Майсторът на най-скъпия ток

Защо електроенергията в България стигна рекордни стойности и какво може да се направи, за да не губи бизнеса конкурентоспособност

Темата накратко
  • На пазара на електроенергия в България се създава дефицит от ограниченото предлагане.
  • Цените на тока са рекордно високи, но ТЕЦ "Марица-изток 2" отказва да работи и продължава да трупа загуби.
  • Скъпата енергия натоварва бизнеса с допълнителни разходи, които ще се прехвърлят и на потребителите.

Българската енергетика се управлява неадекватно и затова всички фирми плащат значително повече за ток. Държавни мощности за производство на електроенергия има, но повечето от тях се държат спрени, а 20% от действащите работят за износ. Така в системата се създава изкуствен недостиг, който изстрелва цените на тока до невиждани и дори немислими доскоро стойности от над 300 лв./мВтч.

Резултатът е, че няколко централи като тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки, печелят, а цялата българска икономика губи. Увеличените разходи на бизнеса ще бъдат поети от потребителите през стоките и услугите, които купуват, или ще се загуби износ заради висока производствена цена. А основният виновник за екстремната цена е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която отказа да работи, въпреки че можеше да реализира стабилни печалби през изминалата седмица.

Проблемният рекорд

Средната базова цена на електроенергията на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за седмицата от 30 юли до 5 август е 248 лв./мВтч. Това е над два пъти повече от прогнозираната на 1 юли от Комисията за енергийно и водно регулиране стойност от 119 лв./мВтч. Конкретно на 4 август бе достигнат абсолютният рекорд за цялата история на търговията с ток в България от 330.73 лв./мВтч средна цена за базова мощност, като в някои отделни часове на деня стойността стига границата от 400 лева.

Тези цени превишават с над 50% стойностите на електроенергията в Германия, Италия, Франция, Австрия, които са основни експортни пазари на българската индустрия.

Как се стигна дотук

В основата на сегашните енергийни проблеми е горещата вълна, която залива региона през последните десетина дни. По данни на Електроенергийния системен оператор пикът на потреблението е бил в понеделник, 2 август, когато e достигнато натоварване от около 5000 мВт. Реално в страната работят 5800 мВт генериращи мощности, а износът варира около 900 мВт на час. "Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент "Ден напред", признават от Българския енергиен холдинг.

Сред причините за високите цени на тока в цяла Европа са и поскъпващите въглеродни квоти. През последните три месеца цената им е твърдо над 50 евро/тон при едва около 30 евро в началото на годината и под 20 евро през 2020-а.

Има обаче и други местни фактори, които правят настоящата ситуация критична. Например точно тази седмица "Топлофикация София" е в ремонт, а тя е една от големите когенерации за производство на ток в страната. В Гърция също има няколко ТЕЦ-а, които са в планов годишен ремонт и съответно износът натам се увеличава. Заради пожарите в Турция пък страната започна да спира централи и също да увеличава заявките за внос на електроенергия.

Но най-важното е, че в най-златния за производителите на ток миг мощностите на държавното дружество ТЕЦ "Марица-изток 2" са натоварени на под 25%, без да има каквито и да е технически, ресурсни и организационни пречки за пълно натоварване.

Неадекватност или саботаж

Досега ТЕЦ "Марица-изток 2" работеше с два от осемте си блока, като същевременно поддържа пълен състав на персонала. Обяснението за слабата натовареност бе, че разходите за производство на ток са толкова големи, че няма кой да го купи - около и малко над 200 лв./мВтч. Сметката е вярна в нормални условия. Но при траен дефицит на електроенергия в целия регион и средни борсови цени от 250 лв./мВтч пасивността на централата граничи с престъпно нехайство.

Отговорникът за бездействието си има име - изпълнителният директор на ТЕЦ-а Живко Динчев, назначен от ГЕРБ. Държавното дружество пропуска бизнес и увеличава загубата си. В момента централата продава електроенергия по дългосрочни договори, сключени на 26 юни, на цена от 172.19 лв./мВтч, а не предлага количества на цени 200-250 лева, каквито има на борсата през последните дни. При добър мениджмънт ТЕЦ-ът може всеки ден да слага оферти за 200-300 мегавата мощност при цена 220 лв./мВтч, като всяко такова продадено количество ще му носи печалби.

