🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не можем да обвиняваме термометъра за това, което показва

Защо цените на енергията в Полша, а и в цяла Европа растат и каква е ролята на Зелената сделка на ЕС

Парадоксално, но точно сега Полша има по-евтина електроенергия заради въглищата и липсата на много газови мощности
Парадоксално, но точно сега Полша има по-евтина електроенергия заради въглищата и липсата на много газови мощности
Парадоксално, но точно сега Полша има по-евтина електроенергия заради въглищата и липсата на много газови мощности    ©  Shutterstock
Парадоксално, но точно сега Полша има по-евтина електроенергия заради въглищата и липсата на много газови мощности    ©  Shutterstock

Европейската климатична политика е най-амбициозната в света. Това обаче е голямо предизвикателство за страни като Полша, които са силно зависими от въглища. И е една от причините за скока на цените на енергията. Но спасението не е в напускането на Европейския съюз, а плавен енергиен преход, съобразен с характеристики на Централна и Източна Европа.

Схемата за търговия с емисии на Европейския съюз (EU ETS) е основен инструмент на общата политика за климата. Производителите на енергия, които отделят CO2 при производство на енергия, трябва да плащат за замърсяването, като купуват квоти. Това увеличава разходите за производство на ток в зависимост от нивото на емисиите на CO2. Ето как СТЕ на ЕС е икономически стимул, който кара производителите на енергия да се откажат от изкопаемите горива за производството на енергия. Неотдавнашният скок на цените на въглеродните емисии има различни причини - увеличеното производство на електроенергия по време на икономическо възстановяване след премахването на най-строгите ограничения за COVID-19, увеличената зависимост на Европа от конвенционалното производство на енергия през зимата и т.н. Колкото по-голямо е производството от източници на емисии, толкова по-голямо е търсенето на въглеродни квоти и по-висока е цената им. В комбинация с рекордните цени на природния газ, важни за производството на електроенергия в Западна Европа, токът става още по-скъп. Между другото това е доказателство, че не сме готови за пълна енергийна революция и трябва да рационализираме политиката си.

Въпреки това парите, влизащи в СТЕ на ЕС, не са загубени. Средствата се прехвърлят в държавните бюджети, в полския случай половината от парите отиват в национален екологичен фонд, наречен Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, който финансира инвестиции за борбата със замърсяването на въздуха и за развитието на възобновяеми енергийни източници. Другата половина се превежда директно в бюджета. През 2020 г. Полша спечели 12,1 милиарда злоти (над 3 милиарда евро) от търговията с СТЕ. Според оценките на WWF през 2021 г. страната може да спечели около 20 милиарда злоти. Причината е постоянно растящата цена на емисиите на CO2. Те се търгуват на финансовия пазар и дори обикновен гражданин на ЕС може да купува. Въпреки това според доклад на Европейския орган за ценни книжа и пазари на ЕС от декември 2021 г., финансовите играчи са отговорни само за 8% от търговията. Ето защо Европейската комисия заявява, че цената на въглерода не е резултат от спекулации, както някои страни в Европа, включително Полша, твърдят.

Когато енергийната криза удари европейския пазар, правителството във Варшава използва цената на въглерода като обяснение за покачването на цените на енергията в Полша. Истината е, че СТЕ на ЕС е само частично отговорна за повишаването на цените на енергията в Полша и че не би имало толкова тежко въздействие, ако енергийният преход в тази страна вървеше по-добре в миналото. Според полската електрическа асоциация 59% от крайната цена на енергията върху сметката на домакинство идва от въглеродните квоти. Колкото по-скъпи са те, толкова по-голям дял е включен в общата цена на енергията. Това е полуистина. Другата половина от нея е, че енергийният преход в Полша изостава. Цената на въглерода нараства стабилно от много години, но въпреки това Полша все още е зависима от най-изпускащото енергийно гориво, което са въглищата. Те са отговорни за 70% от производството на ток в страната. Средствата от СТЕ на ЕС, събрани в полския бюджет, невинаги служат за целите на енергийния преход. Понякога се преливаха в общите разходи без никакъв план за модернизация на енергийния сектор. Това е практика от много години и е една от причините някои държавни комунални услуги от енергийния сектор да търсят външни източници на пари, за да продължат енергийния преход, например чрез инвестиции в развитието на мрежата, необходими за ефективно предаване на възобновяема енергия през страната.

Решението срещу покачващите се цени на CO2 не е напускането на Европейския съюз в името на по-ниските цени на енергията. Политиката на ЕС в областта на климата вече оказва влияние върху съседите си и е лесно да се усети, когато видите, че дори Руската федерация се опитва да коригира регулацията си, за да отговаря на климатичните критерии на ЕС. Запазването на статуквото на въглищата ще доведе до нарастващи разходи и ще намали ефективността на полската икономика.

