🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ББР ще отпуска преференциални кредити на бизнеса заради скъпия ток

Заемите ще са за до 75% от стойността на фактурите и с лихва около 3.5%

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и директорите на ББР Цанко Арабаджиев Владимир Георгиев (в дясно)
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и директорите на ББР Цанко Арабаджиев Владимир Георгиев (в дясно)
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и директорите на ББР Цанко Арабаджиев Владимир Георгиев (в дясно)    ©  Надежда Чипева
Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и директорите на ББР Цанко Арабаджиев Владимир Георгиев (в дясно)    ©  Надежда Чипева

Българската банка за развитие (ББР) обявя нов механизъм за подпомагане на малкия бизнес под формата на кредит за покриване на високите сметки за ток. Това стана ясно на брифинг, на който присъстваха двамата изпълнителни директори Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев, както и вицепремиерът Даниел Лорер.

Общата стойност на мярката е 20 млн. лв., като минималният размер на кредитите е 20 хил. лв., а максималният до 200 хил. лв. Това означава, че за помощта ще могат да кандидатстват както средно големи ресторанти, офиси и магазини, така и по-големи дружества. Заемите ще бъдат без обезпечение, а лихвата ще варира между 3.5% и 4% на базата на кредитната история на кандидатите.

Един от критериите за допустимост е сметката за ток да е поне 5% от оперативните разходи и компанията да не се занимава с търговия на електроенергия или криптовалути. Размерът на финансирането ще се определя на база на фактурите за консумирания ток между януари и декември 2022 г., но за най-много 4 последователни месеца. Банката може да покрие до 75% от стойността им, след като се приспаднат компенсациите, които държавата изплаща.

Това означава, че при сметка за ток от 20 хил. лв. (без мрежови такси) компенсация от държавата би била около 7200 лв., а заемът ще може да покрие допълнително към 9600 лв. За да се отговори на минималните изисквания за кредитите обаче, ще трябва да се иска финансиране за поне три месеца, така че сумата да надхвърли 20 хил. лева. Засега помощта от държавата е предвидено да се изплаща до края на март, но очакванията са и цените на тока да спаднат от средните към момента 385 лв. за мВтч до под 340 лв./мВтч.

Министър Лорер обяви още, че се работи и по друг грантов механизъм, по който са предвидени близо 140 млн. лв. Става дума за процедурата за енергийно ефективни технологии в малките и средните фирми по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която ще бъде финансирана по инструмента REACT-EU с транша за 2022 г.

"Най-вероятно тази мярка ще стартира до края на март, след като приключи общественото обсъждане по нея. Тя е особено важна в контекста на значителното увеличение на цените на електроенергията и природния газ", каза още Лорер.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    Т.е. ще се работи за запазване а високи цени на ел.енергията а от там и високи цени на продукцията. Не виждам как кредитите ще помогнат - задлъжнял си и ти предлагат да задлъжнееш още повече.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 2

    Сега кредити на бизнеса да си плати тока, после и бързи потребителски на домакинствата да си го платят!

    С поздрави Киро и Асан!

    Нередност?
Нов коментар