Гърция вече има над 4000 MW вятърни централи

Само през 2020 г. към мрежата са включени 200 нови вятърни турбини

   ©  Красимир Юскеселиев
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Последните данни на Гръцката научна асоциация за вятърна енергия (ELETAEN) показват, че вятърната мощност в южната ни съседна вече надвишава 4000 MW. Това е станало факт след пускането в експлоатация на нова турбина във вятърната ферма TERNA Energy в южна Евия, в района на община Каристос.

Данните на ELETAEN показват още, че през м.г. към мрежата са свързани 200 нови турбини с общ капацитет от 517.5 MW, което е увеличение с 14.4% в сравнение с края на 2019 г. И по-конкретно - общо в края на м.г. вятърните паркове, които са били в търговска или тестова експлоатация, са били с обща мощност от 4 113.5 MW.

Топ 5 на инвеститорите пък включва гръцките TERNA Energy с 665 MW (16.2%), ELLAKTOR с 482 MW (11.7%), италианската ENEL с 368 MW (8.9%), EREN с 283 MW (6.9%) и испанската Iberdrola Rokas с 271 MW (6.6%).

"След много години усилия в изключително нестабилна и сложна регулаторна среда компаниите успяха да разработят и лицензират критична маса от проекти, които сега се изпълняват. Към тези несгоди трябва да се добавят и ограничителните мерки срещу пандемията, които забавят темповете на лицензиране и изграждане на вятърни паркове в цялата страна", заяви председателят на ELETAEN Панайотис Ладакакос.

2020 г. е втората най-добра година за производството на вятърна енергия в Гърция след 2019 г., която беше рекордна. "2020 г. ще бъде записана като годината, в която нашата електрическа система се оказа добре реагираща на много големи прониквания на вятърна енергия, които на час достигнаха 70% и това понякога изглеждаше нереално", изтъкна той и добави, че тези успехи не бива да скриват проблемите - основно, свързани с постигането на енергийните и климатични цели на страната.

Къде е най-ветровито?

Статистиката на ELETAEN дава и регионална разбивка - на ниво региони Централна Гърция остава на върха - там са съсредоточени 1678 MW (41%) от вятърните паркове. Следват Пелопонес с 619 MW (15%) и Източна Македония - Тракия, където се намират 485 MW (12%) от централите. Вероятно обаче това скоро може да се промени предвид амбициите на Гърция, чийто Национален план за енергетика и климат предвижда 7 GW вятърна енергия в страната до 2030 г.

В края на януари гръцкото правителство обяви, че обмисля нова законодателна рамка за офшорните вятърни централи в страната, а консултациите по нея се правят именно от ELETAEN. Предвид потенциала на Гърция експертите смятат, че те ще касаят плаващи офшорни мощности.

Това е в синхрон и с европейските планове - енергийните мощности в Европа за производство на вятърна енергия от т.нар. офшорни инсталации в морето ще се увеличат значително до 300 GW до 2050 г. Това предвижда новата стратегия на Европейската комисия за възможностите за производството на възобновяема енергия от вятърни централи в морето.

В нея се открояват възможностите във всички морски басейни на ЕС, както и за някои крайбрежни и островни общности. За Черно море например се посочва, че има добър природен потенциал за морски вятър и локализиран потенциал за енергия от вълни. За разлика от Гърция обаче засега България няма мащабни планове за развитието на вятърни паркове или офшорни централи.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 3

    Ама естествено, че България нямала планове за развитието на Вятърните паркове, на ББ му е през ч*па за вятъра, освен, ако не се намери начин да (до)напълни някое чекмедже с $€£... А за ТЕЦ Марица Изток 2 пари има, нали, милиарди се наливат в горенето на въглища и в изплащането на заплатите на една камара хора, работещи (или пък не) в нея, пфуу, де*ба оправията българска...

    Нередност?
  • 2
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia

    Ами има,щото има огромна брегова зона и безлюдни острови.

    Нередност?
  • 6
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 7
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 8
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 9
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 10
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
Нов коментар