Има обаче място за реформа на СТЕ на ЕС, която да рационализира темпото на промените за тези, които все още изостават, и им дава необходимата подкрепа, така че повече пари да се насочат към мерки за премахването на изкопаеми горива. Имаше голяма дискусия по тази тема по време на Европейския съвет 16 декември. Полша предложи да се постави таван на цената на въглерода, премахване на някои финансови институции от този пазар, интервенция под формата на освобождаване на допълнителни квоти CO2 от резервите на Европейската комисия (Резерв за стабилност на пазара), както и временна защита от скок на цените на въглерода за стратегически инсталации в отоплителната система сектор. Европейският съвет приключи без заключения за цените на енергията. Причината е тотално разногласие между страните и частично полско несъгласие относно всяко умерено заключение. Това е резултат от вътрешни сблъсъци в правителството във Варшава, където проевропейският премиер Матеуш Моравецки е притиснат в ъгъла от радикалния антиевропейски министър на правосъдието Збигнев Зиобро, като неговата фракция Solidarna Polska е необходима, за да запази крехкото парламентарно мнозинство от управляващата коалиция "Обединена десница".

Ето как относително малка група радикали оказва влияние върху ефективността на Полша в преговорите с ЕС и всъщност ограничава нейния капацитет. Ефективните обединения в рамките на Европейския съюз биха могли да помогнат. Например със страни като България, които може да се колебаят по отношение на най-амбициозните идеи от новия пакет за регулиране на климата, наречен Fit for 55, след договорената от ЕС цел за постигане на 55% намаление на емисиите на CO2 до 2030 г. Полша и България се включиха в коалицията на Чехия, Хърватия, Франция, Финландия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения в призива им към Европейската комисия за определянето на ядрената енергия като устойчив енергиен източник, необходим за ефективен енергиен преход и политика за климата в таксономията на ЕС. Това е набор от препоръки за банки, които показват кои видове инвестиции са добри за околната среда и могат да получат известно финансиране.

Има специфика за Централна и Източна Европа, която показва пътя на енергийния преход, който отговаря на целите за климата, от една страна, и осигурява сигурност на доставките, от друга. Това е ядрената енергия. Полша е склонна да не е съгласна с някои партньори в региона, когато става дума за климатична политика, главно защото е единствената посткомунистическа страна, в която липсва ядрена енергия. Тя е източник на стабилност във времена на нарастващо, все още нестабилно производство от възобновяеми източници и инструмент на климатичната политика, тъй като реакторите в жизнения цикъл не отделят почти никакъв CO2 в атмосферата. Съседите на Полша могат да се отпуснат малко повече, когато става въпрос за политиката на ЕС за климата, благодарение на атомните електроцентрали, построени в сътрудничество със Съветите. Полската ядрена енергия е идея, мечтана от 80-те години на XX век. Икономическата трансформация от 90-те години доведе до отмяна на проекта за атомна електроцентрала в Żarnowiec (регион Померания). Оттогава виждаме непрекъснато обсъждане на необходимостта от ядрени реактори в Полша без никакви заключения. Последната промяна е Полската програма за ядрена енергия от 2020 г., която поставя за цел първия ядрен реактор в Полша през 2033 г. и 6-9 GW ядрена енергия до 2043 г. Решението за технологичния партньор трябва да бъде взето през 2022 г., а предпочитаното местоположение вече е определено - в Любятово-Копалино близо до Балтийско море. Въпреки това през това десетилетие Полша все още ще зависи от фосилните горива, преминаващи от въглища към природен газ, като гориво за преход. Природният газ ще стабилизира производството на енергия, идващо от нарастващите количества възобновяеми енергийни източници, които са все по-популярни, но накрая той ще бъде заменен с нарастващо ядрено производство и вероятно съхранение на енергия или водородна икономика. Затова и идеята на България за нови реактори в Козлодуй и изграждането на АЕЦ "Белене" е добра. Полша обаче може би ще избере друг доставчик на технологии поради съображения за сигурност.

За да обобщим, не можем да обвиняваме термометъра за това, което показва. СТЕ на ЕС увеличава натиска за енергиен преход и особено вреди на икономиките, които изостават. Най-доброто решение е да се адаптира развитието на енергийния сектор към целите на общата политика в областта на климата, но да се направи така, че да се има предвид сигурността на доставките. С по-малко натоварване на въглеродните емисии цяла Централна и Източна Европа ще може да преодолее историческото изоставане в сравнение със западната част на нашата европейска общност.

Все още няма коментари
Нов коментар