🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производството от ВЕЦ е с ръст от над 200% след дъжда и студеното време

Въглищните централи дори са намалили работата си, а потреблението през януари като цяло е по-ниско спрямо началото на 2020 г.

С 240% повече ток са произвели водноелектрическите централи за първите 18 дни на годината спрямо същия период на 2020 г.
С 240% повече ток са произвели водноелектрическите централи за първите 18 дни на годината спрямо същия период на 2020 г.
С 240% повече ток са произвели водноелектрическите централи за първите 18 дни на годината спрямо същия период на 2020 г.    ©  Надежда Чипева
С 240% повече ток са произвели водноелектрическите централи за първите 18 дни на годината спрямо същия период на 2020 г.    ©  Надежда Чипева
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Студеното време през последните дни очаквано доведе до рязко повишение на енергопотреблението в страната. От данните на Електроенергийния системен оператор се вижда, че има около 20% ръст на потреблението на ток спрямо първата седмица на годината, но до рекордно натоварване все пак не се е стигнало. На 17 януари вечерта (към 19 часа) са работили около 6600 мегавата мощности, докато например в дните от 8 до 11 януари 2017 г. имаше моменти, когато системата достигаше 7700 мегавата натоварване.

По-интересното в случая е, че с премахването на студения резерв миналото лято след скандалите около почетния председател на ДПС Ахмед Доган сега не са активирани ТЕЦ-ове за покриване на повишените енергийни нужди. Вместо това допълнителната електроенергия е произведена от ВЕЦ-овете на НЕК - има почти 230% ръст в дейността им за 1-17 януари спрямо същия период на 2020 г.

На този фон т.нар. базови централи (ТЕЦ и АЕЦ) са работили общо с 8.4% по-малко, като конкретно при въглищните централи понижението е цели 18%, докато при АЕЦ "Козлодуй" натоварването е било само с 2.7% по-слабо. Разбира се, има известна доза късмет в това, че точно преди застудяването имаше обилни валежи, които позволяват безпроблемната работа на водноелектрическите централи за разлика от същия период на миналата година.

От данните на ЕСО се вижда, че като цяло потреблението на енергия за първите 17 дни на 2021 г. е с 8.1% по-малко спрямо този период на 2020 г., като обяснението е в значително по-топлото първо десетдневие на годината, както и в ограниченията заради коронавируса, заради които не работят заведенията и моловете, а хотелите са почти празни.

Необходимостта от енергия можеше да е дори още по-ниска, ако не беше износът на ток, който България успява да направи през последните дни. За разлика от началото на 2020 г., когато страната за първи път от години се превърна в нетен вносител на енергия поради високите цени на вътрешния пазар, сега са изнесени близо 153 хил. мВтч. Това до голяма степен пак е възможно благодарение на ВЕЦ, чиято енергия е конкурентна на пазара и не позволява създаването на на недостиг при предлагането на борсата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    "Да живеят пънлите язовири" - се радват сега ВЕЦ-овете, които печелят от спкъпоплатеният им ток.
    https://bird.bg/powerplants/?q= *%D0%92%D0%95%D0%A6
    Обаче, ако им се услади, особенно на тези свързани с видни политически фигури, ще има пак източеди до края на лятото и водни кризи тип Перник

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    https://bird.bg/powerplants/?q= *ВЕЦ

    Нередност?
Нов коментар