🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви компенсации заради високите енергийни цени прие кабинетът

Осигурени са общо 1.5 млрд. лв. в помощ на потребителите до края на март 2022 г.

Премиерът Кирил Петков твърди, че правителството помага на всички, които спешно се нуждаят от предотвратяване на шока на високите енергийни цени
Премиерът Кирил Петков твърди, че правителството помага на всички, които спешно се нуждаят от предотвратяване на шока на високите енергийни цени
Премиерът Кирил Петков твърди, че правителството помага на всички, които спешно се нуждаят от предотвратяване на шока на високите енергийни цени    ©  Цветелина Белутова
Премиерът Кирил Петков твърди, че правителството помага на всички, които спешно се нуждаят от предотвратяване на шока на високите енергийни цени    ©  Цветелина Белутова

На последното си заседание за 2021 г. Министерският съвет одобри схемата за компенсациите на потребителите заради високите енергийни цени. До голяма степен мерките бяха известни още преди Коледа, но решението на кабинета на практика затваря дискусиите по темата за това кое е правилно и кое не, колко трябва да е помощта и как да се използва.

През последните дни работодателските организации, които не харесаха предложените схеми за подпомагане, търсиха начини, включително със срещи с президента Румен Радев, да променят плановете на правителството. Премиерът Кирил Петков обаче смята, че мерките са достатъчни и работещи.

Общата сума на помощите ще е около 1.5 млрд. лв., като парите ще бъдат осигурени най-вече от извънредните печалби на държавните производители на ток като АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, от фонда "Сигурност на електроенергийната система" и чрез бюджета. Всъщност именно последният източник ще покрие плащанията в началото, тъй като парите от държавните предприятия и фонда ще могат да бъдат изтеглени на по-късен етап през 2022 г.

Кой колко получава

Новото спрямо досегашните схеми за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток е, че сред подпомаганите се включват и мрежовите оператори - електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", както и за държавната ЕСО.

Те ще получат пълния размер на натрупания в периода юли - декември 2021 г. критичен дефицит заради разходите им за електроенергия за технологични нужди. За целта ще отидат 235 млн. лв., които ще бъдат разплатени след нотификация за помощта от страна на ЕС. Подкрепата за мрежовите оператори да продължи и през първото тримесечие на 2022 г., което ще струва още 120 млн. лв.

По този начин ще отпадне необходимостта тези дружества да бъдат компенсирани при следващо ценово решение на КЕВР, а именно техните цени бяха причина за планирания по-рано скок на тарифите от 1 януари. С други думиq мораториумът може да бъде отмененq без това да налага вдигане на цените на тока. По този начин ще се спестят и разходи за мрежови такси на небитовите потребители.

За последните ще продължи и стартираната от служебното правителство програма за компенсации на всеки потребен мегаватчас електроенергия. Размерът на тази подкрепа от декември до март се изчислява на 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв./мВтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на енергийната борса за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена. Така например за декември помощта ще бъде около 130 лв./мВтч. Общо за месеца ще бъдат изплатени 250 млн. лв., а за първото тримесечие на следващата година - още около 670 млн. лв.

Правителството реши още за първи път сред получателите на финансова подкрепа да бъдат включени и потребителите на природен газ на регулирания пазар. Те ще бъдат подпомогнати за декември 2021 г., както и за цялото първо тримесечие на 2022 г. Финансовият ресурс за това е около 200 млн. лв. Поне половината от тази сума ще отиде в "Топлофикация София", която е най-големият потребител на газ в страната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 2

    Най разумното е че да се улесни процедурите за фвец. А не цели шест месеца да се влачат хората при ЕРП, при общината, при главен архитект докато си пуснат самият фвец. Поне до 100 kwh да е само информативно да се съобщава до ерп-то. И няма да има нужда все да компенсират бизнеса. Бизнеса може сам да се грижи стига държавата да не пречи.

    Нередност?
  • 2
    jagerzur avatar :-P
    jagerzur
    • - 1
    • + 3

    Т.е държавата насърчи трите ЕРПта да продължават да разчитат, че неефективността им ще продължава да се подкрепя от държавата? Поне да им бяха сложили условие да се модернизират...Така Кирил Бошов ще си вземе още едно Мазерати, че и за яхта може да останат, за сметка на кървавите пари, изтискани от бизнеса и обществото.

    Нередност?
Нов коментар