🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още 27 млн. лв. ще получи ТЕЦ "Варна" след нова сделка на енергийната борса

Централата на Ахмед Доган продаде ток за 23 млн. лв. на 4 март, а за 8 март е обявила нов търг - за още 53 млн. лева

Притежаваната от Ахмед Доган централа е вторият най-голям длъжник на "Булгаргаз", според енергийния министър Александър Николов.
Притежаваната от Ахмед Доган централа е вторият най-голям длъжник на "Булгаргаз", според енергийния министър Александър Николов.
Притежаваната от Ахмед Доган централа е вторият най-голям длъжник на "Булгаргаз", според енергийния министър Александър Николов.    ©  Георги Кожухаров
Притежаваната от Ахмед Доган централа е вторият най-голям длъжник на "Булгаргаз", според енергийния министър Александър Николов.    ©  Георги Кожухаров

Повишаващите се цени на тока в последните дни отвориха възможност за притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" да направи няколко успешни сделки на борсата.

В петък централата успя да продаде 50 мегавата базова мощност за целия април (общо 36 хил. мВтч) при цена от 642 лв./мВтч, от което получава 23.1 млн. лева. Веднага след това бяха обявени и търгове за 7 март - общо три на брой: за 30 мегавата мощност през април, още толкова през май, както и 5 мВт пикова мощност (от 9 до 20 ч.) през април. Те също се оказаха успешни и донесоха на почетния председател на ДПС още 27.3 млн. лева.

В случая бяха продадени 25 мегавата базова мощност за април при цена от 645.36 лв./мВтч (11.6 млн. лв.), 30 мегавата базова мощност за май при цена от 649.95 (14.5 млн. лв.) и 5-те мегавата пикова мощност за април при цена 745 лв./мВтч (1.25 млн. лв.).

Наддаването спрямо обявените начални цени е било изключително малко - в рамките на няколко лева. Това вероятно се дължи на липсата на много кандидати. Реално в търговете са участвали само две чуждестранни компании - Energi Danmark и Holding Slovenske Elektrarne. Което до известна степен означава, че енергията ще бъде изнесена от България - вероятно към Гърция, Унгария и Италия.

За днес, 8 март, ТЕЦ "Варна" е обявил още един търг - за 25 мегавата базова мощност от 1 април до 30 юни. Началната цена обаче е стряскащо висока - 979 лв./мВтч, вероятно "вдъхновена" от регистрираните днес на енергийните борси в Европа нива от над 550 евро/мВтч). Вероятността да се стигне до сделки обаче е минимална, тъй като несигурността в сектора е голяма и никой не би купил дългосрочно енергия на такава цена. Но ТЕЦ-а има причина да вдига мизата, тъй като при цени на газа от над 270 евро/мВтч, каквито имаше днес, само разходът за гориво при производството на 1 мВтч електроенергия е около 450 евро. Отделно са CO2 квотите и другите разходи за поддръжка и заплати.

На фона на всички тези сделки и вече договорените приходи от над 50 млн. лв. обаче ТЕЦ "Варна" продължава да има големи задължения (по последни данни около 20 млн. лв.) към "Булгаргаз". Преди няколко дни енергийният министър Александър Николов посочи, че централата е вторият най-голям длъжник на държавното дружество след столичната топлофикация.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    Централата на доган продала а кой й осигурява евтин газ? Контрактите са фючерсни и каква ще е цената на газа тогава? А ако няма газ от основния доставчик на Булгаргас?

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 3

    Сега не мога да разбера - кръволакът Борисов от година вече не е в управлението, а Доган ви продължава да забогатява? Нали цялата си кампания на тези измамници от Промяната премина с обвързването на ГЕРБ с ДПС, на Борисов с Пеевски. Тук всяко изречение имаше " управлението ГЕРБ-ДПС". Нама значение, че предишното управление беше коалиция от ГЕРБ и Обединени патриоти, които имаха пълно мнозинство. Свалихте с манипулации едно от малкото коалционни правителства, които не са зависили по никакъв начин от ДПС. Дори нещо повече ГЕРБ са единствената българска партия, която се пребори с ДПС в смесените региони и българските турци обърнаха гръб на ДПС!

    п.с. Хубаво е, ако сте коректни, да напишете и статия вашият собственик колко пара прибира от ВЕИ-та и от държавна дотация на тези ВЕИ-та!

    Нередност?
  • 4
    xpi30371781 avatar :-|
    xpi30371781

    До коментар [#3] от "scuby":

    Никой никого не е свалял, имаше редовно избори. Как ГЕРБ са взели от лелктората на ДПС като резултати те им се повишават. Като пишете глупости наистинали вярвате, че всички сме глупаци и ще се съгласим?

    Нередност?
Нов коментар