🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Електроенергията в Хърватия днес е с отрицателни цени заради технически проблем

Частичен разпад на пазарното обединение в Европа е довел до свръхпредлагане на ток в адриатическата страна

Докато борсовата цената на електроенергията в повечето европейски страни на 14 януари доближава 100 евро/мВт, в Хърватия тя има отрицателна стойност - минус 32 евро/мВтч. Това означава, че всеки, който е успял да купи ток днес, ще получи пари за това. За сравнение - в България търговците трябва да плащат по 67.3 евро/мВт.

По информация на в. "Капитал" причината за тази пазарна аномалия не е в свръхпроизводството, както например става понякога при силни ветрове, а е следствие от технически проблем, довел до частичен разпад на пазарното обединение в Европа. Основните засегнати граници са били по оста Гърция, Италия, Словения, Хърватия, където електроенергийните системни оператори не са успели на време да предоставят актуални данни за наличните капацитети. В резултат Хърватия не е успяла да реализира износ, което пък от своя страна е довело до свръхпредлагане и отрицателни стойности. Обратно - в Словения цената на тока се повиши до над 81 евро/мВтч. Това не е първият подобен случай - преди няколко месеца подобни ситуации доведоха до срив в цената в Германия, макар и не в такива големи размери.

Най-високи са цените в Испания и Португалия, където електроенергията се продава за 87.25 евро/мВтч. В Германия, която често пъти регистрира отрицателни стойности на тока заради масовото навлизане на вятърните централи, токът се търгува за над 70 евро/мВт.

Най-ниската цена в сегмента "Ден напред" е отчетена в Гърция - 46.16 евро/мВт. В тази стойност обаче са начислени редица такси, което означава, че електроенергията се търгува на дори още по-ниски цени.

Нагоре и още нагоре

Цената в България остава висока в сегмента "Ден напред" и с ден на доставка 15 януари - 72.63 евро/мВт. За разлика от сряда обаче стойностите в Хърватия вече са 72.67 евро/мВт. Най-скъпа ще бъде утре електроенергията в Швейцария - почти 80 евро/мВт, а най-ниската отново е в Гърция (63.69 евро/мВт).

Високите цени на електроенергията са тенденция от последните седмици и дори месеци. Едно от обясненията е рекордните минусови температури, отчетени в някои държави. А облаците и липсата на вятър поставят под въпрос работата на соларните и вятърните централи, което създава проблеми на пазара.

На този фон в България държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи на около една трета от мощността си, въпреки че дори би могла да печели от участието си на пазара в пиковите часове. Вместо това централата продължава да генерира минуси - отчетената към края на септември загуба се повишава до 191 млн. лв., а дълговете се увеличават с нови 130 млн. лв. само за шестте месеца от април до септември.