Облекченията за нови ВЕИ мощности ще важат със задна дата - от 1 януари 2021 г.

Предложенията на ДПС за либерализация на пазара на ток на едро вероятно засега ще отпаднат

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Близо два месеца след като ГЕРБ внесе предложения за промени в Закона за енергетиката, които да насърчат инвестициите в нови ВЕИ и да регламентират формалното отпадане на студения резерв, те все още стоят на трупчета. Причината - срокът за подаване на становища и позиции първоначално бе удължен, а после депутатите излязоха във ваканция.

Пред "Капитал" обаче председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов съобщи, че те все пак ще бъдат разгледани до края на януари, а идеята е облекченията за новите инсталации да бъде въведена със задна дата - от 1 януари 2021 г.

Промените предвиждат новите ВЕИ проекти да бъдат освободени от задължителната към момента вноска в размер на 5% от приходите им към фонд "Сигурност на електроенергийната система". "Предполагам, че ще успеем да разгледаме проекта до края на месеца, т.е. той вероятно ще влезе в сила от февруари", обясни Николов.

Предлага се и извеждането на още производители на свободния пазар, с което ще се осигури още по-добра ликвидност на енергийната борса. Сега на нея електроенергия продават централите с мощност над 1 мегават, докато от началото на новата регулаторна година - 1 юли това ще важи и за по-малките инсталации от 500 kW до 1 MW. Другите промени са свързани с формалното отпадане на сделките за купуване на студен резерв.

В рамките на обсъжданията между първо и второ четене на закона бяха направени и редица други предложения. Най-ключовото от тях дойде от ДПС и по-конкретно - Рамадан Аталай, който предложи пълна промяна в регулирания пазар на електроенергетиката. Без каквото и да било обществено обсъждане той най-общо предложи НЕК да отпадне от доставките на ток и да няма роля на обществен доставчик, договорите с американските ТЕЦ-ове да бъдат прекратени, а ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" да купуват тока от борсата, но да го продават на домакинствата по фиксирани цени и да бъдат компенсирани за разликата, ако има такава.

Действително тези промени са важни с оглед пълната либерализация на пазара на ток, но в настоящия момент те изглеждат по-скоро абсурдни - най-малкото защото контрактите с американските ТЕЦ-ове все още не са предоговорени и прибързаното им преструктуриране може да доведе до сериозни финансови последици за България.

По информация на "Капитал" промените в Закона за енергетиката, предложени от ДПС, няма да бъдат подкрепени от ГЕРБ, но засега неясна остава позицията на коалиционните им партньори от "Обединени патриоти", както и тази на левицата, които често пъти използват темата за американските тецове за трупане на дивиденти и привличане на избиратели.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    midas13 avatar :-|
    Ivan Ivanov

    Ще има ли промяна за малките централи до 30 кв. Да се изграждат само върху покриви и фасади на сгради, но не и върху прилежащия терен🤔

    Нередност?
Нов коментар