🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов счупи газовия пазар

Едноличното отхвърляне на правилата и административното задържане на цените блокира всички разплащания в сектора, включително и към бюджета

Премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова действат срещу представяната от самите тях като голям успех пазарна формула за определяне на цената на газа.
Премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова действат срещу представяната от самите тях като голям успех пазарна формула за определяне на цената на газа.
Премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова действат срещу представяната от самите тях като голям успех пазарна формула за определяне на цената на газа.    ©  Юлия Лазарова
Премиерът Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова действат срещу представяната от самите тях като голям успех пазарна формула за определяне на цената на газа.    ©  Юлия Лазарова

Безпрецедентно, противозаконно и антипазарно. Така може да се определи решението на управляващите да не се променя цената на природния газ от 1 септември. По информация на "Капитал" разпореждането за този ход е било лично на премиера Бойко Борисов, като причината е желанието му "да не се налива масло в огъня на протестите", ако газът поскъпне с 20%, както беше решила Комисията за енергийно и водно регулиране заради движението на международните пазари.

"Замразяването" създава правен вакуум и реален риск от блокиране на финансовите потоци в сектора, които са 4-5 млн. лв. на ден. Освен това подобно политическо вмешателство в работата на формално независимата КЕВР може да предизвика проверки от ЕС, а и е директен удар срещу един от любимите на самия Борисов проекти - газовия хъб "Балкан".

Какво се случва

На практика цената на природния газ сега трябва да се увеличи по същата причина, по която през март бе намалена с 40%, и това е движението на международните борсови индекси, които отчитат фючърсните сделки за доставки през следващия месец. Именно този компонент има основна тежест в новата формула за доставяния от "Газпром" газ в България, а заради липсата му преди месец март 2020 г. през цялата минала зима българските потребители плащаха най-скъпия газ в Европа (б.а., цените бяха понижени със задна дата тази пролет).

След като в продължение на няколко месеца имаше постоянен спад на борсовите котировки на газа, от август започна обратният тренд, като основните европейски индекси се повишиха с над 50% за доставките през септември и с над 100% за тези през октомври, спрямо нивата от август. Включвайки това в същата формула, която до миналия месец водеше до намаление на цената, сега КЕВР е изчислила, че трябва да има повишение от малко над 20% за септември спрямо август. Това е т.нар. пазарен риск, който обаче отразява много по-директно случващото се в икономиката, докато старата формула по договора с "Газпром" нямаше такава корелация.

Къде е проблемът

Премиерът Борисов обаче, изглежда, разбира пазара само като движение надолу. С действието си от вчера той буквално разбива цялата логика на споразумението между ЕК и "Газпром", както и на водените от "Булгаргаз" преговори с руската компания.

По негово нареждане късно снощи министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала извънредна заповед "Булгаргаз" да оттегли внесеното в КЕВР заявление за нова цена на газа. Такава процедура не е предвидена по закон, а официално се казва, че ще бъде направена проверка на начина, по който е изчислена новата, по-висока цена на газа. На практика това е изцяло популистки ход, тъй като формулата е една и съща вече седми месец и е записана в променения през март договор с "Газпром".

По-големият проблем е, че липсата на цена от 1 септември ще създаде редица проблеми. На първо място, ще бъдат блокирани разплащанията в сектора, тъй като никой не знае по какви цени да фактурира съответните количества. Забавените плащания ще засегнат и бюджета, тъй като само ДДС върху сделките с газ е в размер на близо 1 млн. лв. на ден, или около 30 млн. лв. на месец.

Дори да се издаде някаква заповед или решение, според което да се ползва цената от август (по закон цена се определя всеки месец с решение на регулатора, а за септември такава не е определена, затова ползването й без основание е невъзможно), то това ще генерира съществени загуби в държавната "Булгаргаз", тъй като тя ще купува газа на по-висока цена от руснаците и ще го продава по-евтино на клиентите си. При средно 120-150 млн. лв. оборот на месец това прави 20-30 млн. лв. загуба.

Друг негатив е, че действащата от началото на 2020 г. газова борса като част от хъба "Балкан" не може административно да задържи цените, както се опитва да направи Борисов, и на практика ще стане неизползваема. А идеята да се привличат чуждестранни търговци и България да стане газоразпределителен център напълно ще се дискредитира.

Неяснота е и за компаниите, които ползват газ за производството си, както и за хилядите домакинства. За абонатите на парно въпросът засега не стои, защото там регулаторът вече е определил по-високи цени.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crn1506472378533495 avatar :-|
    Ivelin Tenev
    • + 13

    Още не мога да се съвзема от намаляването на цените със задна дата. Не искам да мисля какви ще са резултатите от едно повишаване...

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 24

    "Пазарна" икономика по мутренки - баце плаща пенции, баце дава заплати, баце определя цени на газа и.т.н.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 15

    Долу мутрягите и престъпниците милицонери!

    Нередност?
  • 4
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 16

    Това е престъпление, буквално, и бих искал някой с каскет да се сезира. Не може съзнателно, по незаконна процедура, да обричащ държавна фирма на загуби от десетки милиони на месец.

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Той и партията му чупят тъпометъра редовно та един газов пазар ли ще им се опре.

    Нередност?
  • 8
    rys1599146326683781 avatar :-|
    Wassil Georgiew
    • + 1

    Brawo,Borisow!Так держатъ!Тоя КЕВР колко години ни мамеше и скубеше?Ние търпяхме,щото не знаехме формулата.Сега я науихме и ще ѝ видим сметката!Набързо!Или оставка,а?

    Нередност?
Нов коментар