🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рашков проверява ремонта на ПАВЕЦ "Чаира", заради който се плаща повече студен резерв

От това, че държавната централа не работи на пълен капацитет, печелят ТЕЦ-овете на Ахмед Доган и Христо Ковачки

Водните централи могат много бързо да се включват и изключват, като достигат максимална мощност за минути. Това ги прави много подходящи за балансиране на енергийната система
Водните централи могат много бързо да се включват и изключват, като достигат максимална мощност за минути. Това ги прави много подходящи за балансиране на енергийната система
Водните централи могат много бързо да се включват и изключват, като достигат максимална мощност за минути. Това ги прави много подходящи за балансиране на енергийната система    ©  Shutterstock
Водните централи могат много бързо да се включват и изключват, като достигат максимална мощност за минути. Това ги прави много подходящи за балансиране на енергийната система    ©  Shutterstock

"Започнали сме активна проверка по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието." Това обяви след днешното заседание на Министерският съвет вътрешния министър Бойко Рашков. По думите му от няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е бил унищожаван, "очевидно и най-вероятно с оглед на икономическите интереси на един субект".

"Ние имаме ясното кой е този субект", каза още Рашков, но не обяви името му.

Още през ноември 'Капитал" писа, че ПАВЕЦ "Чаира" работи само с 25% от капацитета си. Три от четирите ѝ помпи не функционират - две от тях поради планов ремонт, а другата заради авария от месец август. Централите "Белмекен", "Сестримо" и "Момина клисура" пък могат да се използват едва наполовина заради продължаващата от 2018 г. рехабилитация.

Освен да осигуряват електроенергия за пазара, тези мощности играят ключова роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страната - ако има недостиг, бързо могат да го покрият, а ако има излишък на ток (особено през нощта, когато и цената е по-ниска), помпите могат да се активират в обратен режим и да изпомпват вода нагоре, за да разтоварят енергийната система. Без тях ролята на балансьор се изпълнява основно от ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки централи. Което донякъде отговаря и на завоалираното изказване на Рашков.

"Претърпели сме огромни материални вреди заради този ремонт", обяви още вътрешния министър.

Тайните ремонти

Макар да става дума за съоръжение с огромна важност, включително за националната сигурност, за ремонта на ПАВЕЦ "Чаира" не се знае много. Темата бе повдигната през есента от т.нар. партии на промяната. Тогава "Капитал" изпрати въпроси до Националната електрическа компания, която е собственик на големите държавни водни централи, но от НЕК не отговориха.

Публичната информация по казуса е оскъдна, тъй като няма проведени обществени поръчки и съответно няма как да се видят документите по възлагането на ремонтите, анексите към тях, сроковете и стойностите. Причината за последното пък е, че част от финансирането за целия проект по рехабилитацията на комплекса "Белмекен - Чаира - Сестримо" заедно с ВЕЦ "Въча" - 26.6 млн. евро, е осигурено от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ "Козлодуй", като администратор е Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите почти 16 млн. евро са собствено финансиране от НЕК.

Ремонтът на "Чаира" е възложен от НЕК през април 2019 г. на австрийския консорциум ABB - VOITH срещу 13.8 млн. евро. Тогава това решение предизвиква известни дискусии защо държавната компания не привлича за ремонта Toshiba, които са производителят на помпите и агрегатите - нещо, за което говори и сега министър Рашков.

Срокът за изпълнение на този договор е 38 месеца и би следвало да приключи през юни 2022 г. По информация на "Капитал" обаче има удължаване на сроковете заради коронавируса и затрудненията с доставките.

Рехабилитацията на каскадата "Белмекен - Сестримо - Момина клисура" пък е възложена през май 2018 г. на хърватско-чешкия консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO - RUDIS. Стойността на договора е 20 млн. евро и включва ремонт на ПАВЕЦ "Белмекен", ВЕЦ "Сестримо" и ВЕЦ "Момина клисура", както и производство, доставка, монтаж, авторски надзор, настройка, изпитване и пускане в експлоатация на съоръжения и системи за трите централи. Срокът за изпълнение е 28 месеца или до края на 2020 г. Последното официално изявление за този проект е от октомври 2019 г., когато тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова потвърди, че крайната дата за изпълнение на договора за целия проект е 13.11.2020 г. Заради корона кризата обаче и този договор е бил удължен, като по информация на "Капитал" дейностите е трябвало да приключат през декември 2021 г. Дали това се е случило все още няма публична информация.

Защо е важен "Чаира"

Мощността на ПАВЕЦ "Чаира" идва от 4 синхронни агрегата "Тошиба", всеки с мощност 210 мВт в турбинен режим и 186.2 мегавата в помпен режим, като това я прави най-голямата подобна централа в Югоизточна Европа. От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г. - III и IV агрегат.

Основната функция на каскадата - между язовир "Белмекен" и язовир "Чаира" водата се спуска по огромни тръби от височина 700 м - е да осигури гъвкавост на енергийната система на денонощна база и да замества при аварии големи мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото предимство на ПАВЕЦ е, че може да се активира или спира изключително бързо за разлика от които и да било други мощности.

