ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" - кой колко инвестира

Вложенията са важни с оглед намаляване на технологичните разходи, подобряване на услугите и заявленията за нови цени на електричеството

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Точно колко инвестират в мрежата трите енергийни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про"? Въпрос, който периодично се повдига, особено в края на годишния регулаторен период, когато идва време за определянето на новите цени на електроенергията.

Колко са инвестирали компаниите е важно, от една страна, заради намаляването на технологичните загуби и подобряването качеството на услугата. От друга - това е от значение и за формирането на новите цени, които ще влязат в сила от 1 юли, тъй като инвестиции влизат в ценообразуващата формула. Засега експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвиждат тарифата да се повиши с около 3-4%, но при положение че държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не участва в производствения микс. Последното изглежда все по-малко вероятно заради натиска на синдикатите, което значи и по-голямо поскъпване при тока за бита.

Темата за направените от ЕРП-тата инвестиции в контекста на предстоящите нови тарифи бе повдигната и от омбудсмана Диана Ковачева, според която стойността на електрическата енергия трябва да е адекватна на качеството на предоставяната услугата, както и на степента на изпълнение на инвестициите.

"ЧЕЗ Разпределение" - повече от заложеното

Повече от предвиденото е инвестирало "ЧЕЗ Разпределение" през 2020 г. От компанията са прогнозирали вложения за 73.7 млн. лв. при общата стойност на действително направените през миналата година разходи за включените в инвестиционната програма обекти от 78 млн. лв., показва протокол от закрито заседание на КЕВР във връзка с резултатите от плановите проверки на трите дружества за 2020 г.

Най-голям бюджет е прогнозиран за инвестиционни обекти, свързани с подмяна на средствата за търговско измерване - 19.4 млн. лв. На следващо място са инвестициите в съоръжения и подновяване на мрежата с цел повишаване качеството на услугата - 16.6 млн. лв., показва още справката.

ЕВН - подстанция "Евмолпия" и нови абонати

За 2020 г. ЕВН е прогнозирало инвестиции в размер на 99.9 млн. лв. Общата стойност на реално извършените разходи за включените в инвестиционната програма обекти е в размер на 93 329 455 лв. Голяма част от вложенията са реализирани в районите със силен икономически растеж и интензивно строителство.

Основната част от бюджета е предвиден за обекти, свързани най-общо с развитие и подобряване на мрежата, сигурността на доставките и др. По това перо са предвидени 33.5 млн. лв., или 34% от общата сума. И по-конкретно - през м.г. например е приключен пореден етап от изграждането на подстанция "Евмолпия" в Пловдив, като вече са готови всички сградни инсталации. "Евмолпия" е важна, тъй като обхватът й на действие е централната и източната част на града, където през последните години се увеличи изграждането на нови обекти.

Новата подстанция ще осигури енергийни капацитети за вече изградени и бъдещи жилищни, административни и индустриални обекти в голяма част от града. ЕВН е инвестирало и в модернизация на мрежите от средно и ниско напрежение, като сумарно става въпрос за общо над 35 млн. лв. В "ново присъединяване" са вложени 25.9 млн. лв., като с различна дължина са изградени въздушна, кабелна мрежа и др. Работа са започнали и 112 нови трафопоста.

"Енерго-про" - да стопим технологичните разходи

През 2020 г. "Енерго-про" е наблегнало основно на инвестициите, свързани с намаляването на технологичните разходи. До голяма степен те зависят именно от състоянието на мрежата - колкото по-стара е тя, толкова по-големи са загубите. За м.г. чешката компания е прогнозирала инвестиции в размер на 44.7 млн. лв.

Най-голям бюджет е прогнозиран именно за намаляване на технологичните разходи - 34.1 млн. лв. (76% от общия). Цялата стойност на инвестициите за 2020 г. е в размер на 38.7 млн. лв., като най-голям брой обекти (9003) са свързани именно с намаляването на технологичните разходи, показват още данните на КЕВР.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Eдин дол дренки ...

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo

    ЧЕЗ най-много за смяна на електромери. Не им трябва за друго.

    Нередност?
Нов коментар