🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Валентин Николов е отстранен от директорския пост в БЕХ

Холдингът ще се ръководи само от Иван Андреев, който от миналата седмица гласува заедно с назначените от служебния кабинет членове

Валентин Николов напусна 44-тия парламент, за да стане директор на БЕХ, но се задържа на този пост едва 6 месеца
Валентин Николов напусна 44-тия парламент, за да стане директор на БЕХ, но се задържа на този пост едва 6 месеца
Валентин Николов напусна 44-тия парламент, за да стане директор на БЕХ, но се задържа на този пост едва 6 месеца    ©  Цветелина Белутова
Валентин Николов напусна 44-тия парламент, за да стане директор на БЕХ, но се задържа на този пост едва 6 месеца    ©  Цветелина Белутова

Още в първия си работен ден след като бяха вписани в Търговския регистър - на 15 ноември, назначените от служебния кабинет нови членове в борда на БЕХ са взели решение да отстранят Валентин Николов като изпълнителен директор. Дружеството ще се ръководи само от Иван Андреев, който е от старите членове на борда на холдинга, назначени още в края на мандата на ГЕРБ, но от миналата седмица гласува заедно с назначените от служебния кабинет допълнителни членове борда.

Валентин Николов ще остане в борда на БЕХ, а пред "Капитал" той заяви, че най-вероятно няма да обжалва решението вече да не е изпълнителен директор. Очакванията му са в най-скоро време да бъдат обявени конкурси за нови членове на борда на холдинга, както и след това за останалите държавни дружества в енергетиката. В момента всички те се управляват от директори, назначени по времето на ГЕРБ, тъй като за разлика от други сектори в този досега нямаше нито една кадрова промяна след назначаването на служебния кабинет през май.

"Ще поискам от новото ръководство на БЕХ програма за финансово стабилизиране и оздравяване на държавните енергийни дружества, съобщи той. Ще се търсят и варианти как БЕХ да се включи в разработването на проекти за зелена енергия и ВЕИ по Плана за възстановяване и устойчивост. Новото ръководство ще трябва да подготви и конкурси за избор на постоянни членове на борда - за случаите, в които сегашните са назначени без такъв конкурс", обяви преди дни служебният министър Андрей Живков.

Новият изпълнителен директор Иван Андреев влезе в борда на БЕХ заедно с Валентин Николов след конкурси в края на управлението на ГЕРБ. От 2016 до 2018 г. е бил изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", а също така и член на съвета на директорите на ДП "Радиоактивни отпадъци". От БЕХ уточняват, че е започнал трудовия си стаж в атомната централа през 1990 г. През 1994 г. преминава в оперативно звено, където достига до позицията главен дежурен на АЕЦ, а от 2007 г. е началник-отдел "Контрол и анализ". В периода от 2010 до 2014 г. Андреев е директор "Развитие и модернизации".

През годините Андреев винаги се е смятал за близък до ГЕРБ, което се потвърди и при последните назначения, докато Бойко Борисов беше премиер. Точно затова е странно, че сега той "играе", образно казано, за другия отбор. Каква точно политика ще провежда Андреев засега не е ясно. Но едно от първите решения, с които ще се сблъска той, е това за натрупващия се нов дълг на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". В края на октомври БЕХ пое една част от тези задължения, но до края на годината ще се натрупат още десетки милиони поради двойно по-високата цена на газа спрямо разчетите на КЕВР.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 2

    А цената на електроенергията е 200 евро мегават. Което се образува във фактури 0.39 ст/квч. Като добавим и акциз, ДДС и задължение към обществото цена на квч излиза на 0.55 ст. После имало инфлация. Да ще има. Бизнеса как ще плаща тази цена?

    Нередност?
  • 2
    it4 avatar :-P
    it4
    • + 3

    "е странно, че сега той "играе" за другия отбор" - то да е само той, ами другия жеко жеков, довчера със портрет на бойко в кабинета си, днес сигурно е с друг портрет

    Нередност?
  • 3
    zqw14533749 avatar :-|
    zqw14533749
    • - 1

    Безспорно, Николов е добър специалист, но обременен политически.....добре, че все пак остава в борда....

    Нередност?
Нов коментар