Природният газ поевтиня рязко до най-ниските стойности от октомври насам

Въпреки продължаващото напрежение в Украйна цените Европа продължават да пада заради много на брой фактори

От няколко дни черпенето на природен газ от хранилището в "Чирен" е спряно.
От няколко дни черпенето на природен газ от хранилището в "Чирен" е спряно.
От няколко дни черпенето на природен газ от хранилището в "Чирен" е спряно.    ©  Юлия Лазарова
От няколко дни черпенето на природен газ от хранилището в "Чирен" е спряно.    ©  Юлия Лазарова

Цената на природния газ в Европа поевтинява драстично от началото на тази седма достигайки най-ниските си нива от началото на година. На фона на напрежението в Украйна и смесените сигнали за евентуално отдръпване на руските войски нидерландският индекс TTF се понижи с над 15% за три дни. В сряда сутринта суровината се търгуваше за около 68.5 евро на мВтч, което е най-ниската цена от 1 ноември 2021 г. Само за сравнение: същият индекс, с който е обвързана цена на газа по договора на "Булгаргаз" с "Газпром", достигна рекордните 180 евро за мВтч през декември и именно заради това от 1 януари имаше поскъпване с 30% и на българския пазар.

В конкретния случай резкият спад се дължи на затишието на напрежението в Украйна. Но този фактор може бързо да бъде преобърнат при евентуална бърза ескалация. Все пак фючърсите са доста оптимистични в момента, като спадът на спот пазара директно рефлектира и на тях. Цените за второто и третото тримесечие на 2022 г. са около моментната стойност от под 70 евро на мВтч.

Освен геополитиката немалък фактор за понижението в последните дни е сравнително топлото време в континентална Европа, а също и в България. Това позволява да се намали черпенето на природен газ от хранилищата, които и без това са на критично ниско ниво - едва около 32% запълняемост. Българският "Чирен" е запълнен на едва 22.6%, което наложи да се спре потреблението оттам в началото на тази седмица.

Със сигурност обаче роля играе и наличието на все повече LNG танкери с втечен газ в Европа, които доскоро предпочитаха пазарите в Азия. Данните към момента са, че две трети от целия американски флот за пренос на газ ще бъде насочен именно към Европа. Според данни на Bloomberg очакванията са за 3.6 млн. мВтч втечнен газ, които ще бъдат пренесени от 40 танкера. Това е приблизително колкото общото количество газ, което се взима от всички европейски хранилища за един ден, или потреблението на България за 40 дни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 3
    • + 4

    Ще поевтинее още. Както и преди коментирах следващите дни следете много бързо ще се случи да пада цената. Следователно 60,50 до 20 евро на меч ще поевтинее. Около 20-30 евро е много добра възможност е за България да купува и да пълни Чирен с газ за следващ зимен сезон. Това може да се направи през целия март месец и април. Следващата седмица и началото на март с много бързи темпове ще падне цената.

    Нередност?
  • 4
    maya.biserova avatar :-|
    maya.biserova
    • + 1

    супер статия, моля те само до еконт

    Нередност?
Нов коментар