🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа е увеличила производството на ток от въглища още през юли

В България ръстът в работата на ТЕЦ е 25%, а използването на природен газ е скочило три пъти

Темата с енергийните цени е във фокуса на общественото внимание през последните няколко месеца, като освен прекия ефект върху бизнеса и домакинствата тя вече се разглежда и в контекста на Зелената сделка, бъдещето на въглищната и ядрената енергетика. Извън политическите заявки, експертните дискусии и чистите спекулации обаче е интересно да се види какви промени настъпват в производството на електроенергия с началото на сегашната енергийна криза.

Цените на природния газ и тока започнаха да се увеличават стремглаво още в края на юни и началото на юли. А сега Международната агенция по енергетика (IEA) публикува обобщени данни за енергийното производство в страните от ОИСР, Европа, както и в България, именно през месец юли.

Какво показват данните

Първото нещо, което прави впечатление, е, че докато в групата на ОИСР има съвсем минимално повишение на производството на ток (3.2%), то в България ръстът е почти 14%. Последното се обяснява най-вече с увеличения износ на българска електроенергия, а не толкова с по-голямо вътрешно потребление. По данни на Електроенергийния системен оператор консумацията в страната е само с 4.6% над тази от 2020 г., когато имаше локдауни и затворени бизнеси.

По-интересното обаче е това, че както в страните от ОИСР, така и в България има отчетливо повишение на производството на ток от въглища. В развитите страни през юли скокът е 17%, а у нас - почти 25%.

Данните за България показват, че освен скок при въглищните централи такъв има и при употребата на природен газ - 3 пъти повече от юли 2020-а. В европейските страни от ОИСР обаче употребата на газ е спаднала на годишна база най-вече заради бързото повишаване на цената - в България тарифите се движат с месец закъснение и с много по-малки амплитуди поради формулата в договора с "Газпром", която освен босо комплимент включи още котировките на петрола и долара, а освен това в микса за вътрешния пазар се включва и значително по-евтиния в този момент азерски газ.

ВЕИ

При възобновяемата енергия показателно е това, че ВЕЦ играят почти еднакво голяма роля и в България, и при останалите страни. В двата случая хидроенергията има около 50% дял в зелената енергия.

От данните на IEA ясно се вижда липсата на вятър в Европа през тази година - производството намалява.

Все пак обаче ВЕИ са били основен производител на енергия в групата на ОИСР - над 42%, докато в България делът им е около 23%. Въпреки че при нас има лек спад в употребата на ядрена енергетика спрямо юли 2020 г., тя е водещата - около 40% идва оттам, докато при останалите държави участието й в микса е повече от два пъти по-малко.