🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ мина 100 евро за МВтч

Студеното време услужнява енергийната ситуация в Европа

Сериозен ръст при цените на природния газ още преди да е настъпила зимата.
Сериозен ръст при цените на природния газ още преди да е настъпила зимата.
Сериозен ръст при цените на природния газ още преди да е настъпила зимата.    ©  Shutterstock
Сериозен ръст при цените на природния газ още преди да е настъпила зимата.    ©  Shutterstock

Цената на газа отбелязва нов сериозен ръст на спот сегмента, измерена през холандския индекс TTF, с който е свързан и българския газов пазар. Котировките в четвъртък се повишиха с 8% до 103.213 евро за МВтч, което е най-големият процентен и ценови ръст в последните седмици. Поскъпването отново поставя на масата въпроса за задълбочаващата се енергийна криза на континента.

До голяма степен увеличението е причинено от студеното време в голяма част Европа, което още повече усложнява ситуацията с цените на електроенергията на фона на рекордно скъпи въглеродни квоти за работещите въглищни централи. Почти всички държави в Централна и Северна Европа отбелязаха цени на електроенергията от над 530 лв за МВтч ( 275 евро за МВтч) за вчерашния ден, а страни като Германия и Чехия бяха принудени да включат изцяло въглищните си мощности, за да могат да отговорят на студеното време.

Стойностите на газовите фючърси също се покачват главоломно през последните няколко дни и днес показват цени от около 100 евро за МВтч, което означава, че при запазване на ниските температури Европа ще плаща много високи цени за газ през цялата зима. Прави впечатление, че прогнозните цени за февруари 2022 г. дори надминават настоящите. Това потвърждава прогнозите, че ако има спад, той ще е едва в края на астрономическата зима в Северното полукълбо. Това увеличение няма как да подмине България - ако цените се задържат високи, ще има ново поскъпване на газовите цени от 1 януари, въпреки че формулата за изчисление на цената не предполага увеличение едно към едно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Стига с тази "цялата зима" - тя половината свърши! Никой не е умрял от глад като гледам...

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    Цената на NATGAS от 04 октоври до днес е на -44% (минус). А пък в TTF Dutch NATSGAS Futures от 130 евро рекордните цени на 02 ноември е 64 евро с 66% спад. За един месец пак е на ниво октоври с 62% ръст 100 евро днес. Следва да се нормализира като цена на ниво 80, 63 и 38-40 евро mwh до март 2023. Хубав ден.

    Нередност?
Нов коментар