Ценовият ужас накара работодателите да заплашат с протести, а депутатът от "Има такъв народ" Иван Хиновски предупреди в кулоарите на Народното събрание за "саботаж на българската индустрия". Той обвини в бездействие Българския енергиен холдинг (БЕХ) и поиска структурата да се намеси в компенсирането на изкуствено според него създаден дефицит. Колегата му Георги Попов даже призова "службите" да проверят случая, защото енергетиката е част от националната сигурност.

Реакцията не закъсня и от Министерството на енергетиката обявиха, че са провели срещи с ръководството на ТЕЦ "Марица-изток 2". В резултат на пълна мощност е пуснат трети блок на централата - с 210 мВт мощност. Ефектът моментално стана видим в търговията на пазара "Ден напред" на БНЕБ - предлаганите количества са увеличени с близо 10%, а цената падна от 330 лв./мВтч за 4 август на 258 лв./мВтч за 5 август.

"Нашето разбиране е, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност - от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга - ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията", казаха в отговори до "Капитал" от Министерството на енергетиката.

На въпроса дали ръководството на Министерството на енергетиката смята, че има саботаж от страна на БЕХ и ТЕЦ "Марица-изток 2", се отговаря, че управлението на двете дружества трябва да следва принципите на прозрачност и мениджърски подход, които изключват пасивност и чиновническо отношение при наличието на особено тежки финансови (и не само) проблеми. "За съжаление през последните месеци наблюдаваме точно обратното - липса на инициативност и пълно отсъствие на визия за изход от тежката ситуация. Този факт е и една от причините за отстраняване на ръководството на БЕХ", заявяват още от енергийното министерство.

От БЕХ пък отговориха, че са финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност. "Нямаме правомощията да определяме пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната им самостоятелност, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на Регламента на ЕС за целостта и прозрачността на енергийния пазар на едро - REMIT", се казва в съобщение от холдинга, чийто директор е Валентин Николов от ГЕРБ.

От ТЕЦ "Марица-изток 2" не отговориха на въпросите на "Капитал".

Кой печели

Докато депутатите и бизнесът се чудят защо държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не работи, други централи активно са се включили на пазара. Сред тях са например ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган, който през последните седмици работи постоянно на мощност между 150-200 мегавата.

Тази седмица стана ясно също, че свързаната с Христо Ковачки димитровградска ТЕЦ "Марица 3" ще върне на работа всичките си служители и активно ще произвежда електроенергия.

Сред големите печеливши от високите цени на борсовия ток е и АЕЦ "Козлодуй".

Кой губи

Пряко потърпевши от високите цени на тока за момента са предприятията. "Премината е вече граница на търпимост и след обсъждане с ръководствата на основни енергоинтензивни дружества започваме поетапно изключване на производствени мощности, считано от 0.00 ч. на 4 август 2021 г.", обявиха в отворено писмо от Асоциацията на работодателските организации, която обединява КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Тъй като според работодателите очевидно отговорните институции и техните ръководители показват неспособност да се справят със ситуацията, следва незабавно да си подадат оставките, а Министерството на енергетиката като принципал да осигурите ресурси, включително кадрови, с които да се справи с възникналите проблеми пред българския бизнес.

"Заявяваме категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди работещи в индустриалния сектор в България", казват още от АОРБ.

Българските компании, работещи в бранш "Полимери", също излязоха с позиция. В нея се казва, че вече няколко месеца изпитват огромни производствени трудности поради постоянното увеличаване на цените на тока, защото разходът за електроенергия е едно от двете водещи пера в себестойността на продукцията им. И дават пример: при средна цена на енергията от 107 лв./мВтч тя има 14% тежест в общите разходи за производство, при над 300 лева - над 25%. "Запазването на изключително високите цени на електроенергията вече води до пълна неконкурентоспособност на българските фирми спрямо фирмите в Централноевропейските страни и Турция, което може да бъде последвано от фалити на компании, намаляване на производство и освобождаване на работници", се казва в позицията.

Високите цени на електроенергията засягат всички юридически лица, дори фризьорските салони, кафенетата и магазините, които от 1 юли се снабдяват изцяло от свободния пазар. Например, ако сметката на един такъв обект през юни е била 200 лева, то за юли ще трябва да плати около 300 лв. Което по веригата ще стигне и до всеки потребител. Накратко, нещо като нов данък на име ТЕЦ "Марица-изток 2".

