🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на тока с нов рекорд за септември - отново мина 300 лв./мВтч

Въпреки това България остава втория най-евтин пазар в ЕС, след Полша

Екстремни стойности на електроенергията в цяла Европа бяха регистрирани при днешната борсова търговия. Във всички държави, без Полша, тарифите са над 300 лв./мВтч - нещо, което не се беше случвало досега.

Постигната на Българската независима енергийна борса стойност е 301.73 лв./мВтч. Това е най-високото ниво от началото на септември и второто най-високо в историята на търговията с ток в страната. Но въпреки това българската цена е сред най-ниските - по-евтино е само в Полша.

Защо се случва

Поскъпването на тока започна още в края на юли и вече трети месец се чупят рекорд след рекорд. Фючърсите пък показват, че няма да има промяна в тази тенденция поне до април 2022 г. Причините зад тези процеси обаче не са толкова еднозначни.

Основната движеща сила е природният газ - при производството на ток в паро-газови централи ориентировъчно се изгарят 2 мВтч газ, за да се получи 1 мВтч електроенергия. Само в рамките на година обаче цената на газа на европейските борси се повиши от под 5 евро/мВтч до рекордните над 60 евро/мВтч, или скок от 1200%. Което значи, че само разходът за гориво за един мегаватчас електроенергия е скочил до почти 120 евро. А газът е основно гориво за производство на ток в Западна Европа. Зад поскъпването на природния газ също има няколко фактора - от възстановяването на икономиките след локдауните заради Covid-19, през повишеното търсене на LNG (втечнен газ) в Азия, до ролята на руската "Газпром", която ограничи доставките заради "профилактика" на газопроводите и създаде недостиг в цяла Европа. Също така газовите оператори в Европа предпочетоха тази пролет да използват натрупаните в хранилищата количества, купени на ниските цени от 2020 г., вместо да купуват директно от пазара, който беше във възходящ тренд и така да реализират моментни печалби. Това обаче се оказва проблем сега, тъй като хранилищата продължават да са незапълнени на прага на зимния сезон и страховете от недостиг на газ само след няколко месеца още повече повишават цените.

Ако се върнем обаче към електроенергията, друг основен фактор, който оказва влияние, е цената на въглеродните квоти. Тя също се увеличава екстремно през тази година - с близо 50%. В последните дни CO2 емисиите се търгуват за над 60 евро/тон, а при производството на един мегаватчас електроенергия с газ се отделят 400-500 т/мВтч. Или в цената на тока сега автоматично влизат около 30 евро.

Извън това има и чисто климатични фактори, които оказват влияние върху поскъпване на електроенергията. Например вятърът тази година е много по-малко спрямо 2020 и в резултат огромните вятърни паркове в Северна Европа не генерират достатъчно енергия. А това, в комбинация с екстремните горещини това лято, доведе до остър недостиг на ток в определени моменти.

И не на последно място, точно в есенния сезон, когато потреблението по принцип е най-ниско заради липсата на отопление и охлаждане, се правят плановите годишни ремонти на централите. Такъв например предстои в АЕЦ "Козлодуй" и това още повече ще изостри недостигът на електроенергия в региона.

Евтините въглища

Колкото и парадоксално да звучи, причината България и Полша да имат най-ниската цена на електроенергията, са въглищата. Доскоро енергията, произвеждана от въглищни ТЕЦ, беше най-скъпата и непродаваема на пазара, но с резкия скок при газа това се промени. Конкретно в България цената на въглищата е регулирана и не е променяна в последните години. Поради което основната променлива в цените на централите са въглеродните емисии - около 1.2 тона CO2 на мегаватчас.

Реално обаче осигуряването на тази по-евтина спрямо сегашните условия на пазара енергия идва на цената на нови загуби в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Средно централата трябва да продава на нива от над 250 лв./мВтч, за да не губи. А от началото на септември, при всичкото поскъпване и днешния пик до над 300 лв./мВтч, тя е средно под 230 лв./мВтч.

Което е по-неприятно обаче, заради обединението на електроенергийните пазари в региона по-евтината енергия от България моментално се изнася навън. Към 16 часа данните на Електроенергийния системен оператор сочат, че само към Румъния заминават близо 900 мВтч, а общо износът на ток е за над 2000 мегавата (обем, равен на максималното производство на АЕЦ "Козлодуй"). За да не се получи остър недостиг на вътрешния пазар и съответно цените да се изстрелят още по-високо, българските мощности работят с изключително за това време на годината натоварване, което е относимо за студени зимни дни. ТЕЦ "Мариц- изток 2" например е включила всичките си блокове и генерира над 1000 мегавата в час или толкова, колкото рядко достигаше през миналата зима.

Или казано по друг начин, за да остане по-евтина енергия за българските потребители, се произвежда повече, макар и в някои случаи на загуба, за да се запълни и капацитетът за износ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • - 2
    • + 5

    Кал беше - когато господ иска да накаже някого, му взема акъла. Зелени глупости, ЕС дето е по-малко от15% от световните емисии, ще спасява света като ги отреже до нула (което ще има нулев ефект върху климата) и т.н и т.н. Цялата тази глупост ще ни излезе през носа

    Нередност?
  • 2
    wtz53314030 avatar :-|
    wtz53314030
    • + 2

    Май е време да се запасяваме със свещи, дрехи и завивки. По големите от нас си спомнят режима на тока (по други причини). Сега просто ще е непосилно да ползваме това, което има или е останало за ползване на местния производител.

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 4

    То и преди да осигурим на АЕС и КГ мариците 40% възвръщаемост, статистиката на НСИ показва, че над 60% от населението не са в състояние да отопляват цялото си жилище... поради бедност.. щедри меринджеи и ... загрижена държавна власт..

    Нередност?
Нов коментар