🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа е използвала повече въглища през 2021 г.

Основната причина за това е скъпият природен газ и възстановяването на икономиката

Ценовата криза в европейската енергийна система от края на 2021 г. предизвика парадокс - от една страна, ЕС иска да намали използването на изкопаеми горива и напълно да ликвидира зависимостта си от въглища, а от друга, именно въглищата се оказаха спасението от високите цени на тока и употребата им се увеличи през миналата година. Сметката е такава дори при рекордно скъпите въглеродни квоти.

Въпреки това участието на въглищата в енергийния микс остава значително по-малко от това на ВЕИ, и то без ВЕЦ-овете, които дори сами изпреварват твърдото изкопаемо гориво.

Свят без въглища

Използването на въглища в енергийния микс е част от голямата тема за зелен преход и въглеродна неутралност. Тя обаче за момента среща немалко пробойни, тъй като няма как една от основните движещи сили на европейската енергетика да се замести без да има достъпна и евтина алтернатива. За определен период от време като такава алтернатива на въглищните ТЕЦ в Европа се виждаха газовите централи. Но заради галопиращите цени на газа през последните месеци стана ясно, че това не е устойчиво, а в определени моменти дори не е работещо.

Например в месеците юли и август през 2021 г. електроенергията от природен газ е намаляла с около 15 теравата на континента, като тогава е била заместена основно от ВЕИ. В следващите месеци обаче започва нарастване в използването на въглища.

Според тримесечния доклад на IEA за природния газ за 2021 г. общото потребление на въглища е нараснало с 11% на годишна база, докато това на газ е спаднало с 1%. Тук обаче трябва да се има предвид, че използването на газа през 2020 г. се увеличи заради рекордно ниските тогава цените - средната стойност на нидерландския индекс TTF, към който е свързан българският газов пазар, бе 9.4 евро за мВтч.

За сравнение, през последните месеци същият този индекс е над 100 евро за мВтч. Дори при огромния ръст на цената на въглеродните квоти при такива цени на газа на редица ТЕЦ в Европа им е по-рентабилно да работят на въглища. Това е и една от причините например Полша да поддържа едни от ниските цени на ток в ЕС в последните месеци - с уговорката, че определени региони там започват сериозно да реновират ТЕЦ комплекса си.

Все пак според Bloomberg в последните 5 години най-съществен спад има именно в използването на въглища - от 25% дял в енергийния микс на Европа той вече е около 12.5%. Насочването към евтини ВЕИ дава видимо отражение в енергийния микс на Европа, като през 2020 г. относителният дял на производство на ток от вятър е по-голямо от въглищното. Това се обръща през 2021 г. заради скока на въглищата, но прогнозите са, че през 2022 г. вятърът отново ще излезе напред.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    След като няма вятър, може и сленцегреенето да е по-малко - природа, газа скъп и той липсва естествено че тези липси се заместват с въглища и нефт.

    Нередност?
  • 2
    tiy58646695 avatar :-|
    tiy58646695

    До там водят зелените глупости на изкуфелата брюкселска геронтокрация ...

    Нередност?
  • 3
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    https://im.kommersant.ru/ISSUES.PHOTO/DAILY/2021/146/_2021d146-01-01.jpg

    .. " Стоимость энергетического угля в Европе и Азии достигала $280-$290 за тонну, а стоимость металлургического угля до 400 $/т.. "

    "..поставки угля из России в страны ЕС и Великобританию в 2021 году превысили 45 млн т,.."

    Путин вдига и цената на въглищата?

    Нередност?
Нов коментар