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-@
    Паразитко
    • - 4
    • + 13

    Това е реалността.
    Превзетата от мафията Кочина няма да издържи и една седмица, ако решат да я фалират.
    Какво прави тоя хубостник Илко Желязков в момента? Бърка си в носа, ходи си на вечери и вероятно отново всички по веригата като Живко Динчев- ТЕЦ2 го слушат и изпълняват. Тая централа е на ДПС, Ковачки е на ДПС, мафията е ДПС.
    До кога балъците ще си затварят очите, че и Тиквата от Банкя също беше слуга на ДПС ИТН и.т.н.
    Пак ни прецакаха, НО вероятно това племе си заслужава СЪДБАТА!

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 4

    Нека разсъждаваме аналитично - цените на спотпазара в цяла Европа, не само в БГ, се определят от най-високата цена, която търговците на енергия са готови да платят, не от най-ниската. Допълнително влияят нивата и цените на СО2 квотите, както и ДДС и акцизите върху горивата...
    Дори в Норвегия се вдигна цената поради засушаването, въпреки че страната е водеща в ВЕИ и е нетен експортьор на енергия. Въвеждането на смартелектромери доведе до това,че някакъв ИИ микроменажира спот пазара и от личен опит мога да твърдя, че цените до домакинство подскочиха с 50 %..
    Все пак прочетох, че АЕС МИ имат 40 % рентабилност, докато държавните са на дълбока загуба.. защо така?... едни и същи квоти, кюмюр..
    Е ли причината в това, че БГ данъкоплатеца им плаща СО2 емисиите, а на американските допълнително е гарантирано изкупуването на едни непазарни цени, ощетяващи БГ портебителите и държавните Марици?
    Колко дълбоко корупцията се е просмукала в тоя бранш?
    Влияят ли Еврохолд, Енерго Про, Риск Инженеринг... Доган.. и изкривява ли се пазара поради .. хм.. договорки... 2013 ГЕРБиджа подаде оставка поради протести срещу енергийните монополи и цените на енергията и горивата...

    Нередност?
  • 3
    dkl45637310 avatar :-|
    dkl45637310
    • - 15
    • + 4

    Да, да...поредната платена публикация срещу Мариците и въглищата...скъпа е електроенергията заради ВЕИ-та и субсидиите, които трябва да плаща държавата за тях, но това никога няма да го признаете, .....и престанете да пишете манипулативни статии, ставате смешни

    Нередност?
  • 5
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 3
    • + 8

    Аз, понеже ВЕИтата са много гадни, реших да си монтирам едно на двора. Ей така, за лично ползване, за да плащам по-малко за ток. А такива като ония чугун нека продължава да се самонавиват за гадните ВЕИта. След някоя друга година ще задължат и гражданите да излязат на свободния пазар и тогава токът ще поскъпне рязко. А аз ще си добавя малко панели ...

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 3

    При 700-900Мвт на час износ - за какъв дефицит от мощности говорим? И без да включваме МИ2. Мощности има, проблемът е, че вече явно лесно се изнася навън. Т.е. вече цените ще са над тия на съседните държави.

    Нередност?
  • 7
    pqf48504010 avatar :-|
    pqf48504010
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Точно така е,казахте истината за българската енергетика.Интересите на Доган и боклуците около него са на първо място в тази държава.

    Нередност?
  • 8
    Rosty avatar :-|
    Ростислав
    • - 5
    • + 11

    "3 години до края на въглищата в България" заглавие на Капитал. Колко материала прочетохме тук, че ТЕЦ2 трябва да се закрие веднага. Сега, що централата не работила!!!? Това е уникална ТЕЦ явно, работи или не, винаги е виновна! ;)

    Нередност?
  • 9
    jagerzur avatar :-P
    jagerzur
    • - 2
    • + 4

    Как точно решихте, че проблемът е в базовите мощности? По-простичко казано - имаш "пиков" проблем, т.е. в някакъв ограничен период от денонощието се появява недостиг. Как ще го решат този проблем с базова мощност - ще включват и изключват ТЕЦ и АЕЦ? Кои бързореактивни мощности се използват за покриване на пикове и защо не са на разположение? Г-н Станчев, имате ли някаква идея изобщо за какво говорим?

    Нередност?
  • 10
    Rosty avatar :-|
    Ростислав
    • - 2
    • + 9

    Заглавие в Капитал от преди месец: "Цената на тока няма да поскъпне много, ако ТЕЦ2 спре" Така е, разбирате ги нещата, що е тоя плач сега само не ми е ясно! :))

    Нередност?
Нов коментар