🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на газа в Европа доближава нов рекорд, след като Берлин бави "Северен поток 2"

Напрежението между Русия и Украйна е повлияло на решението

Газопроводът не може да получи зелена светлина в сегашния си вид, тъй като не отговаря на изискванията на енергийното законодателство на ЕС
Газопроводът не може да получи зелена светлина в сегашния си вид, тъй като не отговаря на изискванията на енергийното законодателство на ЕС
Газопроводът не може да получи зелена светлина в сегашния си вид, тъй като не отговаря на изискванията на енергийното законодателство на ЕС    ©  Reuters
Газопроводът не може да получи зелена светлина в сегашния си вид, тъй като не отговаря на изискванията на енергийното законодателство на ЕС    ©  Reuters

Цените на газа в Европа доближават рекордно високите нива от октомври, след като Германия отказа да одобри руския газопровод "Северен поток 2". Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че газопроводът не може да получи зелена светлина в сегашния си вид, тъй като не отговаря на изискванията на енергийното законодателство на ЕС. Растящото напрежение на границата с Украйна, където Русия е струпала 100 хил. войници, също е повлияло на решението, каза Бербок, цитирана от Guardian.

В резултат на това референтната цена на газа в Европа се повиши с около 10% в понеделник до 116.75 евро за MWh, което е малко под рекордната цена на затваряне от 116.78 евро за MWh от началото на октомври по данни на ICIS. Пазарната цена на газа във Великобритания се покачи до 296.35 пенса за терм, малко под рекорда при затваряне на 5 октомври от 298.475 пенса.

Ниски запаси и студена зима

Студеното време и малките доставки на газ от Русия към Западна Европа доведоха до намаляване на запасите. В цяла Европа газовите хранилища са запълнени само 62.8%, което е с повече от 10% под нормалното за сезона. Ако количествата продължат да намаляват с настоящите темпове, нивата на съхранение ще достигнат критично ниски нива до март-април следващата година. Според анализатори само мека зима би могла да донесе облекчение в тази ситуация.

Глобално свиване на доставките изстреля цените на газа в Европа през последните месеци. Някои търговци на енергия са се надявали, че новият руски газопровод ще успее да облекчи недостига тази зима, и са реагирали на неговото отхвърляне с повишаване на цените обратно към рекордно високите нива, коментира Том Марзек-Мансър от ICIS. Процесът по одобрение на "Северен поток 2" беше задържан миналия месец поради несъответствие на структурата на собствеността на проекта с газовата директива на ЕС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви пред руски медии, че компанията, строяща "Северен поток 2", работи с регулатора и изпълнява всичките му изисквания, "просто трябва търпение".

Европейската комисия е предложила доброволна система за страните от ЕС за съвместни покупки на газ, за да формират стратегически резерви и да могат да се предпазят от свиване на доставките.

Геополитическият фактор

Германия е изправена пред натиск от САЩ да блокира "Северен поток 2" заради опасенията, че Русия може да използва газопровода като политическо оръжие. Тръбата минава под Балтийско море и заобикаля Украйна. Това улеснява Русия да използва военна агресия към страната, без да се страхува от прекъсване на износа на газ, смятат критиците на Кремъл.

Позицията на Германия за проекта очаквано се втвърди, след като Зелените, които отдавна се противопоставиха на газопровода, поеха външното министерство. Партията на новия канцлер Олаф Шолц обаче досега е подкрепяла проекта.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • + 2

    Въпроса в момента е по-скъп газ или сертифициране СП2 и инвазия в Украйна. Ще е интересно да видим, дали германците ще продадат Украйна 😊

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#1] от "Гражданин":

    Засега изглежда, че няма. Новата външна министърка на Германия е от Зелените, които се противопоставяха на пускането на СП2 в експлоатация. А на нейна страна е и общественото мнение. Никой не обича да го изнудват. А на притиснатата до стената Русия друго не и остава. Ако новото правителство поддаде ще загуби доста. Така че както обикновено руснаците сами си го направиха.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    А на Раша какъв й е дългосрочния план по принцип, защото тя зимата почти си мина.. 9 месеца ще марширува войници на границата ли?

    Нередност?
Нов коментар