🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Новият шум край АЕЦ "Белене"; Токът за бита поскъпва заради ТЕЦ "Марица-изток 2"; "Петрокелтик Сарл С.А.Р.Л." възобнови отношенията си с "Дексиа България" ООД

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Дежавю - така могат да се определят част от новините в сферата на енергетиката през изминалата седмица, а основните теми отново бяха бъдещето на АЕЦ "Белене" и "спасяването" на ТЕЦ "Марица-изток 2".

През последните дни въпросът за бъдещето на АЕЦ "Белене" отново стана актуален - две години след като правителството и парламента решиха да възобновят спрения през 2012 г. проект. Този път централата влезе в новините със задочния спор между ЕК и България с това трябва или не нов лиценз за ядреното съоръжение.

Познат изглежда и поредният опит на управляващите да спасят технически фалиралата ТЕЦ "Марица-изток 2".

Този път няма да се капитализира част от дълга й, а данъкоплатците ще се наложи да платят директно за оставането й на пазара. От 1 юли централата бе включена в енергийния микс, с което токът за бита поскъпна с почти 3%.

Междувременно стана ясно, че "Петрокелтик Сарл" е сключило с "Дексиа България" ООД нов дългосрочен договор за доставка на природен газ. Това бе анонсирано от прессъобщение, част от извънсъдебното споразумение между двете дружества за уреждане на търговския спор между тях. "Дексиа България" ООД е един от първите търговци на природен газ в България, осъществяващ дейност и в страните от региона.

На този фон в годишния анализ на "Евроатлантическия център за сигурност" се посочва, че българският енергиен сектор следва регионалната тенденция за увеличаване на зависимостта от Русия. "Макар реформиран и отчасти либерализиран, енергийният сектор на страната все още носи заряда на силна зависимост, която генерира огромен корупционен потенциал", се посочва в изданието.

// ОЩЕ ОТ КАПИТАЛ И ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

## Приходите от търговия с квоти емисии от инсталации (EUA) за България през второто тримесечие на 2020 година възлизат на 95.7 млн. евро или с 13.6% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. според данните на Европейската енергийна борса.

## Puro.earth стартира първият в света пазар за отстраняване на въглерод. Става дума за финландска компания, финансирана от енергийния концерн Fortum.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