Възможностите за използването на "Чаира" могат да се увеличат двойно с изграждането на язовир "Яденица", но и този проект буксува през последните 5 години. Стойността му е около 200 млн. лв., но очевидно политическите интереси са били той да не се случи.

Освен "Чаира" от язовир "Белмекен" тръгва и другата каскада - ПАВЕЦ "Белмекен", ВЕЦ "Сестримо" и ВЕЦ "Момина клисура". Общата мощност е 735 мВт, а в помпен режим - 104 мегавата.

Общо целият комплекс би могъл да работи с мощност 1575 мВт. За сравнение, АЕЦ "Козлодуй" има капацитет 2080 мегавата.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 13
    • + 3

    Преди време когато докарвахте Борисов на власт 2009-та година имаше същите статии - Доган направил ВЕЦ "Цанков камък", който струвал 400 милиона без инфраструктурата наоколо и Доган прибрал 1.5 милиона за хидроинженерни услуги (сумите може и да не са точни понеже вече не помня с какво манипулирахте полезните идиоти тогава).
    Сега Доган саботирал ПАВЕЦ "Чаира" щото видите ли трябвало да печелят тецовете му, че и на Ковачки. Добре, че Вълкът няма ТЕЦ иначе и него щяхте да включите.
    Веднъж Доган прави ВЕЦ за повече мощности, веднъж саботира ПАВЕЦ за по-малко мощности. Все едно съм 10 години назад и чета тук едно и също. Медиите ви се ползват единствено за манипулации на младите хора с цел увеличаване на политическото ви представителство в държавата :(. А повярвайте Прокопиевската гропировка е много по-алчна от Пеевската и знае как да обере "технологично" и модерно държавата!

    Нередност?
  • 2
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 8

    Защо има толкова малко информация за тези централи?
    А те са толкова важни и необходими.
    И това са природни дадености, които с малко инвестиции постигат голям ефект.
    Мръсни долни предатели.

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#1] от "scuby":

    Как може да си толкова прост.
    При Цанков камък проблема отново беше корупцията и некъдарността.
    За какви услуги Доган е взел повече от милион лева.
    Колко ТЕЦа има Доган - знаем само за ТЕЦ Варна. Кои са другите. И не взима ли пари, без да прави нищо.

    Ти от кои си - от еничарите на Доган, от подлогите на Русия или помярите на ГЕРБ. Или сте едни и същи.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 6

    Борисов се заканваше да събори драгалевските сараи на Доган, после се оказа, че ще може само барбекюто - представете си, щеше да му накриви капата. Не знам дали даже и това направи, но какви милионни печалби му е осигурил тихомълком.

    Нередност?
  • 5
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • - 1
    • + 1

    Малка поправка: общата мощност на ПАВЕЦ "Белмекен " е 375 MW... 5X75 MW

    Нередност?
  • 6
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":
    Чета редовно Капитал и не си спомням Икономедия да е докарвала Борисов на влас (това по принцип е някакъв сорт оксиморон).
    Харесва ми, че в статиите Капитал се опира на ФАКТИ. Факт ли е, че Чаира работи на 25% през 11.2021? Факт е, проверим факт по-точно. Същото важи и за останалото - собственост, отговорности и т.н.
    Когато се правят твърдения (че забавянето е умишлено), от Капитал си правят труда да запитат НЕК. Запитайте се - защо все още няма отговор? Така че, за мен това е стойностната журналистика - говори се с факти, търси се надеждна информация, която да подкрепи конкретна теза (твърдения).
    Нека бъдем обективни.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "Dimov":
    "Чета редовно Капитал и не си спомням Икономедия да е докарвала Борисов на влас (това по принцип е някакъв сорт оксиморон)."
    И аз чета редовно Капитал и си спомням, че и Капитал много активно участваше в очернянето на Иван Костов, докато той беше все още министър председател. Нямаше брой, в който също така да не се пише за "приятеля" му, в чийто ресторант той е имал непредпазливостта да обядва от време на време. Не си спомням обаче Капитал да беше против отнемането на СИбанк от Славчо Христов и предаването ѝ на жената на Бойко Борисов. Нещо повече, Иво Прокопиев участваше в общи проекти с Цветелина Бориславова. Е, сега си плаща за тази огромна грешка.

    Нередност?
  • 8
    marulio avatar :-|
    Darulio
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    И веднъж ти плаща да работиш в негов интерес.

    До коментар [#3] от "popopo":

    Не е прост, а е еничар: на Буци, Доган, Вълка - на който плаща.

    Нередност?
  • 9
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • + 1

    И в НЕК, и в Булгаргаз, и в Бургартрасгаз, за АЕЦа да не говорим - все назначения на ГЕРБ и ДПС, печени разбойници или калинки-послушковци. Всички изпълнителни директори и бордове трябва да си понесат отговорността. А за НЕК конкретно последните двама ИД-та със заместниците трябва да полежат малко, да ги видят хората как полагат общественополезен труд край магистралата, е така, чисто с образователна цел за останалите разбойници

    Нередност?
Нов коментар