🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България отчита рекорден спад в производството на ток за 2020 г.

Потреблението се свива с 2.4%, а износът намалява почти наполовина

с. Българево, Ветроенергиен парк "Св, Никола"
с. Българево, Ветроенергиен парк "Св, Никола"
с. Българево, Ветроенергиен парк "Св, Никола"    ©  Цветелина Белутова
с. Българево, Ветроенергиен парк "Св, Никола"    ©  Цветелина Белутова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

С над 3.3 млн. мегаватчаса по-малко електроенергия е произведена в България през 2020 г. спрямо предходната година. Това е спад от 7.6% на годишна база и представлява толкова енергия, колкото е произвела държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" през цялата минала година. Или казано по друг начин: има огромен спад в производството на ток, какъвто не е регистриран през последното десетилетие.

Това обаче не е свързано толкова с ограниченията заради COVID-19 - при първото затваряне на икономиката през пролетта, което беше и по-значително като обхват, Електроенергийният системен оператор дори отчете повишение в натоварването на системата. А и общото потребление на електричество за годината е само с 2.4% (920 хил. мВтч) по-малко спрямо 2019 г.

Основната причина за намаленото производство се оказва фактът, че българският ток става все по-малко атрактивен за чуждите пазари.

Изгубеният износ

Данните на Електроенергийния системен оператор към 27 декември показват, че изнесената от страната електроенергия е с 41.2% по-малко спрямо 2019 г. Така реализираният зад граница български ток през 2020 г. е бил едва 3.4 млн. мВтч, което е рекордно ниска стойност поне за последните 15 години, за които има публични данни. По-важното е, че не става дума за извънредно събитие, а за тенденция, която продължава вече няколко години - през 2018 г. например изнесената електроенергия е била почти 7.8 млн. мВтч, или с 230% повече от сегашния резултат.

Причината за драстичното свиване на износа на ток не е в липсата на производство, дори напротив - самото производство намалява, тъй като няма къде да бъде пласирана електроенергията. А това се дължи на високата й цена. През 2020 г. България често беше държавата с най-високи борсови цени на тока в цяла Европа и съответно търговците нямаше как да продават енергията зад граница.

Тъй като няма никакви причини българската електроенергия да стане по-конкурентна през 2021 г., може да се очаква, че спадът в износа ще се запази. А това означава още по-малко работа за въглищните централи и мини и още повече нужда от държавна подкрепа за тях.

Крахът на ТЕЦ-овете

Това, че топлоелектрическите централи на въглища работят все по-малко се вижда и от данните на ЕСО. Отчетеният през 2020 г. спад в дейността им е почти 17%, като той е основно заради ограничената дейност на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Всъщност понижението би било дори още по-голямо, ако енергийният министър Теменужка Петкова не беше издала извънредна заповед, с която задължи КЕВР да включи ТЕЦ-а с квота в регулирания пазар.

На този фон има съществено увеличени в произведената електроенергия от възобновяеми източници - общо с 6.7%. Най-голям е приносът на вятърните централи - 10.65%, докато при слънцето увеличението е 4.3%, а при биомасата - само с 1.7%. Заради намаленото общо производство на ток в страната обаче делът на ВЕИ се увеличава по-значимо - с цели 15.5%, и вече представлява 7.9%.

Ако се прибави и енергията от ВЕЦ, която също е възобновяема, то делът на зеления ток в общото производство през 2020 г. става 16.4%. Този резултат обаче е под прага от 18%, който страната трябва да покрива, като причината за това е именно в намаленото производство на ВЕЦ-овете заради сушата. В годините преди 2019 г. енергията от ВЕЦ беше два пъти повече и България отчиташе над 20% дял на зелената енергия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    n.youroukov avatar :-|
    Един препатил
    • - 1
    • + 8

    А някои искат да строят АЕЦ "Белене". Че и седми блок на АЕЦ "Козлодуй" .
    Боже - събери си вересиите!

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 2
    • + 2

    Като поскъпне още тока, потреблението съвсем ще се здуха - изпитана рецепта.

    Нередност?
  • 3
    dke49388081 avatar :-|
    Андромах
    • + 1

    "няма никакви причини българската електроенергия да стане по-конкурентна през 2021 г." Ако е намаляло потреблението, цените падат. Така че ако имаше пазар, цените на тока щяха да са по-ниски. Енергетиката е между най-високоплатените сектори - заплатите са по-високи дори от банки и финанси. Вижте кои компании в сектора са в топ 10 на фирмите в България и с какви показатели. Хайде стига сме се правили на луди!!!! Колко е ROE за 2019 на Контурглобал Марица Изток 3 АД? Хайде стига!!! Така че има какво да се направи, няма причини да се прави, явно.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    И тук е моментът да се напомни, че средствата, които ТЕЦ-овете плащат за въглеродни квоти, постъпват в Фонд "Гарантиране на енергийната сигурност" под управлението на изпълнителната власт.

    Никой никъде не го споменава това, оставяйки впечатление, че тези квоти са някакъв данък, който плащаме на ЕС. Тези пари отиват от държавно дружество в държавен фонд. С тези пари могат да се поддържат ТЕЦ-овете живи (както е досега) или да се инвестират в нови мощности.

    И решението, и проблемите са в ръцете на властта.

    Нередност?
Нов коментар