🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реформата на пазара на ток върви към ново отлагане

Либерализацията и договорите с американските централи изненадващо намериха място в новия вариант на Плана за възстановяване

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

В последния вариант на Плана за възстановяване, по който България очаква да получи над 6 млрд. евро от ЕС, е отделено специално място на либерализацията на електроенергийния пазар. Този ключов процес е част от прехода към нисковъглеродната икономика и безспорно трябва да е приоритет, макар да не изисква толкова финансиране, колкото политически решения.

В настоящата ситуация обаче точно политическите решения липсват и няма изгледи нужните законодателни и други реформи да се случат в срок (за много от промените бе заложено да стартират на 1 юли тази година). Което пък може да има тежки финансови последици.

Реален фалит за "Марица-изток 2"?

Един от най-големите проблеми пред ТЕЦ "Марица-изток 2" в момента е политически. Причината - въглищната централа на няколко пъти бе "спасявана" от ресорния министър в оставка Теменужка Петкова чрез заповеди, с които скъпата електроенергия от ТЕЦ-а бе включвана в микса за регулирания пазар (централата бе оставена от КЕВР без квота именно заради високата цена на електроенергията й).

Резултатът от това е, че от 1 юли м.г. вместо токът за бита да се понижи с планираните 0.55%, цената му бе повишена с почти 3%. Тази непазарна мярка струва допълнително над 100 млн. лв. на енергийната система, които в крайна сметка ще бъдат платени от потребителите.

Предвид политическата ситуация обаче сега не е ясно кой и дали изобщо ще задължи ТЕЦ-а да работи за регулирания пазар, което поставя под съмнение работата на въглищната централа след 1 юли.

Ситуацията става още по-сложна и предвид това, че договорите с двете американски централи ТЕЦ "Ей и ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" едва ли ще бъдат прекратени до лятото, каквито бяха амбициите на отиващия си кабинет.

Преструктурирането на двата контракта поред ГЕРБ е важно, за да може България да получи разрешение от Брюксел за финансова подкрепа на въглищните ТЕЦ-ове и най-вече на затъващата държавна ТЕЦ "Марица-изток 2", която с всеки ден работа трупа все по-големи загуби.

Ако централата не работи, няма да има работа и за друго държавно дружество - "Мини Марица изток", чието финансово състояние също никак не е добро. За деветте месеца на 2020 г. дружеството е отчело загуба от над 20 млн. лв.

В същото време цената на въглеродните емисии през последните седмици чупи рекорд след рекорд и вече е над 47 евро/тон при около 20 евро през 2020 г. А това означава, че ТЕЦ "Марица изток 2" е още по-неконкурентна.

Реформа без кръчмар

В новия План за възстановяване се отделя специално внимание именно на либерализацията на пазара на едро, който е и в най-напреднала фаза. За краен срок се посочва четвъртото тримесечие на 2021 г., като резултатът от това ще е НЕК да престане да получава енергия по определени от КЕВР квоти (от АЕЦ" ТЕЦ, ВЕЦ, ВЕИ и т.н.), а да купува всичко от борсата или въобще ролата му на посредник да изчезне и самите ЕРП (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про) да купуват енергията за бита от борсата. Това е особено важно, за да може България да получи разрешение от Брюксел за финансова подкрепа на въглищните ТЕЦ-ове и най-вече на изправената пред фалит "Марица-изток 2".

В плана се предвижда и прекратяването на дългосрочните договори с двете американски централи, за които се казва, че "изкривяват пазара", макар абсолютно същото, но по-много по-непрозрачен начин да прави и държавната ТЕЦ "Марица изток 2", като получава стотици милиони помощи от БЕХ. ТЕЦ "Ей и ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" (чиито договори изтичат съответно през 2026 г. и 2024 г.) не са посочени поименно, но се изтъква, че изпълнението на тази част от реформата се разглежда като основа за либерализиране на пазара на едро на електроенергия.

В плана отново се казва, че "в ход са преговори с помощта на ЕК" за прекратяването на тези дългосрочни договори, макар че публична информация за това докъде са те и какви са вариантите липсва. Още преди две години кабинетът "Борисов" обяви, че ще поиска прекратяване на договорите за изкупуване на електроенергия от двете централи, а с инвеститорите ще се търси споразумение за еднократна компенсация, но към момента развитие по темата няма.

Да не ядосваме хората

Според Плана за възстановяване битовите потребители трябва да започнат да получават ток не по фиксирани, а по борсови цени до края на 2024-а, или само след три години и половина. Подробности какво точно ще се случва през това време обаче липсват, което създава усещането за отсъствието на ясна и точна визия за "плавния преход".

Една от идеите още през м.г. бе в регулираната цена на електроенергията за битовите потребители да се включи и т.нар. пазарна компонента, която да следва динамиката на борсовите цени. Размерът на пазарната компонента трябваше да се увеличава всяка година докато цената на електроенергията стане изцяло пазарна, за да няма шок за хората. Моделът обаче така и не беше приета - неофициално поради задаващите се избори и лошия спомен на управляващите от протестите заради сметките за ток от 2013 г., които доведоха до оставката на правителството.

Сега неяснотите около сформирането на ново правителство очевидно отново ще отложат тази реформа, която е особено важна с оглед постепенното излизане на бита на свободния пазар и минималните ценови сътресения за домакинствата.

Това означава, че за да си осигурят комфорт сега, управляващите вероятно "ще изведат" битовите потребители на борсата в последния възможен момент, което несъмнено ще доведе до хаос и протести.

Включването в Плана за възстановяване на отделна част, посветена на либерализацията прилича повече на декларация с определени заявки "за пред Брюксел", отколкото на реално постижими цели. Излизането на свободния пазар на небитовите потребители вероятно е единственото намерение, чийто срокове ще бъдат спазени, тъй като процесът започна още през м.г.

Разтрогването на договорите с американските централи обаче е тежък и сложен процес, който ще отнеме много месеци, категорични са експертите. А "поетапното" излизане на пазара на бита явно ще остане за последния момент.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Енергетиката е криза, която се случва пред очите ни, но никой не прави нищо, за да я разреши, а напротив - правителството реши, че е достатъчно да изкара до края на мандата и изборите, а следващите да му мислят. Този филм вече сме го гледали в банковата система и не завърши добре за данъкоплатците.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Високо напрежение ...

    Нередност?
Нов коментар