🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

2020: Десетте най-четени текста за енергетика в "Капитал"

Отсечката на "Турски поток" през България и участието на Русия, интересите на Пеевски към КЕВР, ВЕЦ-овете по Черноморието и облекченията за нови ВЕИ са само част от текстовете, привлекли най-много внимание

Правителствета пресслужба
Правителствета пресслужба
Правителствета пресслужба    ©  Правителствета пресслужба
Правителствета пресслужба    ©  Правителствета пресслужба
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Пеевски, Русия, ТЕЦ-а на Доган и "Турски поток" - това бяха ключовите думи в сферата на енергетиката, свързани с едни от най-четените статии на "Капитал" в тази рубрика през изминалата година. Безспорно те предизвикват най-голям интерес, но големите събития в енергетиката в тези 12 месеца не се изчерпват единствено със събитията около тях.

През годината се случиха редица неща, част от които ще продължат да оказват ефект върху пазара и в следващите години. Едно от най-значимите събития несъмнено бе споразумението на "Булгаргаз" и "Газпром" за промяна в начина на определяне на цените на природния газ и намалението им със задна дата - от 5 август 2019 г., поради което руското дружество възстанови около 150 млн. лв.

Това доведе до нова законова промяна - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна да определя цените на природния газ вече всеки месец, а не както до онзи момент - на всеки три месеца. Самата комисия пък продължава да се оглавява от Иван Иванов, въпреки че мандатът му изтече още през април.

До избор на ново ръководство на КЕВР така и не се стигна, след като единственият кандидат (одобряван от енергийните среди) - Пламен Младеновски се оттегли. "Личното" му решение се оказа оказа съглашателство между премиера и ДПС и в частност Делян Пеевски.

Сред най-атрактивните теми през годината определено бяха и документите, които доказват, че Русия строи "Турски поток" през България, като е "превзела" саудитския консорциум Arkad и е наела свързани с "Газпром" подизпълнители. А разходите от 3 млрд. лв. по проекта се плащат от българските данъкоплатци, които няма да спечелят нищо в следващите поне 15 години.

Развитие в застой

През годината друг голям проект - АЕЦ "Белене" забуксува заради пандемията. Процедурата е зациклила заради ограничения в момента достъп до т.нар. информационна стая, където кандидат-инвеститорите могат да се запознаят на място с документите по проекта.

Докато чакат заразата да се размине обаче, от руската корпорация "Росатом" отново поискаха гаранции за проекта, който България се надява да реализира на пазарен принцип. Но инвестицията от около 10 млрд. евро в АЕЦ "Белене" няма как да се възвърне в реалистични срокове, ако се разчита изцяло на пазара - произвежданият от бъдещата централа ток ще е до няколко път по-скъп от "свободния" ток.

Сигналите от страна на правителството обаче са разнопосочни - само преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов даде заявка за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Кабинетът не се отказва от АЕЦ "Белене", макар изграждането и на двата проекта едновременно да е напълно непосилно финансово и без пазарен смисъл.

Буксува и строежа на газовата връзка с Гърция между Стара Загора и Комотини - тръбата не беше завършена според обещанията и вместо по нея от 2021 азерския газ ще влиза през реверсивната връзка при Кулата, като количествата ще са силно ограничени.

Какво още?

"Топлофикация - София" продължава да сключва съмнителни сделки, зад които наднича бизнесменът Христо Ковачки, държавата се опита да се разграничи от Ахмед Доган и предвижда раздяла със студения резерв, всички фирми вече трябва да купуват ток от борсата, а ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да затъва въпреки щедростта на държавата.

Някои сделки и проекти

- сделката за CEZ бавно напредва - след съдебна битка Комисията за защита на конкуренцията преразгледа решението си за отказ и вече е съгласна "Еврохолд" да придобие активите на чешкото дружество у нас. Сега на ход е енергийният регулатор;

- Експанзията на мистериозната MET Group в България - швейцарският холдинг ще пренася газ по "Турски поток" през страната и купува петия по големина вятърен парк у нас;

- Австрийският слънчев гигант на Хасково, или как Enery Development работи върху инвестиция в соларен парк за 500 млн. лв.;

- OMV Petrom купи дела на OMV в блока "Хан Аспарух" - със сделката румънската държава влиза в проучванията за нефт и газ в българската акватория;

Ето и кои бяха най-четените десет текста в рубрика "Енергетика" през 2020 година:

1. Пеевски нахлу и в КЕВР

Милиардният енергиен сектор е новата набелязана жертва за пленяване от политиците. Доказателство е подборът на председател на регулатора, който се случва през последната седмица. Вместо Комисията за енергийно и водно регулиране да се оглави от експерт с професионален капацитет, кандидатурата спешно се подменя с много спорна алтернатива. А в дъното на рокадата стои съглашателство между премиера и ДПС и в частност Делян Пеевски.

