🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В Румъния граждани се обединяват, събират дребни суми и купуват соларен парк

От кооператива Cooperativa de Energie предлагат лихва срещу вложените от членовете средства

   ©  Цветелина Белутова

В Румъния гражданите могат да се сдружават в т.нар. енергийни общности или кооперативи и сами да произвеждат тока, който потребяват. За разлика от България, където подобни формации все още няма, първата румънска енергийна общност - Cooperativa de Energie е създадена през 2019 г., а сега обединението обяви, че иска да купи зелената компания Apuron Energy. Цената на сделката е 2 млн. румънски леи, или малко над 410 хил. евро, съобщава румънският сайт energynomics.ro. Процедурата е отворена за нови инвеститори, които ще станат членове на кооператива, като минималната вноска е 500 леи, или около 100 евро. Към момента са събрани около 70 хил. евро.

Срокът за включване в сделката е 60 дни, като кооперативът се ангажира да изплаща лихва на членовете си - 3.7% при едногодишен договор и 5.2% годишно при петгодишен договор.

От Cooperativa de Energie обявиха намеренията си да се сдобият с още соларни паркове и да изградят собствени съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Идеята е така да покрият цялото търсене на енергия от страна на своите членове.

"За първи път членовете на енергийната кооперация ще могат да станат инвеститори в зелена енергия. Тя ще стане първият доставчик на 100% възобновяема енергия, със сертификати за произход", казват членовете на сдружението. Те са решили да купят Apuron защото "това беше най-бързият и безопасен начин да започнем доставката на възобновяема енергия, без да губим пари и време в процеса на растеж".

Разположената в Букурещ Apuron Energy се занимава с изкупуването на дългосрочни договори за доставка на ток и продава енергия на потребителите. Тя е дъщерното дружество на компанията Apuron, като фирмата управлява слънчева електроцентрала в Мавродин, Румъния. Нейните клиенти (около 150 малки и средни предприятия) също ще могат да преминат към кооператива, както и да получат възобновяема електроенергия с гаранции за произход.

Докато в Европа има около 3500 подобни проекта, в България все още няма създадена енергийна общност, въпреки растящия интерес, особено от страна на бизнеса. Основното предимство на кооперативите е, че те на практика са независими и могат да задоволяват потреблението си на електричество сами, а излишъка - да продават и дори да формират печалба.

В Западна Европа, където кооперативите работят от години, членовете на сдруженията сами решават къде да инвестират набраните средства и често пъти финансират изграждането на културни обекти в градовете си като например концертни или изложбени зали.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 5

    Това би трябвало да е държавна политика /включване на хората в соларните системи/ и при създадения виакум се намесват частни организации. На мен по ми допада идеята за улеснено включване на покривни инсталации в електро-системата. Нека първо покривите станат соларни пък тогава да се правят паркове в полето.

    Нередност?
  • 2
    pbdan avatar :-|
    Пламен Данаилов
    • + 1

    През 2013г. пътувах за Пловдив и минавайки през село Чернозем се удивих на наистина черната току що разорана земя. След около 500м. видях върху земята поставени на десетина, а може би и повече декара слънчави панели. Понеже съм от планински край и там земята е жълта и глинеста ме хвана яд защо на тази хубава земя, а не в планината, над пътищата, по покривите не слагат панелите? Оказа се като поразпитах, че там било просто удобно - хем равно, хем до главен път и близко до града.

    Нередност?
Нов коментар