🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарът на ток се събужда след кризата

Борсовите цени на тока се повишиха с 30% само за месец

След срива на борсовите цени на електроенергията, породен от въвеждането на извънредното положение на 13 март, пазарът е започнал да се стабилизира. Цената на тока, продаван в сегмента "Ден напред", е нараснала с 30% през юни достига 59.57 лв./мВтч за базов товар. Увеличение има и в среднодневния търгуван обем, който е с 16% повече - 35214.7 мВтч. Това показва месечният доклад на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Повишението на цените идва след рекордно ниските цени на електроенергията от края на март. От 3 часа сутринта до 12 на обяд на 22 март доставките се правеха на цени в диапазона от 0.1 до 0.39 лева за мегаватчас. За сравнение - в началото на март тарифи от над 100 лв./мВтч бяха обичайни за сутрешните и обедните часове на деня.

Ниските цени през пролетните месеци се обясняват с пониженото потребление вследствие на безпрецедентните мерки, наложени заради пандемията.

Кой произвежда

На фона на все по-активната борсова търговия от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) отчитат, че от началото на годината до 5 юли в сравнение със същия период на 2019 г. общото потребление на ток в страната е намаляло с около 3.85%. И тъй като вносът расте с 24.05%, а износът намалява с почти 16%, има спад в общото производството на ток с 8.4%. За базовите централи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-овете, спадът е дори 10.5%.

Значително увеличение от над 18% има в производството на електроенергия от вятърните централи. Техният дял в общия микс обаче е несъществен, а участието им в общото производство е едва около 4%.

Прогноза - цените нагоре

Цените на тока обаче ще растат, смятат експертите на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ). Според експертите тарифите у нас и в Европа освен от обичайните фактори ще зависят и от разпространението и задълбочаването на пандемията от COVID-19.

Част от прогнозните сценарии включват бързо V-образно възстановяване на икономическите пазари, което ще повлияе за възстановяване на търсенето енергия в Европа. Други сценарии предвиждат бавно икономическо възстановяване, съответно по-свито потребление на ток и по-бавен ценови растеж.

В обобщение - прогнозите за движението на цените на едро на енергията в България, основани на цените на фючърсите в региона, са за повишение през следващите 12 месеца. На тази основа енергийният регулатор е определил референтна пазарна цена за годишния период от 1.07.2020 - 30.06.2021 г. от 90 лв./мВтч, припомнят от ИЕМ.

Все още няма коментари
Нов коментар