🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция залага все повече на ядрената енергетика в бъдеще

Притесненията от енергийната криза в Европа изместват опасенията за безопасността на атомните електроцентрали в страната

В началото на управлението си Макрон следваше друга политика и обяви намерение да затвори 14 реактора
В началото на управлението си Макрон следваше друга политика и обяви намерение да затвори 14 реактора
В началото на управлението си Макрон следваше друга политика и обяви намерение да затвори 14 реактора    ©  Reuters
В началото на управлението си Макрон следваше друга политика и обяви намерение да затвори 14 реактора    ©  Reuters

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че дава "зелена светлина" за изграждането на малки модулни реактори до 2030 г. Това се случва на фона на енергийната криза в Европа, която подновява интереса на Париж към ядрената енергия, пише Financial Times.

В началото на управлението си Макрон заяви намерение да затвори 14 реактора, както и да намали дела на ядрената енергетика в енергийния микс на Франция от 75% на 50% до 2035 г. До този момент страната беше бастион на ядрената енергия в Европа, но трагедията във Фукушима през 2011 г. доведе до промяна в нагласите. Сега обаче обществените и политическите настроения се менят и френският президент обеща инвестиции от 1 млрд. евро за малки модулни реактори и други технологии.

Десни срещу леви идеи

Обявлението на Макрон е начин да демонстрира, че е ориентиран към развиването на ядрената енергетика в момент, в който няколко от най-вероятните му съперници на президентските избори догодина настояват за повече инвестиции в сектора. Поддръжниците на този вид енергия твърдят, че достъпността и предвидимостта й са доказали качествата си на фона на покачващите се цени на газа, докато възобновяемата енергия остава променлива и трудна за съхранение. Постепенно тези предимства, които защитиха френските компании и потребители от най-тежките ефекти на скочилите цени в Европа, започват да изместват притесненията за безопасността на атомните електроцентрали.

Същевременно мнозина от левицата във Франция остават твърди поддръжници на намаляването на френските ядрени енергийни доставки, които възприемат като заместител на амбициозните инвестиции във възобновяема енергия, необходими за постигането на целите на правителствата в ЕС за въглеродна неутралност до 2050 г. Привържениците на ядрената енергетика обаче посочват, че през последните седмици въглеродните емисии на Франция са много по-ниски от тези на Германия, която затваря ядрените си реактори и инвестира стабилно във възобновяема енергия, но също така става все по-зависима от въглищата.

Според Никълъс Голдбърг от консултантската фирма Columbus Consulting със своята ядрена позиция френският държавен глава "твърдо поема по пътя на спечелването на дясното повече, отколкото на лявото" в момент, в който голяма част от десните съперници за президентския пост обещават, че ще увеличат ядрените мощности на страната.

Обществената подкрепа се увеличава

Всичко това се случва в унисон с обществените настроения. Скорошно социологическо проучване на Odoxa показва, че макар французите да продължават да са по-благосклонни към вятърната енергия спрямо ядрената (63% срещу 51%), подкрепата за ядрената енергетика се е увеличила със 17 процентни пункта за последните две години.

Очаква се този месец операторът на френската електрическа мрежа RTE да представи доклад с шест сценария за бъдещия енергиен микс на страната до 2050 г. Опциите варират от 100% възобновяема енергия до заработването на няколко нови ядрени електроцентрали. Според Голдбърг от Columbus Consulting Макрон само чака публикуването на доклада, за да обяви плановете си за шест или осем нови реактора EPR в края на октомври.