🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скъпият ток от ТЕЦ "Марица-изток 2" все пак влиза в енергийния микс за бита

Комплексът "Марица-изток" плавно ще минава на газ със 700 млн. евро от различни механизми на ЕК

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Съвсем скоро комплексът "Марица-изток" ще може да започне плавна трансформация към производство на газ по линия на Плана за възстановяване, стана ясно на пресконференция на служебния министър Андрей Живков, на която той отчете управлението си в първия месец на служебното правителство.

Министърът увери, че в идните дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ "Марица-изток 2", което да избегне социалния стрес в комплекса, а в дългосрочен план чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ. "Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни", подчерта министър Живков. По неговите думи, от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

В по-краткосрочен план обаче "Марица-изток 2" ще продължи да работи и най-вероятно още следващата седмица ще се сдобие с нова квота за включване в енергийния микс от 1 юли, въпреки че от ведомството на Живков смятат това за нерегламентирана държавна помощ. "Има решение на Народното събрание да не се допуска спиране на ТЕЦ "Марица-изток 2", решенията се изпълняват", заяви уклончиво министърът, но все пак остави вратата отворена - "Работим по различни варианти и скоро ще излезем с окончателно решение".

Според Живков обаче дори и въглищната ТЕЦ да получи нова квота за регулирания пазар, това няма да се отрази на вече изчисленото от регулатора повишение на цените за бита от около 3%. Но това може и да се промени - преди година заради включването на "Марица-изток 2" в микса цената за тока, вместо да се понижи, както предвиждаше КЕВР, поскъпна с около 3%.

КРАЙ НА ПАРИТЕ ЗА "БЕРОЕ"?

Попитан дали ТЕЦ "Марица-изток 2" може да спре финансирането на "Берое", министърът заяви, че не вижда основателна причина да се издържа отбор, при положение че централата работи на загуба. Годишната издръжка на клуба е около 5-6 млн. лв. Дали отборът ще бъде продаден пък било решение на собственика.

Търгове за парогазови централи

Преходът към газ ще стане с ресурс от около 700 млн. евро по различни механизми на ЕК. "Всичко трябва да стартира максимално бързо. При одобрение на плана още от 1 януари 2022 г. трябва да се започне работа с обявяването на търговете", заяви зам.-министър Александър Николов.

Според него, ако проектите в плана получат одобрение, още в началото на следващата година може да се обяви търг за инвестиционни намерения за замяна на до 1500 МВ въглищни мощности в комплекса с парогазови. За останалите ще се обявят търгове за еврофинансиране за замяната им с ВЕИ.

Край на механизма за капацитет

От думите на Живков се разбра, че страната ни няма да може да разчита на т.нар. механизми за капацитет, чрез които ТЕЦ-овете можеха да получават държавно субсидиране. Причината е липсата на пълна либерализация на електроенергийния пазар, каквото е едно от основните изисквания на ЕК, за да одобри схемата.

Не са проведени и разговори за прекратяване на дългосрочните договори с "Ей и ЕС Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", чиито контракти за изкупуване на енергията изтичат съответно през 2026 г и през 2024 г. "На практика те (преговорите) не вървят", каза министър Живков и обобщи ситуацията: "Знаете какви са изискванията - пълна либерализация, ние сме закъснели и по другите въпроси и силно се съмнявам, че в рамките на този кабинет ще ги решим."

Дежа вю

Служебният министър Андрей Живков е поискал от всяко едно държавно дружество в енергетиката план програма за оздравяване. Документите вече са пристигнали в министерството и предстои да бъдат разгледани от експертите. Интересното е, че компаниите предлагат ограничаване на разходите между 10 и 30%, но според министър Живков това не е удовлетворително.

"Всяко дружество ще се разглежда индивидуално", обясни той. Компаниите вече имат опит със заявките за свиване на разходите. През 2015 г. тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова обяви ангажимента на правителството да намали разходите в държавната енергетика с 10% за всяка от следващите три години.

