🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на електроенергията в Европа ще остане висока и през 2022 г.

Германският бенчмарк за първи път достигна 100 евро за мегаватчас, като рекордното повишение идва от високите цени на газа и въглищата

   ©  Надежда Чипева

Електроенергията в цяла Европа продължава да е екстремно скъпа, като при днешната търговия стойностите пак са около 150 евро/мВтч. Само в България и Полша са по ниски цени на тока и колкото и парадоксално да звучи причината за това са въглищата (защо виж тук). Освен моментните притеснения обаче вече има сигнали, че тези високи цени ще се запазят и през 2022 г.

Цената на електроенергията за следващата година в Германия, която е референтна стойност за региона, се повишил до рекордните 100.1 евро за мегаватчас на European Energy Exchange. Това се случва за първи път и е резултат от натиска на растящите цени на енергийните суровини, съобщава Bloomberg. В Германия, където повече от една трета от електроенергията се произвежда от полезни изкопаеми, растящите цени ще повишат сметките на милиони потребители. А поскъпването на електричеството на континента е предвестник на това какво ще се случи и с цените на други стоки, предупреди в скорошен доклад Goldman Sachs Group.

Поскъпването на природния газ, въглищата и въглерода в комбинация с ниските нива на електричество от възобновяеми източници допринасят за повишението на цените в краткосрочен план, коментира анализаторът от Rystad Energy AS Фабиан Ронинген. "Това е перфектната буря. И преди е имало високи цени на въглищата и газта, но никога толкова високи цени на електроенергията", допълни той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 2

    Запасил съм се със свещи, газ за горене, дебели одеала и съм готов за зимата. Па и тя колко да е дълга, де*ба, все ще я добутам до пролетта...

    Нередност?
Нов коментар