Идеята за по-нисък ДДС за газ и ток може и да не се реализира

Нужно е разрешение от ЕК, подготовката по искането е на ранен етап, не е ясно и дали новото правителство ще припознае мярката

Идеята за по-нисък ДДС за доставките на елекричество и газ е на енергийното министерство, а обсъжданата там ставка е 10%.
Идеята за по-нисък ДДС за доставките на елекричество и газ е на енергийното министерство, а обсъжданата там ставка е 10%.
Идеята за по-нисък ДДС за доставките на елекричество и газ е на енергийното министерство, а обсъжданата там ставка е 10%.    ©  Цветелина Белутова
Идеята за по-нисък ДДС за доставките на елекричество и газ е на енергийното министерство, а обсъжданата там ставка е 10%.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Идеята от началото на 2022 г. ДДС за доставките на газ и електричество временно да се понижи може да остане само демонстрация на добро намерение от страна на служебния кабинет.

В сряда стана ясно, че Министерският съвет е възложил на министъра на финансите да подготви техническо искане за консултации с ЕК за прилагане на по-ниска ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ. Идеята е на Министерството на енергетиката, става ясно от публикации в "Медиапул" и "24 часа". Тя предвижда за срок от януари до април 2022 г. косвеният данък да бъде понижен наполовина, т.е. да стане 10%.

От Министерството на финансите обаче обръщат внимание, че решението на правителството е единствено за техническо подготвяне на искане за провеждане на консултация на България с Комитета по ДДС към Европейската комисия. За да бъде изпратено искането обаче, ще е нужно ново решение на Министерския съвет. Досега страната не е участвала в подобна процедура, затова не е ясно и колко време ще отнеме тя.

Не е ясно и дали новата власт би прегърнала подобна идея - по време на публичните преговори за правителство Асен Василев, който вероятно ще е бъдещият финансов министър, се обяви против нови диференцирани ставки по ДДС. Косвеният данък е най-големият приходоизточник в бюджета. А и всяко временно данъчно облекчение обикновено става постоянно, защото след това се премахва много трудно. Например 9% ставка за заведения, спортни зали, книги, памперси и детски пюрета не доведе до понижение на цените, но пък за сметка на това ще бъде удължена с поне още година.

Ще има ли ефект

Междувременно цените на енергийните източници на борсите продължават да летят. От Нова година се очаква домакинствата също да усетят това с новите, много по-високи цени на парното и водата. Още през октомври част от членовете на КЕВР коментираха, че има вероятност токът за бита да се увеличи с 20-30% от 1 януари. Но ако новата власт иска, може да ограничи поскъпването до 5-7% - във "Фонд сигурност на електроенергийната система" има над 2.5 млрд. лв., с част от които може да се компенсират разходите за квоти за тока на регулирания пазар.

Понижението на ДДС ще има сравнително малък ефект и за бизнеса, който е на свободния пазар. При цена на тока от 400 лв. на мегаватчас намалената ставка ще понижи стойността му с едва около 40 лв. В същото време бизнесът ще получи компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас използвана електроенергия за ноември и декември. Увеличението на цените на борсите обаче продължава, затова и компаниите ще настояват да се предвидят компенсации и за първите месеци на новата година, като за целта се използват натрупаните милиарди във "Фонд сигурност на електроенергийната система" или друг механизъм.

Какво трябва да се направи

За да влезе в сила новата ставка, страната първо трябва да я консултира с Комитета по ДДС към Европейската комисия. По-ниският ДДС за този вид доставки беше разрешен наскоро от Брюксел заради кризата с високите цени на енергията и може да се използва от страните членки като временна мярка. Испания и Португалия например вече редуцираха за определен период от време ДДС ставките си за газ и електроенергия.

От Министерството на финансите обаче обръщат внимание, че решението на Министерския съвет от сряда е единствено за започване на техническа подготовка за изготвяне на искане за провеждане на консултация с Комитета по ДДС към ЕК за прилагане на намалена ставка. Както и че към момента не се коментирани конкретни параметри по съдържанието на искането.

За да се изпрати то, ще е нужно ново решение на правителството, не е ясно колко време ще отнемат разговорите с ЕК, а междувременно понижението на ставката трябва да бъде гласувано и от парламента. Т.е. в крайна сметка решението дали високите енергийни цени трябва да се "борят" с редуцирана ставка на ДДС ще е на новото правителство. И ако се продължи пътят, окончателното решение почти сигурно ще дойде доста след началото на годината.

Все още няма коментари
Нов коментар