Съветниците от ГЕРБ-СДС одобриха набързо спорните 1.6 млрд. лв. за "Топлофикация София"

Има риск новите мощности да станат частни, а дълговете да останат за общинатa

Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.
Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.
Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.    ©  Надежда Чипева
Столичната топлофикация е в критично финансово състояние и без спешни мерки няма как да продължи да съществува.    ©  Надежда Чипева

Въпреки множеството съмнения и неясноти, мнозинството на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет одобри междинния доклад на американските консултанти от Black&Veatch за "Топлофикация София" и финансовия план за оздравяването на дружеството. Макар че окончателен доклад тепърва ще се изготвя, съветниците още отсега задължиха кмета Йорданка Фандъкова и директора на столичното парно Александър Александров да предприемат правни и фактически действия по изпълнението на заложените мерки.

Стойността на нужната инвестиция в нови мощности за производство на електроенергия е 1.6 млрд. лв., които се предполага, че ще се осигурят с кредити. Според консултантите обаче за да може да се получи такова финансиране, ще е нужна и гаранция от Столична община. Освен това е заложен и договор за задължително изкупуване на енергията от "Топлофикация София", което към момента противоречи на Закона за енергетиката. Необходимо е още и Българският енергиен холдинг да се съгласи близо милиардният дълг на столичното парно да стане подчинен на новия, без да се издаде гаранция за изплащането му.

Не на последно място е предвидено и създаването на дружество със специална инвестиционна цел (SPV), което да получи финансирането и да придобие новите активи, като изрично се казва, че това дружество няма да бъде собственост на "Топлофикация София". А за капак на всичко има съмнение, че предложените технологии не са най-подходящите за топлофикационно дружество, а са по-скоро за газова ТЕЦ и може да не получат нужните преференции за високоефективно когенерационно производство.

Именно заради тези неясноти групите на БСП, ДБ (с изключение на Иво Божков, който подкрепи предложението), както и независимият Борис Бонев гласуваха "въздържал се".

Иначе е безспорно, че "Топлофикация София" трябва да се модернизира, за да продължи да съществува. Заради това, че не са изградени нови мощности, дружеството е загубило поне 2 млрд. лв. и ще продължи да губи в следващите години. Въпросът е дали сегашното решение на ГЕРБ-СДС ще доведе до желаните резултати или допълнително ще влоши състоянието му. А най-лошият сценарий е проблемите и дълговете да останат за общинската "Топлофикация София", а новите и печеливши инсталации да преминат в частни ръце.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 1

    Вие друго решение виждате ли за Топлофикация при тези цени на газа? Когато държавата не иска да помогне на общината общината сама гледа да се справи, за да не останат софиянци на студено.

    Вие вземете напишете статия къде отидоха 3.8 милиарда изтеглен дълг последните месеци. Тези 1.6 милиарда за Топлофикация се знаят къде отиват, но 3.8 милиарда никой не разбра. До края на годината ще ги направите 4.5 милиарда лева дългове!

    Нередност?
  • 2
    zstoykov avatar :-|
    Zhivko Stoykov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    А не смятате ли, че е редно държавата да спре да помага на ТС, или по-точно да плаща парното на най-богатия и привилегирован град в страната? Защо някои топлофикации бяха оставени да фалират, а други съществуват с милиарди дългове? Защо столичния общиснки съвет не е направил нищо за оздравяване на общинското дружество и само реве за пари от държавата? Защо парното в най-големия, най-високия, най-дълбокия и всичко най град в страната, плаща най-евтиното парно за сметка на данъците на всички ни?

    #платетесипарното

    Нередност?
  • 3
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков
    • - 1

    Допълвам Живко Стойков. Колко пъти България ще плаща дълговете на София? Министър Петър Димитров национализира преди години фалиралата ТС, т.е. България пое загубите. Не можело 1,5 млн софиянци да стоят на студено. Може, както 5,5 млн. българи ако не си платят тока, парното, дървата, стоят на студено. По тази "логика" години се наливаха пари в "Кремиковци" - не може хиляди да останат без работа.
    Сметката е лесна. Ако софийската община изтегли 1,6 млрд., при какви годишни вноски и при каква цена на парното, ще изплати дълга примерно за 15 - 20 години.

    Нередност?
  • 4
    sonia_dakova avatar :-|
    Sonja

    До коментар [#1] от "scuby":

    Решението на Варшава - Топлофикация спира работа заради непосилно високите цени

    Нередност?
Нов коментар