🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Схемата "Автомагистрали" се подготвя и за енергетиката

Електроенергийният сиситеме оператор е регистрирал дъщерно дружество, на което ще може директно да възлага инхаус търгове

Статията е част от темата за поръчките, които изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев е давал на бившата си фирма ЕМУ на Таню Тнаев. Всичко за това може да прочетете тук.

На 18 февруари 2021 г. държавният Електроенергиен системен оператор е регистрирал дъщерното дружество "ЕСО инженеринг". То е с капитал 500 хил. лв., а за управител е избран Николай Николов - директор в "Електроразпределение север" ("Енерго-про") до февруари 2020 г., което обслужва именно района на Търговище и фирма ЕМУ.

За сформирането на това ново дружество няма публична информация на сайта на ЕСО или съобщение от Министерството на енергетиката. От регистрацията в Търговския регистър се вижда, че предметът на дейност е доста широк - "Проектиране, консултантска дейност, изграждане на технологии и проекти за енергийни обекти, проектно управление, строителство, търговско представителство и посредничество, вътрешна и външна търговия, покупка и продажба на недвижими имоти, транспортна и спедиторска дейност".

По информация на "Капитал" обаче целта зад "ЕСО инженеринг" всъщност е много конкретна - да се заобиколи Законът за обществените поръчки. Това ще стане чрез т.нар. инхаус възлагане, което ползва Агенция "Пътна инфраструктура", за да даде 4.6 млрд. лв. на "Автомагистрали". "Вратичката" може да се използва, ако дружеството е 100% собственост на възложителя или има общ принципал с него, като заедно с това 80% от приходите му идват именно от договори с възложителя. Тя е приемлива за някои комунални услуги като сметосъбирането и социалния патронаж, които общините могат да извършват със собствени фирми, но в последните години се изроди напълно и бе използвана от управлението на ГЕРБ за тайно преразпределение на огромни средства към избрани фирми. По принцип при инхауса няма право да се ползват подизпълнители, но това се заобикаля с договори за наем на техника и хора.

В конкретния случай ЕСО може да възложи без търг на дъщерната си компания договори за стотици милиони, например по проекта от Плана за възстановяване. След което "ЕСО инженеринг" да наеме тайно ЕМУ или друга фирма, да й плати по каквито цени реши и да осъществява толкова контрол, колко намери за добре - дори и никакъв, защото няма да има друга институция, която да следи тези процеси.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 6

    Хубаво е, че изкарват кирливите ризи на предишните. ГЕРБ бая са замитали под леглото.

    Само че не знам с този стандарт на прозрачност до къде ще го докараме. ГЕРБ имаха 10 години да се окупират във властта, за да могат да са абсолютно безнаказани. Служебното правителство не е казало и дума за г-н Калинов вече седмица, при такова скандално назначение поне трябваше да се аргументират!

    Нередност?
  • 2
    felix07 avatar :-|
    felix07
    • - 1

    проба

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 4

    То хубаво, обаче това дъщерно дружество, не трябва ли да обявява обществени поръчки ако от своя страна трябва да наема други фирми?

    Или това е удобен пропуск в закона?

    Нередност?
  • 4
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 3

    Това се прави, за да се слагат двойни и тройни цени ... Още по-лошо е, че даже НЕ е въпроса в цената - без контрол толкова се изпускат нещата, че даже и за 3 на цена - е с качество ПОД нужното!

    Нередност?
Нов коментар