🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсовият ток продължава да държи извънредно висока цена

Бизнесът видя саботаж и поиска включването на пълна мощност на ТЕЦ "Марица-изток 2"

След като борсовият ток в България с ден на доставка 9 август премина психологическата граница от 300 лв./мВтч (155.19 евро/мВтч), стойността му за вторник продължава да бъде извънредно висока. Тарифата в сегмента "Ден напред" с ден на доставка 10 август е 135.49 евро/мВтч, показа справка на "Капитал". Макар това да не е най-високата стойност в Европа, тази свръхвисока цена води до серия от проблеми за бизнеса, който директно заговори за спекула на пазара.

Днес най-скъпо бе в Гърция, Унгария, Румъния и Сърбия, където борсите затвориха при нива, близки до тези, постигнати в България - около 138-139 евро/мВтч. Най-евтино бе в Полша, където местната борса постигна цена 82.29 евро/мВтч. Почти толкова ниски са и стойностите на електроенергията във Франция (86.27 евро/мВтч), Швейцария (88.13 евро/мВтч) и Белгия (87.62 евро/мВтч).

Шокираща разлика

Само преди година цената на електроенергията с ден на доставка 10 август е била 40.83 евро/мВтч. От една страна, тази ниска стойност може да се отдаде на мерките и ограниченото производство в резултат от коронавируса. Но от друга - справка на "Капитал" за 2019 г. показа, че и тогава цената е била в пъти по-ниска от настоящата - едва 51.45 евро/мВтч.

За да не се стигне до поредни ценови аномалии, държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" бе принудена от Министерството на енергетиката да увеличи производството си, след като отказваше да направи това въпреки възможностите да продава на печалба. До преди време именно ниските борсови цени лишаваха въглищната централа от участие в борсовия пазар, тъй като високата й цена на практика не бе конкурентна на останалото предлагане.

Сега обаче случаят е различен. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията, изтъкнаха от ведомството на служебния министър Андрей Живков, откъдето били в "активна комуникация" с ТЕЦ-а.

Абсурдът е в това, че централата хем регистрира колосална загуба от 341 млн. лв. за 2020 г., хем не желае да се възползва от ситуацията и да осигури поне частично запълване на бюджетните си дупки, като участва на борсовия пазар, а чака инструкции от министерството. Справка на "Капитал" показа, че към 15 часа днес ТЕЦ "Марица-изток 2" отново работи с по-малко от 50% от капацитета си.

От министерството напомнят, че само преди броени дни за работа на свободния пазар на пълна мощност бе включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока. Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден.

Бизнесът: "Марица-изток 2" на пълни обороти!

Българската асоциация за текстил, облекло и кожи обръща специално внимание на факта, че рекордното увеличение на електричеството поставя целия производствен сектор в България пред сериозни изпитания и е сигурен знак за задаваща се инфлация. В писмо до председателя на Народното събрание Ива Митева, до премиера Стефан Янев и до икономическия министър Кирил Петков оттам заявяват, че застават зад искането ТЕЦ "Марица-изток 2" да заработи на пълни обороти и да се ограничи износът за Гърция, за да бъде осигурено достатъчно електричество за българския пазар, което да доведе до балансиране на цените на енергията у нас.

Само преди няколко дни остро писмо с искане за овладяване на ситуацията бе изпратено и от Асоциацията на организациите на българските работодатели, които директно заплашиха с протести, с които да защитят "интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България".

По-рано днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев поиска оставката на ръководствата на енергийното министерство, БЕХ и ТЕЦ "Марица-изток 2". "Кой и в чия полза управлява българската енергетика? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за саботаж", запита риторично той.

Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал
Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал

В свой пост в социалните мрежи Велев отбелязва, че държавният ТЕЦ работи с 1/4 от капацитета си (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнесът плащат по над 4000 лв. месечно).

Постът му беше споделен от Кирил Домусчиев, който е председател на КРИБ, работодателската организация, която през последните години демонстрираше близки връзки с правителствата на ГЕРБ.

"Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с протестите през 2015 година, отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем", гласи коментарът на Домусчиев. Ръководствата на БЕХ и "Марица-изток 2" са назначения на правителството на ГЕРБ, а това на шефа на на енергийния холдинг Валентин Николов стана в последния момент от мандата на Бойко Борисов.

1001 причини

Една от причините за скъпия борсов ток е дефицитът, породен от свръхпотребление в последните дни и седмици. Вариант за овладяването му според експертите е и натоварването на пълна мощност не само на държавния ТЕЦ, но и на т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Иначе освен липсата на достатъчно електроенергия сред основните причини за повишените цени са горещото време, скъпите CO2 квоти, както и повишаващата се цена на природния газ, на които държавата няма как да повлияе.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 6

    Чакам да публикувате позициите на председателя на КРИБ и на председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) относно високите цени на тока. Според тях умишлено не се пускат допълнителни мощности и в момента българският бизнес пълни джобове на измамници и енергийната мафия. Това за всички е ясно, че води българският бизнес до големи затруднения, спиране или намаляване на производство, освобождаване на хора, от тук вдигане на цените на всичко, инфлация. Да видим кога чесният и почтен кръг Капитал ще публикува позицията на бизнеса!

    Нередност?
  • 2
    mohito avatar :-|
    mohito
    • + 1

    Това за мен е някакъв абсурд ... оня ден цената 200лв след два дена 300 ... някакви регулатори има ли тука или 50% нагоре-надолу ... няма проблем Ние тук на борсата си играем тука има - тука няма - бизнеса плаща.

    Не е ли нормално като мине за дена там ... 5-10% и пазара приключва

    Нередност?
  • 3
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 1

    Като се дерегулира и пазара за домашни потребители ще стане страшно. Само че ГЕРБ, които трябваше да оправят забатачиха нещата. Мощности не се изграждат бързо. Изведнъж токът за крайния потребител ще стане толкова скъп, колкото в Германия, но не заради налозите, а заради производствената цена. На бензиностанциите имаме "евтино" гориво, но не защото Лукойл произвежда на ниска цена, напротив, а защото налозите са по-малко. От това губи държавата, а печели Лука. С тока ще стане същото..

    Нередност?
  • 4
    woodcock avatar :-|
    woodcock
    • - 1

    При пазарна икономика обикновенно търсенето определя цената. Като искате либеризация на пазара обикновенно така става.

    Нередност?
  • 5
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    няма "искаме", има ЕС, който казва "пазарът на електроенергия трябва да се основава на борсова търгория". При този случай регулаторът трябва да може да следи за черните овце. Това едва ли ще се случи, за съжаление.

    Нередност?
Нов коментар