🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Популизъм и милиарди за "Марица-изток", Американското ядрено гориво вече с лиценз

Още: Започват преговори за промяна на договора между "Булгаргаз" и "Боташ"; Спорните нови промени в ОВОС; Сливането на EY с denkstatt

През седмицата имаше и протести, част от които преминаха в разговори с Бойко Борисов и Делян Пеевски в парламента
През седмицата имаше и протести, част от които преминаха в разговори с Бойко Борисов и Делян Пеевски в парламента
През седмицата имаше и протести, част от които преминаха в разговори с Бойко Борисов и Делян Пеевски в парламента    ©  Юлия Лазарова
През седмицата имаше и протести, част от които преминаха в разговори с Бойко Борисов и Делян Пеевски в парламента    ©  Юлия Лазарова

Възможностите за предоговаряне на Споразумението между "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ" е обсъдил служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в събота с Алпарслан Байрактар - министър на енергетиката и природните ресурси на Турция. Двамата проведоха среща в Истанбул по инициатива на министър Малинов във връзка с решение на Народното събрание от 19 април 2024 г. за предприеме необходимите действия за преразглеждане на договора. В отговор на това от турска страна е изразено "разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството".

В съобщението на енергийното министерство пък се казва, че министрите са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ".

През седмицата настъпи и повратен момент в 50-годишната история на ядрената централа в Козлодуй - американското ядрено гориво на "Уестингхаус" беше лицензирано. Така за един определен период от време руското и американското гориво ще трябва да работят съвместно. Процесът по пълното преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години, но предвид икономическите взаимоотношения с Русия след началото на войната в Украйна диверсификацията на горивото беше наложена като единствен възможен вариант.

Какво се случи

Една от най-любопитните и в същото време абсурдни ситуации в българската енергетика се случи. С извънредна спешност енергийната комисия в парламента по предложение на ГЕРБ и ДПС реши държавата да отпуска по 250 млн. лв. годишно на "Мини Марица-изток" до 2028 г. Или това са общо 4 години, през които трябва да бъдат платени от бюджета 1 млрд. лева. За да може комплексът да се поддържа жив и да се плащат заплати, без той да работи.

Така в рамките на една седмица политиците взеха няколко ключови решения - отложиха приемането на Пътната карта за климатична неутралност, която разписва по години как ще намаляват въглищните мощности и е задължителен елемент за отпускането на втория транш по плана за възстановяване в размер на 1.3 млрд. лева. Заедно с обещаните 1 млрд. лв. за "Мини Марица-изток" депутатите приеха и отлагане на либерализацията на пазара на ток на едро с една година, за да гарантират работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" за още 12 месеца. Прочетете повече по темата тук.

Ако сте пропуснали:

Потреблението на енергия на България ще спадне с около 20% до 2030 г според доклад на ЦИД, който показва моделирането на българската енергийна система, новите мощности и как ще се промени търсенето. Според декарбонизационния план водородът ще навлиза в България бавно през новото десетилетие, делът на ВЕИ ще расте, но има голяма разлика в темповете според различните модели.

И още:

Въпреки всичко фондовете за справедлив преход на регионите може да се отпушат към бизнеса и хората в Стара Загора, Перник и Кюстендил. По тази линия се очакват да се насочат близо 640 млн. лева още в рамките на тази година. Териториалните планове на за трите региона бяха одобрени в края на миналата година, с което в последния момент България получи достъп до 1.2 млрд. евро за трансформация на въглищните ни региони.

Спорните промени по оценките на въздействието върху околната среда в Закона за насърчаване на инвестициите бяха приети по бързата писта в парламента. Промяната също така означава, че може да възкресят стари проекти, удължават срокове и въвеждат мълчаливо съгласие при оценките за въздействие върху околната среда, което може да отключи сериозни проблеми.

Зелена енергия:

Прочетете повече за едно от най-интересните сливания в консултантския бизнес в България. Една от компаниите в групата на т.нар. големите четири - EY, придобива австрийският ESG консултант denkstatt, чийто бизнес в България в последните години е сред водещите на пазара на услугите за устойчиво развитие. За пазара у нас сливането означава, че зеленото консултиране, в което съвсем скоро ще попаднат и задължителните нефинансови отчети, ще има нов лидер на пазара и съвсем различна динамика.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар