Великобритания и Норвегия завършват най-дългия в света подводен електрически кабел

Започват тестовете на North Sea Link, който ще позволи търговия на чиста енергия между страните

Най-дългият подводен електрически кабел в света ще бъде включен за тестване тази седмица. Той е дълъг 720 км и ще помага за преноса на енергия между Обединеното кралство и Норвегия. Стойността на проекта North Sea Link е 2 млрд. евро и се изпълнява от съвместното предприятие между британската National Grid и норвежката Statnett. Очаква се официално да влезе в действие през октомври.

Интерконекторите са ключова част от стратегията на Обединеното кралство за намаляване на вредните емисии и увеличаване на офшорните вятърни централи, тъй като позволяват на британската мрежа да увеличи търговията с енергия.

Найджъл Уилямс, строителен директор на North Sea Link, казва, че кабелът ще позволи на Обединеното кралство да "максимизира използването на възобновяеми източници и обширната хидроенергийна мрежа в Норвегия", замествайки електричеството от изкопаеми горива. Във ветровити дни, когато Обединеното кралство има излишна вятърна енергия, тя ще може да се продава в Норвегия. В по-спокойни дни Великобритания може да внася електроенергия от норвежките ВЕЦ.

По-големи проекти в бъдеще

Това би могло да положи основите за все по-големи проекти от такъв тип връзки в бъдеще - включително Sun Cable между Австралия и Сингапур и IceLink между Исландия и Великобритания. Кабелът минава по морското дъно, тестването ще започне с ниско напрежение, преди да се увеличи до високо през следващите седмици. Най-голямото предизвикателство от инженерния проект беше полагането на кабела през Северно море и норвежките фиорди, казва Уилямс. Специализираните кораби за полагане на кабели, които могат да носят до 10 хил. тона тежък кабел, не могат да работят при лошо време.

Очакванията са кабелът да функционира през следващите 50 години. Съвместното предприятие между Statnett и National Grid ще разпределя по равно приходите между двете компании.

Интерконекторите са доставили около 8% от енергията в Обединеното кралство през 2019 г., като се очаква през следващите пет години делът им да нарасне до 19%. Последната бяла книга за енергетиката на правителството изчислява, че страната ще се нуждае от 18 GW интерконекторен капацитет до 2030 г. в сравнение с около 6 GW в момента.

Следващият интерконектор на National Grid - Viking Link, ще свърже Великобритания и Дания през 2024 г. ElecLink, кабел между Франция и Великобритания, който минава през тунела под Ламанша, се очаква да бъде завършен през следващата година.

Как работят

Електрическата междусистемна връзка (интерконектор) преминава под морето, под земята или чрез окабеляване, за да свърже електрическите системи на две държави. Тя позволява търговия и споделяне на излишък от електроенергия. В момента приходите от тази дейност са сравнително скромни, като годишният оборот на големи компании като Prysmian, Nexans и NKT възлиза на съответно около 10 млрд. евро, 6 млрд. и 1.5 млрд., пазарът расте заедно с офшорната вятърна индустрия и прехода за чиста енергия.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Това е много жица ! Добре , че нема ромляни водолази ...

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Много се впечатлявам от такива инженерни проекти, евалата им! И спокойно може да каже, че това е бъдещето на електроснабдяването, особено за континент като Европа. Дано и ние успеем да станем част от тази енергийна система, защото се вижда, че да си самодостатъчен не е достатъчно...

    Нередност?
Нов коментар