🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ поскъпва не с 14, а с 30% от днес

Регулаторът и "Булгаргаз" твърдят, че няма друга алтернатива, тъй като на международните пазари газът е много по-скъп

Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.
Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.
Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Газовата връзка с Гърция, по която трябва да започне вносът на пълните количества азерски газ, ще е готова най-рано през втората половина на 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Природният газ поскъпва от днес с 30.41% до 133.41 лв. за мегаватчас без разходите за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е решила на закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод заявлението на "Булгаргаз". Причината е продължаващото увеличение на цените на природния газ на международните пазари. През декември цената на газа беше 102.33 лв./мВтч.

В средата на декември "Булгаргаз" беше предложил цена 117.12 лв., но тя отчиташе рекордното поскъпване на газа в дните около Коледа - тогава за кратко нидерландският индекс TTF премина границата от 175 евро/мВтч.

В пространни съобщения КЕВР и "Булгаргаз" коментират, че увеличението на цените не е могло да се избегне. "Булгаргаз" обяснява подробно защо доставките на азерски газ не могат да компенсират увеличението на цените и уверяват, че независимо от повишението цената за българските потребители остава с 35% по-ниска в сравнение с цените на европейските газови борси, като през 2021 г. доставчикът е спестил на българските потребители 675 млн. лв.

Регулаторът: Това е неизбежно повишение

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира пред агенция "Фокус", че "независимо от желанието си регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ". Той изрази тревога, че продължаващото повишаване на цената по изцяло външни за страната фактори поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а синьото гориво формира 60-70% от цената на топлофикационната услуга. Иванов отбелязва още, че след решението на парламента за мораториума върху цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 1.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащания от тях природен газ е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация според енергийния регулатор е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове и да не се окажат в невъзможност да платят доставеното от "Булгаргаз" гориво.

"Булгаргаз": Азерският газ е недостатъчен и не може да спре поскъпването

След увеличението "Булгаргаз" изпрати до медиите четири страници отговори на въпроси защо се налага поскъпването и защо то не може да бъде компенсирано с доставки на евтин азерски газ от миналата година. Компанията отбелязва, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция - България), който не е изграден повече от 10 години. Изграждането му е отговорност на гръцко-българската компания Ай Си Джи Би. "Булгаргаз" не може да влияе върху този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането му, се казва в позицията.

Азерската компания от своя страна нито е длъжна да доставя газ по друг газопровод освен по IGB, нито е длъжна да доставя всички количества, които би доставила по IGB. След като вече няколко пъти се отлага пускането на газопровода IGB, "Булгаргаз" договори да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА), и в момента получава количествата, които азерският доставчик се съгласи да достави. Получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

Дори и да получава азерския газ в пълен обем, това не би могло да компенсира увеличението, допълват от "Булгаргаз". Те отбелязват, че за момента азерският газ е относително по-евтин, но и неговата цена расте. Също така дори "Булгаргаз" да получава цялото количество по договора, през зимните месеци то няма да е достатъчно да задоволи дори една четвърт от потреблението в страната. Азерският газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари.

От компанията допълват, че не е възможно да се доставя природен газ от Турция, тъй като и в момента в точката на свързване на газопроводите между България и Турция не се предлагат капацитетни продукти. "Булгаргаз" неколкократно е отправял запитвания към турския оператор Botas, но не е получил отговор за техническите възможности и търговските условия за пренос.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 3

    Няма никакъв проблем..тоя месец 30, другия 40%..а държавата се тресе, че виваком искат да вдигнат таксите с 50 стотинки

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Честито на първото сурвакарче , скоро на вратата ще почукат и другите ...

