🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АЕЦ "Козлодуй" продаде електроенергия на рекордно висока цена

Централата успя да пласира ток за 60 млн. лв. за следващите три месеца при над 160 лв./мВтч

Високите борсови цени на електроенергията в последните дни предизвикаха необичайни търгове за ток на АЕЦ "Козлодуй". След като месеци наред ядрената централа не предлагаше дългосрочни продукти, а пласираше цялата си енергия на сегмента "Ден напред", на 23 и 24 юни бяха проведени две процедури за доставка на ток - съответно за следващата седмица и за следващите три месеца. Те са за общо 60 млн. лв.

Сделките са индикатор за това каква ще бъде цената на тока за бизнеса в краткосрочен план. АЕЦ е реализирал 150 мегавата мощности за периода 1 юли - 30 септември при цена 164.47 лв./мВтч, което е рекорд за ядрената централа и значително над средните цени на електроенергията за май (117.42 лв./мВтч) и дори над средните за юни до 24 число, когато беше постигнат 4-годишен рекорд (145.7 лв./мВтч). Това означава, че през летните месеци трудно може да се очаква по-ниска цена на тока за компаниите от постигната от АЕЦ "Козлодуй" на този търг.

При процедурата за доставка на ток от 28 юни до 4 юли е постигната дори още по-висока цена - 168.96 лв./мВтч. Но тя по може да се обясни с моментното състояние на пазара, което включва рекордно високи цени на тока в цяла Европа заради горещата вълна и липсата на вятър.

Кой точно е купувачът на тока от АЕЦ-а обаче не може да се каже, тъй като борсата публикува само имената на участниците в търга. А в конкретния случай те са десетки.

Интересно е, че след двата търга на АЕЦ "Козлодуй" дружеството "Лукойл Нефтохим" е обявило процедура за закупуване на 50 мегавата базова мощност за периода 1 юли 30 септември (каквато предлага АЕЦ), но на още по-висока цена - 178 лв./мВтч. Въпреки това ядрената централа не е сред продавачите. В списъка са само свързаната с Христо Ковачки "Юропиан трейд оф енерджи" и "МЕТ енерджи трейдинг", която е част от швейцарската група MET, която в България оперира основно в газовия сектор.

На този фон европейските електроенергийни борси регистрираха пореден ден с много високи цени. Този път обаче България не е сред първенците със своите 185 лв./мВтч (при 250 лв./мВтч за днес). Това може да се обясни отчасти с повишеното предлагане - изтъргуваните обеми се увеличават на дневна база от 65 на над 70 гигаватчаса. Показателно е, че българската цена на тока е и по-ниска от гръцката, въпреки че двата пазара работят в обединение от месец насам. На практика това означава, че в България ще има повече електроенергия, отколкото може да се изнесе към Гърция, където търсенето е изключително високо заради туристическия сезон и жегите.