🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът на "Три морета" придоби 75% от компания с български соларен проект

Миналата година виенската Enery Development обяви намеренията си и за нова гигантска фотоволтаична централа край Хасково

Фотоволтаичен парк Караджалово.    ©  Надежда Чипева

Инвестиционният фонд към инициативата "Три морета" (3SIIF), в който инвеститор с парична вноска от 20 млн. евро е Българската банка за развитие, е придобил "значителен дял" в австрийската Enery Development GmbH (Enery). От миналата година компанията притежава най-големия соларен парк в България - този край Караджалово с инсталирана мощност 60 мегавата, а също така обяви планове за гигантска инвестиция в нова фотоволтаична централа край Хасково.

Конкретната инвестиция на 3SIIF не се посочва, но според публичната информация Enery е регистрирано в австрийската столица Виена през 2019 г. с капитал от 35 хил. евро, като на 26 май 2021 г. той е повишен на 140 хил. евро. От австрийския търговски регистър се вижда, че увеличението на капитала е записано от Quinat Beteiligungsverwaltung, коeто е 100% собственост на фонда "Три морета". С други думи, инвестицията е в размер на 75% от собствеността в Enery Development.

Миналата година въпросната австрийска компания придоби българския соларен парк за около 100 млн. евро, както и по-малък в Чехия (25 мегавата) за приблизителната сума от 50 млн. евро.

"Радваме се, че 3SIIF е вложил толкова значителен капитал в Enery, което ни позволява да ускорим нашата визия за декарбонизиране на пазарите на енергия в региона. Ще можем да инвестираме 1 млрд. евро в енергийния преход на регион, който преминава от производство на електроенергия от въглища и лигнитни въглища към напълно възобновяема и устойчива производствена комбинация", се казва в становище на съоснователите на Enery Лукас Немек и Ричард Кьониг.

От 3SIIF посочват, че с фокуса си върху развитието на фотоволтаичния сектор в Централна и Източна Европа Enery съвпада напълно със стратегията на фонда за инвестиции "на зелено", които са насочени към осъществяването на енергийния преход в региона. "Производството на енергия от фотоволтаични източници все още не е широко разпространено в Централна и Източна Европа въпреки условията с високи нива на слънчево облъчване и наличие на подходящи терени. Очаква се все по-належащите изисквания за декарбонизация на региона да предоставят значителни възможности за инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници в краткосрочен план", пише в официалното съобщение.

"Enery е важен етап за развитието на фонда, тъй като е първата инвестиция в енергийния сектор. Радваме се, че работим с утвърден и високо ценен управленски екип за изграждане на значителни нови активи за производство на възобновяеми източници в региона на Трите морета", заяви Джо Филипс, старши инвестиционен директор в Amber Infrastructure, който е инвестиционен съветник на 3SIIF. Enery представлява третата портфейлна инвестиция на 3SIIF - другите са в транспортна и цифрова инфраструктура, като сред финансираните компании са полската Cargounit - една от най-големите частни локомотивни лизингови компании в Европа, и Greenergy Data Centers - платформа за центрове за данни.

Коя е Enery Development

Дружеството Enery Development е регистрирано в австрийската столица Виена през юли 2019 г. с капитал от 35 хил. евро. Негови управители са Лукас Немец, Ричард Кьониг, Хавиер Бериохоа Хаусман, Диего Гарфиас. Тогава собствеността е поделена по 50% между Enery Management (на Кьониг и Немец) и RP GLOBAL Austria, зад което стои фондацията STYX (Немец също е част от нея). На 26 май 2021 г. като инвеститор с дял от 75% влиза Quinat Beteiligungsverwaltung, собственост на инициативата "Три морета". Останалите 25% са на EDG Pooling - създадено на 3 март 2021 г. дружество с акционери Enery Management, Enery EMG KG, Enery GP и RP GLOBAL.

Корпоративният сайт на Enery Development (https://enery.energy) показва, че компанията работи по проекти за над 2000 мВт в Централна и Източна Европа. От интернет страницата на RP Global пък се вижда, че дружеството управлява над 35 ВЕИ проекта по целия свят - в Хърватия, Франция и Полша (вятър), както и Португалия, Чили, Перу и Грузия (хидро), и в Испания и Танзания (слънчева енергия). Дружеството също така участва в няколко партньорства с институции като Marguerite Fund и Банката на Грузия, а работи и с ЕБВР, IFC, PKO, Unicredit и други международни банки. Централните офиси на RP Global са във Виена и Мадрид.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 4
    • + 3

    Когато започнем да купуваме тока и хляба от чужди компании на наша земя, всичко ще и се стори много евтино. Вероятно ще увеличим даже и населението негативно и ще достигнем 4 милиона жители, които могат да се препитават. Интересно дали има друга страна в Европа, която така да раздава плодородна земя за слънчеви панели с раундъп наоколо и да не упражнява държавен контрол върху енергийните производствени мощности.

    Нередност?
  • 2
    krasenh avatar :-|
    Красен
    • + 5

    До коментар [#] от "":

    Прав сте. Аз предлагам да я дадем цялата на българските мутри от доброджанско, дето карат Майбаси, водят момичета на Вожда и пребиват селяните, ако не работят за тях. Някак по-патриотично ми се вижда.

    Нередност?
Нов коментар