Възраждането на ядрената енергия във Франция дава нов шанс за EDF

Държавната компания изпитва проблеми в последно време

Обещаващото бъдеще, което е начертано пред доминиращата в Европа ядрена компания, въобще не беше сигурно доскоро.
Обещаващото бъдеще, което е начертано пред доминиращата в Европа ядрена компания, въобще не беше сигурно доскоро.
Обещаващото бъдеще, което е начертано пред доминиращата в Европа ядрена компания, въобще не беше сигурно доскоро.    ©  Reuters
Обещаващото бъдеще, което е начертано пред доминиращата в Европа ядрена компания, въобще не беше сигурно доскоро.    ©  Reuters

Френският президент Еманюел Макрон обяви миналия месец, че правителството ще инвестира 1 млрд. евро в проучване на малки модулни реактори (ММР), а източници на Financial Times твърдят, че той е готов да даде разрешение за изграждането на шест реактора преди края на годината. Очакванията до момента бяха, че решението ще дойде след президентските избори през април догодина, като едно от предизборните обещания в първата кампания на Макрон беше, че ще намали дела на ядрената енергетика в енергийния микс на страната от 75% на 50% до 2035 г. За да постигне това, той обеща да затвори 14 реактора, но екологичните цели на Европейския съюз (ЕС), който се стреми към нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г., са на път да променят ситуацията. Въглищата и нефтът са твърде замърсяващи източници, което поставя ядрената енергетика, и по-точно държавната компания Électricité de France (EDF), във водеща позиция.

EDF и Франция ще служат като пример за останалите страни за начина на работа и поддръжка на ММР, които са по-лесни за изграждане и поддръжка, но за сметка на това произвеждат по-малко енергия. Държавната компания очаква да започне изграждането на първия си подобен реактор до девет години, като идеята на основаната от Шарл дьо Гол компания е да се изграждат по два реактора едновременно, като по този начин общата им мощност би била 340 мегаватчаса. "Това със сигурност е много положителен момент за ядрената енергия", каза Ксавие Урсат, изпълнителен директор и ръководител на новите ядрени проекти на EDF.

Бъдещето изглежда обещаващо

Обещаващото бъдеще, което е начертано пред доминиращата в Европа ядрена компания, въобще не беше сигурно доскоро. EDF изгражда и друг тип иновативни реактори - третото поколение на европейските реактори под налягане (EPR). Френската държавна компания иска да продава този тип реактори в Индия, Полша и Чехия, но двата проекта, които в момента се реализират - "Фламанвил" във Франция и "Хинкли пойнт" във Великобритания, надхвърлят бюджетите си с няколко милиарда евро и изостават от графика за завършване с няколко години. Бившият финансов директор на енергийния гигант Томас Пикемал дори подаде оставката си преди пет години заради притеснения за финансовото натоварване върху компанията, което "Хинкли пойнт" би оказало.

Притесненията на Пикемал, изглежда, са били основателни, след като компанията в момента има 41 млрд. евро дълг, а и предстоящи инвестиции по поддържане на сегашни реактори и системи. Според швейцарската банка UBS, за да удължи живота на 80% от реакторите си с 20 г., EDF трябва да вложи над 100 млрд. евро. Изграждането на новите ММР също може да се окаже скъпо начинание, като това зависи изцяло от ЕС. Съюзът отложи решението по въпроса дали ядрената енергетика ще попадне под шапката на "зелените източници на енергия". Евентуалното попадане на ядрените централи в зеления списък би донесло големи субсидии и облекчения, а и силно увеличен интерес от страна на инвеститорите. "Дали можем да получим финансиране на ниски или супервисоки проценти променя напълно крайната цена. Това е истинската тема, която стои зад крайната цена", заявява пред Financial Times Урсат.

Според анализатора Сам Арий, който работи в UBS, започнатите от EDF проекти трябва да бъдат завършени, за да се говори за инвеститорски интерес. "Новият реактор във "Фламанвил" все още не работи и някои ще искат да видят този проект завършен, преди Франция да се ангажира с повече реактори със същия дизайн", смята той. "От инвеститорска гледна точка има ли интерес към нови ядрени проекти? Не точно", добави той.

Въпреки това според оператора на електропреносната система на Франция Réseau de Transport d'Électricité (RTE) най-евтиният възможен начин за постигане на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. е именно изграждането на нови ядрени централи. RTE изчислява, че е нужно изграждането на 14 нови реактора, като другата опция е залагане на слънчева и вятърна енергия, но там нужните инвестиции са много повече. Компанията оценява, че вятърната и слънчевата енергия биха натоварвали икономиката с 10 млрд. евро повече годишно, отколкото производството на енергия от ядрени мощности.

Годините на несигурност около ядрената енергия във Франция, изглежда, приключват. Макрон вероятно е взел икономически правилното решение, но проблемът е, че факторите, които правят ядрената енергетика примамлива в момента, може да се преобърнат с едно решение на ЕС. Неяснотите около държавната ядрена компания също не са гаранция за успех в последната крепост на ядрената енергия в Европа, но по-добра опция в момента няма.

На 23 ноември ще проведе конференцията Net Zero Economy, организирана от "Капитал". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да представи възможностите за бизнеса, които предлага преходът към устойчив икономически растеж. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развитието на успешни инициативи за публично-частно партньорство.

Ще бъдат разгледани следните теми: Как да подготвим пътя към икономика с нулеви нетни емисии; Цели на ЕС за неутралност по отношение на климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в подготвени за бъдещето бизнес модели и създаване на условия за устойчив растеж; Внедряване на технологии и подкрепа за иновации в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор

Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за успехи, възможности и предизвикателства

Лектори ще бъдат представители на ЕС, изпълнителни директори и членове на бордове, представители на експертни центрове, лидери от индустриалния сектор, представители на правителството, представители на органите за местно самоуправление

КЪДЕ

Гранд - Хотел Милениум София

Може да се регистрирате и закупите билети от тук.