🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордни цени на въглеродните квоти в Европа повишават интереса към чистите източници на енергия

Според анализатори при котировки от 105 евро за тон природният газ ще е по-изгоден от въглищата

Цените на въглеродните квоти на ЕС и Великобритания се покачват отчасти и поради поредното повишение на цената на газа през последните седмици.
Цените на въглеродните квоти на ЕС и Великобритания се покачват отчасти и поради поредното повишение на цената на газа през последните седмици.
Цените на въглеродните квоти на ЕС и Великобритания се покачват отчасти и поради поредното повишение на цената на газа през последните седмици.    ©  Reuters
Цените на въглеродните квоти на ЕС и Великобритания се покачват отчасти и поради поредното повишение на цената на газа през последните седмици.    ©  Reuters

Цената на въглеродните квоти на ЕС достигна рекордна стойност от над 90 евро през миналата седмица, като това води до промяна на икономическата ефективност на чистите горива и технологиите за декарбонизация, пише Financial Times. Според системата за търговия с емисии на ЕС компаниите, които са големи замърсители, трябва да закупуват квоти, които им позволяват да отделят един тон въглерод. Броят на наличните квоти се намалява с течение на времето. Цената на квотите се покачва рязко през последните няколко месеца, като почти се удвои от 50 евро за един тон в края на юли до 90.75 евро, преди отново да спадне до около 80 евро. В сряда цената отбелязва най-голямата си дневна промяна в абсолютна стойност.

Бярне Шилдроп, главен анализатор на суровини в скандинавската банка SEB, заяви, че трицифрените цени са "определено достижими" за въглеродните кредити на ЕС и че цената на квотите може да се повиши до "поне" 200 евро през следващите години.

Според експерти по-високите цени за въглеродни емисии водят до покачване на инвестициите в нови технологии като такива за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), както и за зелен водород, който се получава чрез използването на възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия.

Повишена употреба на въглища

Цената на въглеродните квоти на ЕС и Великобритания се покачват отчасти и поради поредното повишение на цената на газа през последните седмици. Проблемите с доставките на газ карат производителите на енергия да преминат към по-евтините въглища, което увеличава търсенето на въглеродните квоти. Друг фактор за повишените цени е търговията с квоти преди зимните празници, през които ще има по-дълги интервали между търговете.

Според Argus Media, компания, следяща цените на стоките, електроенергията, генерирана от горене на въглища във Франция, Германия, Великобритания и Испания, е достигнала най-големия си обем от ноември 2019 г. насам от близо 8 гигават часа. В нея не влизат 9.6-те гигавата, които Германия произвежда чрез горене на лигнитни въглища. В същото време Германия планира да закрие ядрени централи, което допълнително ще повиши употребата на въглища и търсенето на въглеродни кредити.

"Това трябва да бъде заменено в най-добрия случай с възобновяеми енергийни източници, но по-скоро с изкопаеми горива и въглища, а не с газ, като се има предвид разпространената смяна на горивата в момента", казва Марк Люис, ръководител на отдела за изследване на климата в Andurand Capital.

Тъй като анализаторите очакват цените да продължат да растат заради ангажиментите за нулеви емисии за ограничаване на глобалното затопляне, обявени от правителствата и компаниите по света, институционалните инвеститори също проявяват засилен интерес към пазара. Миналата седмица консултантската компания Redshaw Advisors посочи, че кол-опциите на цени между 80 и 100 евро са били "ключов фактор" за повишаването на цените на въглеродните емисии в ЕС.

Въпреки че повишаването на цените прави зеления водород и CCS технологиите по-изгодни, за момента те няма да помогнат да се намали търсенето на изкопаеми горива. Дори и когато рекордните цени се вземат предвид, все още е по-изгодно да се употребяват въглища вместо газ, тъй като цената на едро на природния газ в Европа е повече от 10 евро за мегаватчас.

Все още няма коментари
Нов коментар