Оказа се обаче, че може да се реже единствено от т.нар. външни услуги - любими през годините на някои фирми. В тази графа влизат различните консултантски услуги, изготвяне на анализи, реклами, брошури, охрана, почистване и др. Резултатът от това обаче бе краткосрочен, а видно от настоящата ситуация в компаниите, управлението и подходът на мениджмънта им не се е променил значително.

Газови проблеми

Министър Живков открои и други проблеми - изграждането на газовата връзка с Гърция, както и рентабилността на отсечката на "Турски поток" през България. При интерконектора се очаквали забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода. При последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството, българската страна ще пристъпи към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден. Писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A., поясни Живков. "Конструкцията на "Турски поток" не е финансово издържана", каза още той. България се е отказала от 1.350 млрд. лв. приходи от транзит за 10 години, като същевременно "Булгартрансгаз" е задлъжнял с още толкова за строителството на проекта. Както писа "Капитал" държавната "Булгартрансгаз" затъва в дългове покрай мегапроекта - дружеството вече има 2.57 млрд. лв. задължения и излиза на счетоводна загуба за 2020 г.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 5

    Това трябва да е водеща новина днес. Енергетиката е такава разсипия, че изсмуква един значителен обществен ресурс. В желанието да се удовлетворят всякакви интереси, накрая обикновения българин плаща сметката.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 1

    Eто новина за ефективните частни ТЕЦ..

    --------------------
    .." .. От отчета на НЕК за деветмесечието на 2019 г. ясно се вижда, че Общественият доставчик е закупил над 2,2 млн. мвтч. електроенергия от ТЕЦ „AES Гълъбово“. За това количество са избълвани около 2,5 млн. тона въглероден диоксид. Простата сметка показва, че за деветте месеца на миналата година НЕК е платил на предприятието близо 62,5 млн. евро или над 122 млн. лева. за емисиите. Това е при условие, че.... квотите са закупени при цени от 25 евро/тон.

    При другата американска централа - ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, сметката дори е по-голяма. От нея за девет месеца НЕК е закупил над 3 млн. мвтч електроенергия. Докато изпуснатите в атмосферата вредни емисии са за около 3,3 млн. тона и разходът за този мръсен въздух се изчислява на около 161,4 млн. лева.."

    Нередност?
  • 3
    dfg1600013115685086 avatar :-|
    Aleksandar Diado
    • - 1

    Въпрос за няколко милиарда.Колко доплащаме чрез сметките за ток за абсолютната некомпетентност и корупционни зависимости на НЕК и тъй като те имат имена да бъдат осветени.

    Нередност?
  • 4
    hqx04506254 avatar :-|
    hqx04506254
    • - 1
    • + 1

    Съсипването на енергетиката заради зелените политики и техния инструмент - Схемата за търговия с емисии на ЕС, върви с пълна сила. Не е лошо да напишете и колко ни струва електроенергията, произвеждана от американските ТЕЦ - та тя е много по-скъпа от тази на държавната. Определено обективността липсва в тази статия.

    Нередност?
  • 5
    kamito_25 avatar :-|
    Kameliq Peneva

    Моля не се опитвайте да убеждавате простолюдието, което не разбира нищо от енергитика. Знаем, че има предизборна кампания, Но всички знаем, че българите трябва да защитим ДЪРЖАВНИТЕ си енергийни производители, а НЕ частните. Това трябва да е ясно, че направите ли огромната грешка да спрете Енергийното ни дружество (държавно) ще има големи протести към това правителство, което си е позволило да го направи. Само ще видим как цената на тока ще скочи Ненормално ( ако сега 4% ви се виждат много) тогава ще скочи мин. С 20%. и то причината ще недостигът на енергия, принудата за Внос и либерализацията на пазара. Нищо че сега ни заблуждават, че ще ни стане по-евтино. Пълни групости. Ще видим след 3г. Дали ще е така. Дано КЕВР бъде поет в най-скоро време от АДЕКВАТНИ хора с разсъдък, а не обслужваще интересите на частните корпорации и на МОНОПОЛИСТИТЕ.

    Нередност?
  • 6
    kamito_25 avatar :-|
    Kameliq Peneva
    • - 1

    Защо ми е изтрит коментара?!

    Нередност?
Нов коментар