Заради войната CO2 квотите рязко поевтиняха. От това печелят ТЕЦ-овете

Цените на емисиите паднаха с 40% до най-ниското си ниво от ноември 2021 г.

Това ще има пряк ефект върху дейността на въглищните ТЕЦ в комплекса "Марица изток".
Това ще има пряк ефект върху дейността на въглищните ТЕЦ в комплекса "Марица изток".
Това ще има пряк ефект върху дейността на въглищните ТЕЦ в комплекса "Марица изток".    ©  Николай Дойчинов
Това ще има пряк ефект върху дейността на въглищните ТЕЦ в комплекса "Марица изток".    ©  Николай Дойчинов

На 23 февруари - денят, преди Русия да започне войната в Украйна, европейските квоти за въглеродни емисии се търгуваха срещу 95 евро за тон. Оттогава всеки ден цената им се понижава, като на 7 март търговията приключи на нива от 58 евро/тон - понижение с почти 40%. Това е най-ниската стойност от началото на ноември 2021 г. и е може би единствената добра новина в енергийния сектор напоследък, след като природният газ, петролът и електроенергията поскъпнаха до невиждани от години рекорди.

Каква е конкретната причина за поевтиняването на CO2 емисиите е трудно да се каже. Най-голям, изглежда, е приносът на инвеститорите, които през последната година възприеха квотите като финансов инструмент, чиято цена дългосрочно ще се покачва, и инвестираха огромни средства в изкупуването им. Това беше и част от причините за поскъпването на емисиите през 2021 г. Сега същите тези инвеститори, изглежда, се оттеглят от пазара заради страховете от инвазията на Русия в Украйна. Това прави предлагането на CO2 квоти много по-голямо от търсенето и в резултат цената им пада.

Освен това самата индустрия вероятно има опасения за следващите месеци, предвид несигурността при веригите на доставки, продължителността на военните действия и санкциите. Това може да е причина за понижено търсене на квоти и допълнителен натиск върху цената.

Разбира се, има и хипотеза, че Европейската комисия може да е освободила известни количества въглеродни квоти от резерва си, за да свали цените и да отнеме от напрежението в енергийния сектор, което породиха скъпите петрол и природен газ. Но липсват официални данни, които да потвърждават това.

Ефектите

Поевтиняването на CO2 емисиите няма да има особено значение за газовите централи, тъй като няма как да компенсира поскъпването на газа със 150 евро/мВтч в последни дни. Но ще има огромен ефект върху въглищните централи, включително българските такива в комплекса "Марица-изток". Цената на местните въглища не се е променила, разходите за труд и поддръжка остават почти същите, така че поевтиняването на квотите директно ще намали разходите за производството на ток. Грубо от сегашните 320 лв./мВтч цената на тока от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" може да се понижи до около 260 лв./МВтч. За сравнение - днес електроенергията на българския борсов пазар струва почти 840 лв./мВтч - абсолютен рекорд за всички времена. Разбира се, тази разлика няма да понижи общата цена на тока в България, но ще подобри финансовото състояние на държавната централа, която през последните години натрупа милиардна загуба.

При производството на 1 мВтч електроенергия от въглища средно се отделят 1.2 тона CO2, или при сегашните цени това прави около 72 евро, докато в края на февруари сумата беше 114 евро. Именно това е стартовата цена на тока от ТЕЦ, без да се броят самите разходи за въглищата, за заплати, за поддръжка и т.н.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Защо? По-малко ел. енергия от въглища ли има?

    Нередност?
  • 2
    Rosty avatar :-|
    Ростислав
    • + 1

    До коментар [#1] от "mickmick": Защото търговията с СО2 е манипулативен театър, с който се преразпределят средства, а цената видимо се манипулира изкуствено.

    Нередност?
Нов коментар