2. Как Русия си взе газопровода и 3 млрд. лв.

Пред западните партньори премиерът Бойко Борисов казва, че новият транзитен газопровод е български, като изграждането му е поето от саудитска компания. Реално обаче с почти 3 млрд. лв. на българските данъкоплатци се изгражда тръбопровод за руски газ, строителят има руски мениджъри, ползва руски тръби и руски подизпълнители. А близо 90% от капацитета му вече са запазени от "Газпром" за 20 години.

3. До дъно, или как два ВЕЦ-а изпиха водата по Черноморието

Язовирите "Камчия" и "Цонево" са почти празни както заради сушата, така и заради безконтролната работа на ВЕЦ-овете. В резултат на това и на по-малкото валежи два от най-големите язовири в Източна България са с критично нисък обем.

4. Борисов счупи газовия пазар

Безпрецедентно, противозаконно и антипазарно. Така може да се определи решението на управляващите да не се променя цената на природния газ от 1 септември. По информация на "Капитал" разпореждането за този ход е било лично на премиера Бойко Борисов, като причината е желанието му "да не се налива масло в огъня на протестите", ако газът поскъпне с 20%, както беше решила Комисията за енергийно и водно регулиране заради движението на международните пазари.

5. Лъжата "Балкански поток"

След месеци опити да наложи името "Балкански поток" за продължението на руския газопровод "Турски поток" през българска територия премиерът Бойко Борисов изненадващо нареди: "Да си го наричаме газова инфраструктура на България." Такъв обрат в позицията не е прецедент за министър-председателя, но до голяма степен разкрива страховете на Борисов от обявената преди седмици заплаха на САЩ да наложат санкции върху проекта.

6. Цената на електроенергията в България отново е най-високата в Европа

Въпреки че е неделя и потреблението е на сравнително ниско ниво, днес България за пореден път от началото на 2020 г. е пазарът с най-скъпа електроенергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа.

7. Отпада една от големите пречки за нови ВЕИ мощности в България

Държавата прави съществена крачка към насърчаването на зелените мощности и чистата енергия. Всички ВЕИ проекти, въведени в експлоатация след 1 януари 2021 г., с изключение на малките покривни инсталации (които ползват преференциални цени) ще бъдат освободени от задължението да внасят 5% от приходите си във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Промяната е включена в пакет изменения в Закона за енергетиката, внесени в Народното събрание от ГЕРБ.

8. Фамилна връзка между ТЕЦ-а на Доган и основния му донор ЕСО

Ново назначение в държавната енергетика затвърждава позициите на Ахмед Доган в сектора и бетонира получаването на многомилионни плащания към варненския му ТЕЦ. Става дума за Стефан Радев, който от февруари е в ръководството на държавния Електроенергиен системен оператор. Той е влязъл като зам. изпълнителен директор. Радев е зет на директора на притежаваната от Доган ТЕЦ "Варна" - Георги Христозов, който преди това оглавяваше държавни енергийни фирми, включително БЕХ.

9. Доган и Ковачки се подготвят да вземат контрола над КЕВР

Фаворитът за нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране - Пламен Младеновски, изненадващо се е отказал да участва в процедурата за обновяване на състава на регулатора. Решението е повече от смущаващо, тъй като Младеновски е приеман като независим експерт и именно затова кандидатурата му за председателския пост, издигната от ГЕРБ, бе подкрепена от целия енергиен бранш, както и от работодателите.

10. България е променила срока на договора с Arkad за строителството на "Турски поток"

Без каквото и да е публично обявление държавната компания "Булгартрансгаз" е подписала анекс към договора със саудитския консорциум Arkad за изграждането на "Турски поток" през България. С него са променени сроковете за изпълнение на проекта, решено е да няма неустойки за строителя за забавянето дотук и за капак - че България ще плаща лихви върху половината от цената, независимо дали сумата бъде платена предсрочно. Иначе общата крайна цена не се променя - 1.32 млрд. евро.