България и Румъния пак са с най-скъп борсов ток в цяла Европа

В повечето европейски държави електроенергията е по-ниска с близо 20 евро/Мвтч

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Електроенергията на свободния пазар в България и Румъния днес е най-скъпата в Европа. Сделките в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса днес (6 октомври) са при цена от 55.69 евро/мВтч, а в Румъния - 57.72 евро/мВтч.

Сравнително близка до тези стойности е тарифата в Гърция - 52.55 евро/Мвтч, но в нея обаче са включени различни видове такси, които у нас се начисляват едва след доставка.

За сравнение - в Нидерландия, Австрия, Словения и Хърватска стойността на електроенергията е около 37 евро/мВтч. Най-ниска е цената в Германия - 36.62 евро/мВтч.

България всъщност регистрира пореден ден на високи цени. Вчера например борсовата електроенергия у нас бе с най-висока цена в целия ЕС - 51.52 евро/Мвтч.

До известна степен високите цени в България имат своето обяснение - от края на септември започна поредният планов ремонт на АЕЦ "Козлодуй", който на практика изважда над 1000 мегавата мощности. С това силно се ограничи предлагането на свободния пазар, което логично води до повишение на цените.

Повишението обаче може да се окаже краткотрайно, особено ако има ново затягане на мерките и поредно спиране на част от производствата в Европа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    Важното е да не се плашат от цената. Сега от 1.10 като излезнат всички фирми на "свободния " ще скочи още - това е теменужкината борса!

    Нередност?
Нов коментар