🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички индустрии се впускат във водородната надпревара

Включително и някои по-мръсни

"Ние изграждаме енергийната компания на бъдещето... както направи Tesla", заявява Сейфи Гасеми, председател на Air Products. Да се сравнява с любимеца сред производителите на електрическите автомобили може да изглежда наполеоновско за доставчик на промишлени газове. Но Гасеми, който е размишлявал над един конкретен газ, водорода, в продължение на 30 години, настоява, че сравнението е подходящо.

Той не е единствен. Очаква се водородът да изиграе ключова роля в екологизирането на трудни за декарбонизиране сектори като производствата на цимент и стомана, както и в дългосрочното съхранение на енергия. Днешният малък и, тъй като почти всички неща се произвеждат от изкопаеми горива с помощта на въглерод, мръсен водороден бизнес се очаква да прерасне в много по-чиста индустрия за трилиони долари след няколко десетилетия. Правителствата харчат десетки милиарди долари годишно, за да положат началото на революцията на чистия водород. Група от любопитни към водорода компании се интересуват да бъдат част от действието.

Да се поучим от опита

Махип Мандлои от швейцарската банка Credit Suisse разглежда индустрията на природния газ като образец за разработване на водородa, който вече се използва при рафинирането. Възходът на втечнения природен газ отне такъв капитал и опит, каквито имаха само интегрираните глобални енергийни гиганти. Нищо чудно, че Big Oil проявява интерес. През септември американският петролен гигант Chevron разкри стратегия на стойност 10 млрд. долара за "нова енергия", която силно залага на нисковъглеродния водород.

Очаква се водородът да изиграе ключова роля в екологизирането на трудни за декарбонизиране сектори като производствата на цимент и стомана, както и в дългосрочното съхранение на енергия.

Останалите четири негови конкурента - BP, ExxonMobil, Royal Dutch Shell и TotalEnergies, също обявиха инвестиции във водородни клъстери и технологии. Ахмад ал Ховайтер, главен технологичен директор на Saudi Aramco, казва, че контролираният от държавата петролен колос възнамерява да бъде световен лидер в изкопаемия нисковъглероден водород през 30-те години на века. Надеждата на кралството е също така да запази енергийната си суперсила, тъй като перспективите за петрола избледняват на фона на износа на водород, произведен с помощта на слънчевите и вятърните ресурси на компанията.

Втори двигател на растежа

Аарон Денман от консултантската компания Bain нарича подобни залози търсене на "двигател на растеж номер две", в случай че основният бизнес на фирмите за изкопаеми горива се провали. Същата обосновка може да бъде в основата на усилията, насочени към водорода, на други сектори с опетнено екологично представяне. На 11 октомври Андрю Форест, минен магнат и най-богатият човек в Австралия, който контролира Fortescue Metals Group, представи планове за изграждане на най-голямата фабрика за електролизни машини в света, необходима за производство на зелен водород от вода.

Не всички търсачи на H2 идват от мръсни индустрии, които се опитват да полират имиджа си в един все по-осъзнат относно климата свят. Предвид много по-широкия спектър от потенциални приложения на водорода други сектори биха могли да ударят джакпота. Гасеми например е уверен, че неговата компания ще победи суровинните гиганти, които той смята за прекалено самодоволни. "Те смятат, че въглеводородите са тук завинаги, и не мислят, че някой може да промени това."

Air Products се опитва да докаже, че те грешат. Компанията разработва няколко водородни мегапроекта по целия свят, включително инициатива от 5 млрд. долара за производството на възобновяем водород за износ в Саудитска Арабия. Джеймс Уест от инвестиционната банка Evercore смята, че индустриалните газови компании могат да станат първите "суперкомпании" в ерата на водорода. Big Oil обаче няма да падне по гръб.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved