъде включен в енергийния микс за бита. Например - при максимално допустими по закон 98 лв./мВтч (за периода до 30 юни 2020 г.) токът на ТЕЦ-а струва над 135 лв./мВтч. Разлика се покрива чрез фонда "Сигурност на електроенергийната система". От следващия месец централата отново иска да получи квота за регулирания пазар, този път с цена 139.55 лв./мВтч.

В бизнес плана пише още, че ТЕЦ-ът не е в благоприятна позиция поради технологията на производство и допълнителните разходи за закупуване на CO2 квоти, което значително повишава себестойността на произвежданата електрическа енергия. Затова и продажба на свободния пазар се предвижда само в случаите, когато пазарните нива са икономически изгодни. Такива през последната половин година например почти нямаше, а при очакваното повишение на цената на въглеродните емисии това едва ли ще се случи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 5

    Бе тая яма за пари, наречена ТЕЦ, кога ще бъде закрита най-накрая? Докога ще плащаме за хрантутенето на няколко хиляди човека, работещи в нея, но тровеща целия Балкански полуостров? Всички управляващи ги е страх от миньорски стачки на заетите в рудниците, но ще плащаме скъпо и прескъпо да се поддържа работата й. Не искам от моите данъци да се наливат пари в едно обречено производство, което така или иначе ще бъде прекратено. На всички, които работят там щеше да е много по-евтино да им се плащат заплати и без да работят, отколкото да се купуват въглеродни квоти всяка година...

    Нередност?
  • 2
    gxc1585499656645538 avatar :-|
    ivan petkov
    • - 2

    До коментар [#1] от "geordgeo":

    ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 грабят с пълни шепи от теб, мен и целия народ. Обаче нали са американски, лоша дума за тях не може да се каже.

    Нередност?
Нов коментар