Природният газ е на път да поскъпне със 150% за година

Прогнозната цена за септември е 55 лв./мВтч, като последно такава е била цената в началото на 2015 г.

Цената на природния газ е на път да счупи шестгодишен рекорд, ако прогноза на "Булгаргаз" за септември се сбъдне. Газовият доставчик очаква тогава стойността да достигне 55.62 лв./мВтч без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС при 49.94 лв./мВтч в момента.

За сравнение, природният газ през септември 2020 г. струваше 22.46 лв./мВтч, което означава, че може да има увеличение от 148% само за една година. Последната цена от над 55 лв./мВтч (конкретно 55.19 лв./мВтч) пък е била валидна през първото тримесечие на 2015 г., когато стойностите се определяха на тримесечна база и по петролно обвързана формула.

Може да бъде и по-зле

От "Булгаргаз" задочно изтъкват, че очакваното повишение е значително по-скромно от случващото се на международните борси. Експертите изчисляват, че, обърната в евро, тарифата за септември би била около 28.44 евро/мВтч, а за сравнение, прогнозна цена на европейските газови пазари (към 08.07.2021 г.) за доставки през септември е около 34 евро/мВтч.

Точно за това предложение на "Булгаргаз" за нови тарифи през есента не е окончателно. Финалното заявление за утвърждаване на цена на природния газ ще бъде депозирано в енергийния регулатор чак на 1 септември, като преди това бъдат отчетени котировките на ценообразуващите компоненти към края на август. В случая обаче това може да означава, че "Булгаргаз" ще коригира искането си в посока нагоре и цената на природния газ може да стане дори още по-висока.

Много причини

За повишението на природния газ има много причини - част от тях имат краткосрочно отражение на цените, а други са с дългосрочен ефект. И все пак - огромната разлика с цената от миналата година донякъде се дължи и на коронакризата, която заради замрялата индустрия на практика блокира търговията и доведе до ниски цени както на природния газ, така и на електроенергията. Тъй като в момента ситуацията е различна, а търсенето много по-голямо, това до голяма степен оказва влияние и на тарифите на природния газ.

На този фон България продължава да бави проектите, които могат да осигурят диверсификация на източниците, а оттам и постигането на по-конкурентни цени. Изграждането на газовата връзка с Гърция, по която се очаква да постъпва газ на по-ниски доставни цени бе отлагано многократно и макар заявките на проектната компания ICGB да са, че интерконекторът ще е готов в срок (до края на 2021 г.) сценариите за поредното му отлагане все още не са отхвърлени изцяло. Забавянето ограничава и доставяните у нас количества азерски газ през точката "Кулата - Сидирокастро", които са по-малки в сравнение с капацитета на интерконектора, от което България със сигурност губи.

Приоритизирането от ГЕРБ на отсечката на "Турски поток" през България за сметка на газовата връзка с Гърция също е проблем. "Да, вярно е - България търпи огромни загуби поради факта, че връзката с Гърция не е построена. Жалкото е, че по всяка вероятност тя няма да е готова и до края на тази година, както бе обещано", заяви наскоро и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Той уточни, че регулаторът не участва в преговорите с "Газпром", но има информация за цената, по която се доставя природният газ в страната. "Ако се направи сравнение с други европейски държави, има основание България да поиска нови преговори и да получи по-добри ценови условия", изтъкна той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Нема се плашите - Славиту ще ни топли с чалга през зимата ...

    Нередност?
Нов коментар