🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на петрола и горивата донесоха рекордни печалби на компаниите в сектора

Финансовите резулати са нараснали три пъти през полугодието и с почти колкото цялата 2021 г.

Петролните компании успяха да добият големи печалби без увеличаване на техните капацитети до този момент
Петролните компании успяха да добият големи печалби без увеличаване на техните капацитети до този момент
Петролните компании успяха да добият големи печалби без увеличаване на техните капацитети до този момент    ©  Цветелина Белутова
Петролните компании успяха да добият големи печалби без увеличаване на техните капацитети до този момент    ©  Цветелина Белутова

"Exxon направи повече пари от Бог тази година", заяви Джо Байдън в реч пред съюза на пристанищните работници в Лос Анджелис в края на юни. Изявление на президента на САЩ никак не е без основание - енергийната криза с рекордни цени и кризата за суровини, която се създаде от началото на конфликта в Украйна, както и икономическия отскок от ковид пандемията предизвика най-успешната година за петролните компании досега. През първото полугодие най-големите петролни компании в света - Exxon Mobil, Chevron, BP, TotalEnergy и Shell, вече почти задминаха своите печалби за цялата календарна 2021 г.

За периода януари - юни 2022 г. петте компании отбелязаха печалба на обща стойност 95.25 млрд. долара, което е троен растеж в сравнение със същият период на миналата година - 31.98 млрд. долара.

Повишението в цените на петрола започна в края на миналата година, но се ускори с началото на войната в Украйна на 24 февруари. Суровият американски петрол WTI достигна 120 долара в началото на март, a брент - над 123 долара, което се отрази и в рекордни цени на горивата. Рафинериите освен добив произвеждат и деривати (горива), което носи и по-голяма добавена стойност, което в крайна сметка се прехвърля в резултатите им.

При Exxon и Chevron печалбите са на исторически рекорди, докато Shell прави такъв за второ поредно тримесечие. При BP положителният финансов резултат е най-висок от 14 години.

Данък неочаквани печалби

Рекордните резултати, които нефтените гиганти трупат през тази година, влязоха и в дневния ред на политиците, които призовават за допълнителни данъци или натиск на цените надолу.

В Обединеното кралство спряганият за следващ премиер на страната Риши Сунак предложи 25% данък свръхпечалби на петролните компании. Мярката е предвидено да е в сила, докато цените на природния газ и петрола спаднат до нормални за тях стойности или до декември 2025 г. Според изчисленията, които Сунак и неговият екип са направили, това би допринесло приблизително 5 млрд. британски лири в бюджета.

Представителите на петролните компании, като изпълнителната директорка на Harbour Energy Лонда Куук, коментират пред The Guardian, че този данък ще окаже непропорционално влияние върху развитието на по-малките компании в сравнение с такива като BP и Shell. Според Куук най-големите независими производители, които включват Harbour Energy, NEO, Ithaca и Spirit, ще трябва да заплатят повече от 2.5 млрд. британски лири. Според нея това би имало и негативен ефект върху възможността на тези компании да инвестират допълнително в развитието на добив в Северно море.

Негативният ефект от предложението вече се наблюдава и на борсата. Докато от началото на годината акциите на Harbour Energy отбелязаха 40% скок, след предложението тези печалби бяха изцяло заличени.

Първоначалната оценка на BP за бъдещия данък бе, че той няма да повлияе на плановете за инвестиции и развитие в региона на Северно море. Сега обаче това се променя. В писмо през юни Робин Алан, председател на Асоциацията на британските независими проучвателни компании, определи мярката като "създаваща значително по-сложни и несигурни фискални режими". Той също така изразява своето лично мнение за мярката: "Наистина невероятно е, че такъв антиинвестиционен и даже антибизнес ход може да се случи по времето на управление на правителство на консерваторите."

Печалба - "повече от господ"

Силна бе реакцията и от стана на американския президент Джо Байдън по отношение на високите приходи, които петролните компании направиха през първата половина на 2022 г. Той определи техните печалби като "недопустими" и като правени "на гърба на обикновените потребители".

Президентът призова големите компании в страната да засилят своето производство и да инвестират в повишаването на капацитетите за добив. Този призив на Байдън е в директен противовес на водената от него енергийна политика до този момент, която е за намаляването на зависимостта от изкопаеми горива.

Все още няма коментари
Нов коментар