🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ ще инвестират в румънската ядрена енергетика

АЕЦ "Черна вода" заменя китайската CGN с американската компания Nuscale Power

Румънският президент Клаус Йоханис

Румъния ще си партнира с американската компания NuScale Power за изграждане на малки ядрени реактори като част от усилията на страната за увеличаване на източниците на енергия с ниски въглеродни емисии, съобщава Reuters, като се позовава на съобщение от Белия дом. В момента много от енергийните мощности в северната ни съседка са стари и трябва да бъдат ремонтирани или заменени. АЕЦ "Черна вода", управлявана от държавната компания Nuclearelectrica, в момента разполага с два 706-мегаватови реактора, които осигуряват близо една пета от енергията на Румъния. Компанията планира да добави още два реактора. През 2020 г. тя подписа споразумение с американската строителна и инженерна фирма AECOM, която ще ръководи проект на стойност 8 млрд. долара за изграждането на два реактора в румънската АЕЦ и ремонт на един от съществуващите блокове.

Споразумението

САЩ и Румъния обявиха плановете си за изграждане на "първата по рода си" централа с малък модулен реактор (SMR) в Румъния в партньорство с американската NuScale Power, пренасяйки най-новата гражданска ядрена технология в критична част от Европа, обявиха по-рано през седмицата от Белия дом. През март 2019 г. NuScale и Nuclearelectrica подписаха меморандум за разбирателство, обхващащ обмена на бизнес и техническа информация за ядрената технология на американската компания, с цел оценка на разработването, лицензирането и изграждането на SMR в Румъния. Според изявление на Белия дом търговското споразумение между NuScale и Nuclearelectrica ще включва изграждането на шестмодулна централа на NuScale. Това първоначално ще създаде "над 3700 работни места в САЩ и Румъния, с потенциал за създаване на 30 хил. работни места в САЩ и Румъния с разрастването на проекта".

Според информация от президентството в Букурещ "Румъния ще включи малки модулни реактори в националната система за производство на енергия до 2028 г., което ще засили партньорството със САЩ в гражданската ядрена област".

Румъния е една от няколкото държави от ЕС, включително и България, които съвместно настояват за включване на ядрената енергия в правилата за устойчиво финансиране на блока. Страните отдавна се стремят да получат одобрението на Брюксел ядрената енергия да бъде включена като начин за постигане на целите на ЕС в областта на климата, като последното рекордно поскъпване на природния газ и електроенергията направиха дебата отново актуален.

Преди десетина години Румъния обяви, че планира да увеличи дела на ядрената си енергетика, като добави 4600 мегавата мощност до 2035 г. В този период каквито и да било ядрени амбиции се приемат със скептицизъм от Западна Европа заради ядрената авария във Фукушима само месеци по-рано, а страни като Германия още тогава заявиха намерение за ограничаване на АЕЦ и насочване към възобновяеми енергийни източници.

През 2020 г. американската експортно-импортна банка EXIM сключи споразумение с румънското правителство за 7 млрд. долара инвестиции, което предвижда финансиране на проекти в инфраструктурата и енергетиката. Според румънския тинк-танк RISAP обаче това не са парите, с които ще се финансира ядреният проект, а те ще влязат паралелно в румънската икономика заедно с ядрената инвестиция.

Интересно е, че един от критиците на проекта - фондът Fondul Proprietatea, акционер в държавната компания Nuclearelectrica, се противопоставя на изграждането на нови реактори поради липсата на финансова рентабилност. Не трябва да се подценява фактът, че, исторически погледнато, не един път се е стигало до сделки с различни инвеститори, които впоследствие пропадат. Предстои да се види и как Европейският съюз ще "разчете" ситуацията предвид нарастващите полемики за позицията на ядрената енергетика в зеленото бъдеще на континента.

Nuсlеаrеlесtrіса беше подписала през 2015 г. мeмopaндyм зa paзбиpaтeлcтвo и c ĸитaйcĸaтa СGN зa изгpaждaнeтo нa нoвитe ядpeни мoщнocти. През миналата година обаче правителството излезе от него. Тогава премиерът Людoвиĸ Opбaн oбocнoвa peшeниeтo cъc "зeлeнaтa cдeлĸa" нa Eвpoпeйcĸия cъюз, a нe c пpoблeмитe cъc cигypнocттa или c paзxoдитe, пocoчeни пo-paнo ĸaтo ocнoвнa пpичинa зa пoтeнциaлния ĸpaй нa cпopaзyмeниeтo c СGN зa paзшиpявaнe нa АЕЦ "Черна вода".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ziw161051320 avatar :-|
    ziw161051320
    • - 2
    • + 1

    Тъй тъй ...с китайци замърсява - а американци е "зелено" 😃😃😃

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    А ние защо не протестираме против това експериментално проектче, намиращо се до североизточната ни граница?

    Нередност?
Нов коментар