    Нередност?
  • 3
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • + 3

    Борсата в Нидерландия Dutch TTF от рекордните 180 евро/mw 21 декември днес цената е 68 евро/mw. За десет дена 62% спад в цената на природния газ. Фючърсите за 2022, 2023, 2024 и прогнозите базирани на Nature's Law са между 5 евро и 40 евро... Нямам представа КЕВР според коя методика определя тези 30% увеличение.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 3

    Честита промяна! Банките с огормни печалби, но вдигат таксите си. Мобилните оператори вдигат с до 1 лев цените на всяка услуга. Природният газ вече се увеличи веднъж, сега с нови 30%. Другия месец, когато премахнат мораториума и цената на тока с минимум 20%. Бензинът 2.50 лева, хляба гони 2 лева. При лошия Борисов при бензин 2.20 лева протести, хляба ако се вдигне с 10 стотинки - протести! Чуждите инвестиции намалели с 64%. Държавта изтегли последните седмици 3 милиарда лева дългове, по 500 милиона всяка седмица. 15 000 повече българи починали от ковид тази година в сравнение с миналата когато нямаше ваксини и света не беше подготвен достатъчно за подобна пандемия. Ще излезнат данните и жертвите по пътищата, а там е страшно и контролът не се увеличава, дори напротив. Планът за възстановяване пълен провал и бизнеса скоро няма да види помощ от ЕС. За това пък ще го съсипем с високите цени на електроенергията. Мигрантите се разхождат навсякъде и центровете за мигранти препълнени. И едва сега започва наложената от олигархията "промяна".
    Защо ли ми се струва, че ако кръволакът Борисов управляваше нищо от това нямаше да се случи!

    Нередност?
  • 5
    vasilangelov avatar :-?
    Vasil Angelov
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "scuby":

    ...ами защото... само ти се струва.

    Нередност?
  • 6
    vmware18 avatar :-|
    vmware18
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#4] от "scuby":

    да не забравяме, че точно Борисов умишлено задържа интерконектора с Гърция (по който може да дойде Азерски газ), но за сметка на това пришпори Турски Поток, от който полза за БГ - никаква.
    Толкоз за неговата "политика".

    А цената на хляба или на бензина не се определят от държавата от 1989та година

    Нередност?
  • 7
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "vmware18":

    "да не забравяме, че точно Борисов умишлено задържа интерконектора с Гърция"
    -------------------

    Да не забравяме, че фирмата изпълнител на проекта е гръцката J&P AVAX S.A .. Как точно е била "задържана"?

    Нередност?
  • 8
    vmware18 avatar :-P
    vmware18
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "sim4o":
    много лесно - като по никакъв начин не даваш зор, не следиш за графика, непрекъснато одобряваш поредното удължаване на срока, бавиш административните неща и т.н

    Нередност?
  • 9
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#6] от "vmware18":

    Вие въобще нямате представа какво говорите или повтаряте манипулациите на псевдо експертите пуснати по определени медии да ви манипулират.

    Интерконекторът с Гърция беше проект за газова диверсификация на България изцяло изработен от правителството на ГЕРБ с помоща на ЕС. И по-важното това е проект финансиран от българското правителство и помощ от ЕС и е 100% българска собственост. Дори вече са договорени количествата за азерски газ. Фирмата, която спечели търга за поставянето на тръбите беше гръцка, Борисов с омразната ви джипка беше през месец да проверява това трасе, което трябваше да бъде завършено април месец 2021 година. Гръцката фирма, заради пандемията, поиска този срок да бъде удължен с 8 месеца и българското правителство подписа анекс газопроводът да бъде завършен до 31/12/2021 година. След което има неустойки по 90 000 евро на ден, повтарям на ден. Какво напрви служебните ви правителства тези 8 месеца за този газопровод оставям вие да кажете понеже аз не видях нищо.

    п.с. Лично моите съмнения и това ще е следващият голям скандал у нас са какво ще стане с тези 90 000 евро на ден, които гръцката фирма трябва да ни плаща. Мицотакис не напразно идва и не се срещна с Киро понеже последният му е много важен. Дано Киро не е поел ангажимент да си затвори очите за тези пари и неустойки. Те първа ще видим!

    Нередност?
  • 10
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#8] от "vmware18":
    много лесно - като по никакъв начин не даваш зор, не следиш за графика, непрекъснато одобряваш поредното удължаване на срока, бавиш административните неща и т.н
    ------------------------------
    Какви "административни неща" са бавени на фирмата изпълнител на проекта , гръцката J&P AVAX S.A ..

    Да припомним - след 1944г. България не администрира в Северна Гърция и е изтеглила всички свои войски от Втора българска армия ..

    Как би могло , да и се "следи за графика" при условие, че от J&P AVAX S.A , въобще не са длъжни да дават обяснение на всякакви любопитковци..

    Koй

    Нередност?
Нов коментар