🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов абсолютен рекорд при цената на CO2 емисиите, а България пак с най-скъп ток

Квотите преминаха 56 евро за тон, което е сигнал за още по-скъпа електроенергия и съответно индустриална инфлация. А българският бизнес ще плаща днес почти 170 лв./мВтч

Поредният рекорд при цената на въглеродните емисии беше поставен в петък - 56.35 евро за тон. Той идва само седмица след като в системата за търговия с емисии на Европейския съюз (ETS) за първи път в историята бе премината границата от 50 евро. На практика от 23 април насам е имало само два дни с минимални понижения на цените, докато във всички останали са регистрирани ръстове.

Цената на квотите е изключително важна, защото се отразява пряко в сметката за ток. Приблизително един тон въглероден диоксид се изхвърля в атмосферата при производството на 1 мВтч електроенергия. И при настоящите нива от над 100 лв. за тон CO2 означава, че мегаватчас от миксирана от различни източници електроенергия ще струва около 150 лв., след като се прибавят разходите за производството на самия ток - въглища, заплати, амортизации, данъци и такси.

За сравнение - за периода 1 юли 2020 г. - 20 юни 2021 г. Комисията за енергийно и водно регулиране е определила средна цена на CO2 емисиите от 22 евро/тон и на тази база все още НЕК продава електроенергия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" при цена от 92.93 лв./мВтч.

От 1 юли регулаторът трябва да определи новите тарифи за следващия период - до 30 юни 2022 г., и в тях ще бъдат отразени сегашните цени на емисиите, които се заплащат от ТЕЦ-овете. Каквито и лостове за компенсации да има, ако от схемата не бъде извадена държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и на нейно място не влезе енергия от АЕЦ "Козлодуй", поскъпването с 30% и нагоре на тока за домакинствата е неизбежно.

Това обаче означава по-малко приходи за ядрената централа, тъй като ще има по-малко енергия, която да продава на борсата, но най-вече - пълен крах за държавната въглищна централа. Тя няма да може да продава на борсата поради високата цена на тока, който произвежда (над 170 лв./мВтч при сегашните цени на CO2 емисиите), и на практика ще спре да работи.

Повишаването на цената на квотите CO2 вероятно ще продължи - това е планиран от Брюксел ход като част от целите за декарбонизация на икономиката. И в този смисъл случващото се сега беше очаквано, но българската енергетика не се подготви.

На този фон днес България има най-скъпия борсов ток в цяла Европа. Постигната цена на сегмента "Ден напред" на независимата енергийна борса е 169.98 лв./мВтч (86.91 евро/мВтч), което е и рекорд от началото на 2021 г.

Тази аномалия в борсовата цена на електроенергията е повече от странна на фона на пазарното обединение с Гърция, което стана факт на 11 май и направи така, че цените в двете държави да са еднакви. Така обаче беше до неделя. За понеделник в Гърция ще плащат 63 евро/мВтч, или с цели 25% по-малко.

Проверка на "Капитал" показва, че от 17 май в планов ремонт е излязъл трансграничният далекопровод между България и Гърция и на практика обмен между двете страни не се осъществява. Което обяснява разликата в цените. Но на практика би следвало в България да остане повече електроенергия, тъй като го няма традиционния износ към Гърция. От друга страна, изтъргуваните количества електроенергия на борсата са в обичайните обеми (около 60 хил. мВтч), което означава, че няма ограничено предлагане и съответно търсенето може да е причина за високата цена.